Računalništvo, telefonija
16.04.2013 10:44
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elektronski denar Bitcoin: Priložnost za izjemen zaslužek ali past brez izhoda?

Pri naložbi v digitalno valuto Bitcoin je potrebna velika mera previdnosti, saj njena vrednost temelji le na matematičnem algoritmu in zaupanju njenih uporabnikov. Z njo lahko v trenutku zaslužimo bajne vsote denarja ali pa izgubimo praktično vse, kar smo vanjo vložili.
Uporabniki Bitcoina bodo za plačevanje lahko kmalu uporabljali tako debetne kot kreditne kartice.
Uporabniki Bitcoina bodo za plačevanje lahko kmalu uporabljali tako debetne kot kreditne kartice.

Velika dolžniška kriza po celem svetu je priljubljenost navidezne denarne valute Bitcoin povzdignila med zvezde. Ta namreč »zadaj« nima centraliziranega izdajatelja in omogoča anonimno spletno plačevanje. Denarju legitimnosti namreč ne dajejo centralne banke, temveč matematični algoritmi (kriptografija) in zaupanje njegovih uporabnikov. Glavna prednost valute Bitcoin je tudi v hitrosti, saj se prenos denarja namreč pogosto izvede v pičlih nekaj urah.

Koliko je vredna valuta Bitcoin?

Trgovanje s kovanci Bitcoin je bilo letos izjemno dobičkonosno, saj so uporabniki, ki so vanj vložili tisočaka, lahko z dobičkom kupili prestižno terensko vozilo. V letošnjem letu je namreč navidezna denarna valuta Bitcoin močno pridobila na vrednosti, saj je v borih treh mesecih iz preračunanih 9 evrov narasla na kar 76 evrov. V začetku aprila je njegova vrednost narasla že na preračunanih 190 evrov, nato pa je sunkovito padla nazaj na 85 evrov.

Trenutno se vrednost navidezne valute giba okoli preračunanih 65 evrov, strokovnjaki pa v naslednjih nekaj dneh pričakujejo še dodaten padec vrednosti valute, saj je ta vse bolj priljubljena tarča spletnih kriminalcev, kar posledično pomeni, da upada tako zanimanje kot zaupanje vanjo. Vrednost valute Bitcoin lahko spremljamo preko posrednika Mt.Gox, in sicer na naslovu http://goo.gl/xNZkU.

Kako brezplačno do valute Bitcoin?

Trenutno je v obtoku 11 milijonov »kovancev« Bitcoin, do preostalih 10 milijonov »kovancev« pa se lahko dokopamo s posebnim postopkom, imenovanim rudarjenje. Tu gre za posebne računalniške programe, ki v navezi z zelo zmogljivimi računalniškimi sistemi omogočajo, da brezplačno pridobimo nove kovance, pri čemer igra pomembno vlogo tudi sreča. Kovanci so lahko namreč zelo blizu ali zelo daleč.

Za rudarjenje potrebujemo program, ki je na voljo na spletni strani http://goo.gl/pwzsC. Predem bomo program lahko pričeli uporabljati, bo potrebno s svetovnega spleta prenesti kar dobrih šest gigabajtov podatkov. Za hitrejše iskanje kovancev si lahko pomagamo še s spletno skupnostjo, imenovano Slush’s Pool (http://goo.gl/7fcZl), in programsko opremo GUIMiner (http://goo.gl/6BE87). V slednjo vnesemo uporabniško ime in geslo iz portala Slush’s Pool ter skupaj z drugimi uporabniki iščemo »izgubljene« kovance.

Se rudarjenje še splača?

Čeprav je v obtoku še 10 milijonov »kovancev« Bitcoin so mnogi strokovnjaki prepričani, da je rudarjenje bolj kot ne le izguba časa in procesorske moči računalnika. Ti so prepričani, da je bolje kovance kupiti, ko je njihova vrednost nizka in jih nato kakopak prodati, ko se vrednost poveča. Nakup in prodajo kovancev opravljamo preko pooblaščenega posrednika, kot je na primer Mt.Gox (http://goo.gl/xNZkU).

Kovance lahko seveda porabimo tudi za nakup blaga in storitev, saj na spletu najdemo iz dneva v dan več trgovcev, ki omogočajo plačevanje z navidezno valuto. Med vodilnimi izstopajo spletne strani Reddit (http://goo.gl/rHdNC), WordPress (http://goo.gl/J0uEl) in Mega (http://goo.gl/aTiLD). Pri naložbi v digitalno valuto Bitcoin vam priporočamo veliko mero previdnosti, saj njena vrednost temelji le na matematičnem algoritmu in zaupanju njenih uporabnikov. Če bi na primer prišlo do »zloma« matematičnega algoritma, bi vrednost digitalne valute Bitcoin takoj padla na nič in vsi prihranki bi šli po zlu.

Za varnost moramo poskrbeti sami

Denarna valuta Bitcoin je edinstvena in neponovljiva. Če ne poskrbite za ustrezno varnost ter vam na primer nepridipravi vdre v računalnik in iz vaše digitalne denarnice prenese vse vaše »premoženje« v drugo denarnico, je ves vaš denar za vedno izgubljen. V primeru spletnega napada bomo ob denar tudi v primeru, da ga hranimo neposredno pri posredniku oziroma prodajalcu navidezne denarne valute. Ob denar smo lahko tudi v primeru, da digitalno denarnico hranimo le na trdem disku računalnika in ta iz takšnega ali drugačnega razloga preneha delovati. To je pač tveganje, ki ga moramo sprejeti, če se odločimo za investicijo v valuto, za katero ne stoji nobena banka.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več