Računalništvo, telefonija
22.07.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Robotska kosilnica, ki pokosi še tako strmo parcelo

.. Svet se robotizira in tudi doma lahko že kar precej postorijo hišni roboti. Lahko posesajo in pomijejo tla, na vrtu pokosijo travo ... A težava nastane, če imamo neravno parcelo ali celo strm klanec ..
Husqvarna Automower 435X AWD
Husqvarna Automower 435X AWD

Tehnologija nas vsak dan preseneča in napreduje s svetlobno hitrostjo, zato tisti, ki to področje nekoliko bolj spremljamo, že poznamo kosilnice, ki so z lahkoto kos neravnim površinam. A kakšne vzpone dejansko zmorejo?

Skeptični in radovedni

Priznamo, da smo bili kar malo skeptični, ko smo slišali za robotsko kosilnico, ki naj bi bila kos strmini z naklonom do 70 % oziroma 35 stopinj. To ni majhna klančina, ampak že kar pošten vzpon. Ob obljubah, da lahko to preizkusimo, smo postajali vse bolj radovedni.

Pred tem smo se seveda pripravili in skočili na spletno stran podjetja Husqvarna. Tam smo jo našli – robotska kosilnica Automower 435X AWD z vsekolesnim pogonom, idealna za košnjo najzahtevnejših površin, so zapisali. Ima torej pogon na vsa 4 kolesa, s katerim ukroti tudi grobe terene in strma pobočja. Pokosi lahko do 3500 kvadratnih metrov zelenih površin in se seveda – kot se za robotsko kosilnico spodobi – umika oviram, ki jih sreča na svoji poti. To ji omogočajo senzorji, ki zaznajo oddaljene predmete in zmanjšajo hitrost kosilnice ter tako preprečijo močne trke s predmeti, pa naj gre za drevesa ali karkoli drugega.

Pogumno v brežino

Pa je napočil dan, ko smo se na lastne oči prepričali, kaj ta zverina zmore. Z velikimi pogonskimi kolesi se dobesedno požene v strm klanec in ga pokosi brez težav. To, kar v Husqvarni imenujejo Automower vsekolesni pogon, svojo nalogo opravi z odliko. Saj že pri avtomobilih vemo, kakšna je razlika, če ima avto štirikolesni pogon ali ne. V zahtevnih pogojih je razlika očitna. In za kosilnico je vožnja po travi pri 70 % naklonu zagotovo zahteven pogoj.

Samo ohišje je oblikovano tako, da je karseda okretno in se lahko znajde v še tako kompleksih položajih. Sestavljeno je iz dveh delov in se lahko obrne ter tako omogoči lažjo košnjo brežine. Most med obema deloma je iz magnezija.

Zaslon in upravljanje na daljavo

Za lažje upravljanje ima kosilnica Automower 435X AWD, kot se za kos najmodernejše tehnologije po našem mnenju spodobi – visokoločjiv zaslon in upravljalni kolešček, ki upravljanje naredi enostavno, moderno in igrivo. Modul Automower Connect uporabniško izkušnjo prestavi na naslednjo raven, ki jo kupci naprav za dom, navdušeni nad moderno tehnologijo, obožujejo. S prenosom namenske aplikacije na pametni telefon lahko namreč prilagajate nastavitve kosilnice in z njo upravljate na daljavo, kar je bilo nam še posebej všeč.

Z Automower Connect lahko kjerkoli in kadarkoli pogledate status kosilnice na vašem pametnem telefonu. Lahko ste na tisoče kilometrov stran in jo pošljete kosit, zaustavite, pošljete v polnilno postajo ter preverite in prilagodite nastavitve košnje, prav tako pa prejmete opozorila in ji sledite v primeru kraje. aplikacija omogoča tudi določitev tedenskega časovnika, torej kdaj bo kosila, višino košnje in vrsto drugih nastavitev. Vsekakor uporabne zadeve.

V polnilno postajo se kosilnica vrača s pomočjo dveh vodilnih kablov, z avtomatsko nastavljivo širino koridorjev pa nimamo neželenih sledi oziroma kolesnic na trati. Polna avtomatika in povezljivost inteligentne robotske kosilnice pomagata lastnikom težkih terenov prihraniti veliko časa in truda.

Integriran GPS sistem

Integriran GPS sistem v kosilnici si ustvari načrt vrta s potekom mejnega kabla, ki ga je treba potegniti, da kosilnici povemo, do kod lahko kosi. Nato kosilnica registrira, katere dele vrta je že pokosila in si prilagodi vzorec košnje. Tako se sproti uči in optimizira svoje delo.

Za intermezzo: Včasih so bili največji sovražniki teh kosilnic voluharji, ki so zgrizli kable. V Husqvarni so jim stopili na prste in jih izboljšali, zdaj pa izboljšujejo tudi kakovost omejitvenih kablov.

Ker kosilnica lahko svoje delo opravi tudi, ko vas ni doma, vas utegne skrbeti, da bi zamikala soseda ali mimoidočega. Prepriča ga lahko namreč izredno hitro. Posebej, če gre mimo ravno, ko opravlja najzahtevnejšo nalogo sredi strmine. A skrb je odveč, saj ima na srečo vseh lastnikov Automower 435X AWD že omenjen integriran GPS sistem, ki nepridiprava hitro izsledi. V Husqvarni pravijo, da na srečo kraj skorajda ne beležijo. Eno pa so le imeli, a so kosilnico z omenjenim sistemom hitro izsledili. Ima pa omenjena robotska kosilnica izpod rok Husqvarne tudi preizkušeno zelo glasen alarm, tako da boste lahko nepridiprava, če boste doma, ujeli kar sami, preden z njo pobegne.

Poseben način košnje – lepša trava

Takšno kosilnico boste imeli zato, da bo rezala malo, a pogosto – rezultat tega pa bo lepa zelenica. Kosilnica se sčasoma privadi na teren in delo opravi optimalno. Kakor lahko vidite na fotografijah, smo za test našli ravno pravo nabrežino, slabo pokošeno, za katero pa se nadejamo, da bo sčasoma postala pravi tepih v naklonu.

Kosilnica Automower 435X AWD je opremljena z izredno ostrimi nožki, ki so prostoviseče pritrjeni na kosilno ploščo. Ta sistem zagotavlja učinkovito delovanje in nizko porabo energije. Sistem je od prejšnjih modelov še izboljšan in en nož praktično kosi na štirih stranicah. Nožki tako trato porežejo z vseh strani in ji tako pomagajo, da se okrepi. S tem celo preprečujejo rast mahu. Ta robotska kosilnica je opremljena tudi z energijsko učinkovitimi LED lučmi za boljšo vidljivost in nadzor nad strojem v temi. Glede na to, kako tiha je, bi dejansko lahko kdo z njo kosil tudi ponoči. Luč je tam je in možnosti so odprte. V Husqvarni pravijo celo, da košnjo ponoči dejansko uporablja veliko strank, moramo pa biti pozorni, da kosilnica ne deluje medtem, ko je vklopljen namakalni sistem.

Če Automower dvignete ali se slučajno prevrne, se rezila varnostno samodejno izklopijo. Poleg tega se zaradi varnosti vrtijo na varni razdalji od zunanjega roba kosilnice.

Še nekaj tehničnih podrobnosti

Bodočega lastnika bo gotovo zanimalo kaj več tehničnih podrobnosti. Če najprej pogledamo baterijo oziroma akumulator. Ob enem polnjenju povprečno lahko kosi okrog 100 minut, torej dobro uro in pol. Popolnoma izpraznjen akumulator se bo polnil pol ure, kar se nam zdi kar hitro. Delovno območje takšne kosilnice je že omenjenih 3500 kvadratnih metrov. Tudi tu lahko pride do odstopanj – nekje do 20 %.

Še ena pomembna informacija. Širina košnje je 22 centimetrov, višina reza pa od 30 do 70 milimetrov in je električno nastavljiva. Kaj pa sam velikost kosilnice? 93 centimetrov v dolžino, 55 v širino in 29 centimetrov v višino. Majhna, ozka izvedba in nizko težišče so garancija za odlične vozne lastnosti Automower 435X AWD tudi v kompleksnih vrtovih. Kosilnica je izredno tiha, kar pomeni, da lahko kosi tudi ponoči ali ob nedeljah. Če bo koga vseeno motila, mu boste lahko povedali, da je to, kar sliši, 62 decibelov. Ultratiho vožnjo omogočajo kolesni motorji z dvostopenjskimi reduktorji.

Automower je lahko vedno zunaj, saj je bil zato tudi narejen – za delo v vseh vremenskih pogojih.

Kaj je vremenski časovnik

Vseeno pa ta pametna kosilnica ve, kakšno vreme je. Vremenski časovnik namreč prilagaja čas košnje rasti trate, kar pomeni, da Husqvarna Automower 435X AWD pogosteje kosi v času močnejše rasti trave. V sončnem in suhem vremenu ali pozno jeseni bo kosilnica kosila redkeje. Tako se zmanjša obraba kosilnice in obremenjenost zelenice.

Bodočim uporabnikom, ki imajo pametne domove, bo zagotovo zanimivo, da lahko Automower 435X AWD povežemo z različnimi pametnimi sistemi, kot je na primer Amazonova glasovna asistentka Alexa.

Pri Husqvarni podobno kot pri avtomobilih v primeru servisa podaljšujejo garancijo na 5 let, hkrati pa obstaja tudi možnost zimskega spanja. Kaj je zdaj to, se boste vprašali: To pomeni, da če želite, serviserji kosilnico jeseni odpeljejo, jo servisirajo, napolnijo akumulatorje in zanjo optimalno poskrbijo. Spomladi pa jo pripravljeno dostavijo na vaš vrt. Po naših izkušnjah z njihovimi predhodnimi izdelki, prvotna baterija ob pravilnem hranjenju svojo nalogo opravlja tudi po 10 letih uporabe.

Če za konec potegnemo črto, gre za vrhunski izdelek, ki bi ga vsak z veseljem sprejel v svoj dom. Cena 5 evrskih tisočakov ni nizka, vendarle pa gre po videnem in stestiranem za vrhunski izdelek, ki je kos skoraj nemogočim naklonom in velikim površinam. Poleg tega je poln najmodernejše tehnologije, vaš travnik pa bo privabljal zavistne poglede sosedov. In kar je najbolje – vse to boste dosegli, ne da bi ga enkrat samkrat lastnoročno pokosili.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več