Računalništvo, telefonija
20.04.2017 14:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Revolucionarni invalidski voziček, ki z lahkoto premaguje stopnice

Revolucionarni invalidski voziček, ki z lahkoto premaguje stopnice
Revolucionarni invalidski voziček, ki z lahkoto premaguje stopnice

Invalidski voziček Scewo je druga izdaja originalnega projekta Scalevo. Še vedno govorimo o prototipu, ki ni na voljo za nakup, vendar lahko vseeno vidimo zmožnosti Scewa, med katerimi najbolj izstopa sposobnost vzepnjanja po stopnicah.

Scewo je kompakten in agilen, saj mu tehnologija ohranjanja ravnotežja omogoča vrtenje na mestu in vožnjo preko nižjih ovir na tleh, brez da bi se voziček kjerkoli zagozdil. Velika kolesa lahko premagujejo raznorazne ovire, med drugim tudi sneg. Kompakten dizajn Scewu omogoča, da pride skozi vsa standardna vrata, prav tako pa je manevriranje z dotičnim vozičkom zelo elegantno in preprosto.

Uporabniški vmesnik ni preveč zapleten, hkrati pa ponuja napredno funkcionalnost, ki se kaže že na ravni dizajna. Scewo je zelo prilagodljiv, saj ga lahko uporabniki nastavi glede na svoje potrebe. Ključna lastnost vozička je, da brez težav premaguje stopnice. Gumijaste gosenice omogočajo varno in gladko vožnjo po stopnicah. Zahvaljujoč širokim gosenicam pa je Scewo stabilen tudi na raznih stopnicah nepravilne oblike (recimo spiralnih ipd.). Prehod na stopnice in iz stopnice je avtomatiziran in deluje zgolj s pritiskom na gumb.

Scewo omogoča 5 različnih načinov rabe:

1. Vozni način

Voziček, ki sam drži ravnotežje, je primeren za manevriranje na mestu ter vožnjo preko vsakdanjih ovir kot so robniki. Uporabnik lahko voziček upravlja preko krmilne palice ali z uporabo lastne teže na vozićku.

2. Način – stopnice

Gumijaste gosenice omogočajo gladko premagovanje stopnic, le en klik na gumb pa je potrebe za prehod na ta način.

3. Varni način

Ko stoji voziček Scewo na mestu, se avtomatsko vklopi varni način. Namenjen je, da uporabnik lažje preide iz vozička ali se povzpne nanj, prav tako pa je ta način zelo koristen pri sedenju za mizo. V varnem načinu je možno voziček premikati naprej in nazaj.

4. Dvignjeni način

Gosenice in majhna zadnja kolesca se lahko spustijo pod glavna velika kolesa in tako dvignejo voziček. To omogoča, da je uporabnik dvignjen v višino oči, prav tako pa lahko sedaj uporabnik doseže predmete, ki jih prej ne bi mogel.

5. Način s povečanim oprijemom

Za premagovanje spolzkih površin (snežne, blatne površine), večjih ovir ali bolj strmih klancev, je način s povečanim oprijemom kot nalašč za večjo varnost. Gosenice se spustijo na tla in tako pomagajo pri vožnji.

Avtorji projekta Scewo so študentje ETH-ja (Swiss Federal Institute of Technology) v Zürichu in študentje na Zürich University of the Arts. Gre za ekipo interdisciplinarnih študentov, ki v svojem prostem času razvijajo invalidski voziček Scewo.

Sami trdijo, da izdelujejo invalidski voziček 21. stoletja. Njihova vizija je, da združijo nove tehnologije in estetski dizajn ter tako razvijejo novo generacijo invalidskih vozičkov. Ugotavljajo, da se enaki električni vozički invalidom prodajajo že leta. Med tem ko se je vse ostalo močno razvilo – pametni telefoni, električni avtomobili, droni, roboti itd. – vozički ostajajo enaki. Scewo bo po mnenju ustvarjalcev dal nekaj več svobode in fleksibilnosti tistim, ki jo potrebujejo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več