Računalništvo, telefonija
04.03.2017 08:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Revolucionarna televizija za dnevno sobo prihodnosti

..Konec februarja in v začetku marca so bili pri Sonyju zelo aktivni s predstavitvijo novih naprav..
Revolucionarna televizija za dnevno sobo prihodnosti
Revolucionarna televizija za dnevno sobo prihodnosti

Potem, ko so na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni navdušili s predstavitvijo svojega novega izjemno zmogljivega paradnega telefona Xperia XZ, so na regionalni predstavitvi novosti v Budimpešti pokazali še revolucionarno televizijo, izjemno linijo slušalk in posodobljene fotoaparate serije Alfa. Ti izdelki so bili sicer predstavljeni že na letošjem sejmu CES v Las vegasu, tokrat pa smo si jih lahko od blizu pogledali še v Evropi.

Sonyjevega dogodka v Budimpešti smo se udeležili tudi v Računalniških novicah, najbolj pa nas je prepričala omenjena televizija z oznako A1 Bravia. Kaj na njej pa je tako posebnega, sprašujete? Marsikaj. Gre za prvo Sonyjevo televizijo s tehnologijo OLED (to so jim dobavili pri LG-ju), kar v praksi pomeni zelo tanek zaslon, širši vidni kot in najpomembneje, izjemeno kakovost slike. Osvetlitev OLED namreč omogoča še višji kontrast slike (črna je popolnoma črna), boljšo svetilnost in skoraj nično zameglitev gibanja. Pravi sveti gral za televizijske puriste torej.

Televizija proizvaja zvok, a nima zvočnikov

Še bolj kot s tehnologijo OLED in kakovostjo slike, pa televizija Sony A1 Bravia prepriča s svojimi zvočnimi sposobnostmi. Za proizvajanje zvoka namreč ne uporablja zvočnikov, ampak to počne kar z zaslonom, oziroma vibriranjem zaslona. Sony je inovativno rešitev poimenoval akustična površina, deluje pa tako, da so za zaslonom skriti štirje vibrirajoči krmilniki oziroma t. i. aktuatorji, ki proizvajajo zvok s tresenjem površine zaslona. V praksi je rezultat odličen, saj zvok zaradi tega ker prihaja naravnost iz slike, deluje še bolj pristen in usklajen z dogajanjem na sliki.

Morda se nenehno vibriranje zaslona sliši nekoliko nenavadno in potencialno moteče pri prikazovanju slike. Vendar, kot smo se lahko prepričali na lastne oči, ni tako. Pri gledanju televizije vibriranje sploh ni zaznavno. Zčutite ga šele, ko se zaslona dotaknete. Sonyjeva inovativna rešitev tako dokazuje, da vgrajeni zvočniki morda niso najbolj optimalna rešitev, saj vibrirajoč zaslon ustvari precej bolj prepričljivo izkušnjo. Kot je ob predstavitvi sistema povedal vodja razvoja televizijske tehnologije pri evropski podružnici Sonyja Gavin McCarron, sama tehnologija ni nekaj novega, so jo pa šele tokrat prvič uporabili pri komercialni izdelavi televizije.

Za navdušence nad minimalizmom

Sony se je pri A1 Bravii poleg klasičnih zvočnikov odrekel tudi klasičnemu stojalu, ki drži televizijo pokonci. Tega so nadomestili s preklopnim stojalom, ki spominja na tistega pri okvirju za fotografije in je nameščen na hrbtnem delu televizije. Novo stojalo pa ne služi zgolj fizični opori televizije, ampak se v njem skrivajo tudi vsi vhodi, izhodi in priključki, poleg tega pa vsebuje še namenski prostor za kable, da se ti ne vijejo okoli televizije in kvarijo minimalističnega videza dnevne sobe.

Na televiziji je sicer nameščen operacijski sistem Android, na voljo pa bo v treh velikostih: z diagonalo 140 centimetrov (55”), 165 centimetrov (65”) in 195 centimetrov (77”). Kdaj točno bo A1 Bravia na voljo pri Sonyju niso razkrili, povedali so le, da bo to kmalu. Kljub temu, da so molčali tudi o ceni, lahko predvidevamo, da bo za inovativno tehnologijo potrebno seči kar globoko v žep.

Slušalke ob katerih pozabite na zunanji svet

Kot smo omenili že na začetku, Sony v Budimpešti ni predstavljal zgolj novih televizorjev, ampak še marsikaj drugega iz sveta zabavne elektronike. V oči, oziroma bolje rečeno v ušesa, so nam med drugim padle slušalke z oznako MDR-1000X. Gre za zaprti tip brezžičnih slušalk, ki znajo ob predvajanju glasbe skoraj popolnoma zadušiti moteče zunanje zvoke. Sami smo jih preizkusili v simulaciji poleta z letalom in moramo priznati, da svoje delo opravljajo vrhunsko. Med uporabo smo namreč slišali le glasbo, medtem ko je glasno bobnenje “letala” ostalo nemo.

Pohvalno besedo si prav tako zasluži njihova enostavnost uporabe. Če si lastite napravo z NFC ali bluetooth povezavo (na primer pametni telefon), jo s slušalkami sparite samo s kratkim medsebojnim dotikom, podpirajo pa tudi ožičeno povezavo s kablom. Zelo zanimiva in dobrodošla fukcija je še utišanje zvoka z dlanjo. Če položite dlan na desno slušalko, namreč glasba v trenutku potihne, tako da lahko slišite dogajanje okoli vas ne da bi rabili slušalke sneti. Vsa ta tehnologija pa ni poceni, saj morate za slušalke MDR-1000X odšteti kar 400 evrov.

Fotoaparati serije Alfa vedno bolj upravičujejo svoje ime

Na interaktivni predstavitvi v madžarski prestolnici smo se imeli priložnost na hitro poigrati še s posodobljenim naborom digitalnih in zrcalno-refleksnih aparatov, kjer Sony vse bolj konkurira uveljavljenima starostama Nikonu in Canonu. Pri digitalnih nas je navdušila nova različica “majhne pošasti” z oznako RX100, ki res zmore skoraj vse kar zmorejo veliki, med DSLR-ji pa so bili največ pozornosti deležni fotoaparati serije Alfa, ki so dobili kar 76 novih objektivov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več