Računalništvo, telefonija
30.11.2011 11:50

Deli z drugimi:

Share

Roboti, ki bodo prepluli svet

Roboti bodo vsakih 10 minut merili podatke, kot so na primer slanost vode, temperatura, čas, flourescenca, količina raztopljenega kisika v vodi ter obnašanje valov in morskih tokov.
Roboti bodo vsakih 10 minut merili podatke, kot so na primer slanost vode, temperatura, čas, flourescenca, količina raztopljenega kisika v vodi ter obnašanje valov in morskih tokov.

Roboti

, ki so jih poimenovali Wave Gliders (slovenskega prevoda pravzaprav ne vemo, Drsalci na valovih?), so nedavno odpluli iz ameriškega San Francisca in bodo pluli vse do Havajev, kjer se bodo razporedili v pare. Prvi par bo svoje potovanje nadaljeval do Japonske, medtem ko se bosta druga dva usmerila proti Avstraliji. Robote poganja poseben pogonski sistem, ki izkorišča moč površinskih valov, medtem ko se jim bodo vsi raziskovalni senzorji polnili s pomočjo sončne energije.

Večji del površine robota, ki je ravna kot deska, bo potoval nad vodno gladino, medtem ko bodo na delu, ki se nahaja pod vodno gladino, pritrjena posebna krilca, s katerimi se bo robot premikal naprej. Roboti bodo vsakih 10 minut merili podatke, kot so na primer slanost vode, temperatura, čas, flourescenca, količina raztopljenega kisika v vodi ter obnašanje valov in morskih tokov. Ti podatki bodo dostopni popolnoma brezplačno in sicer v realnem času s pomočjo Google Earth-ovega Ocean Showcase-a. Namen projekta je spodbujanje novih znanstvenih odkritij v oceanologiji. Več o projektu lahko najdete na uradni spletni strani.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več