Računalništvo, telefonija
19.01.2018 13:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenski blockchain startup, ki napada TripAdvisor

..Mlada slovenska ekipa iz podjetja Futourist želi zrušiti percepcijo javnosti o brezplačni spletni vsebini, ustvarjeni s strani uporabnikov..
Slovenski blockchain startup, ki napada TripAdvisor
Slovenski blockchain startup, ki napada TripAdvisor

Pri zagonskem podjetju Futourist verjamejo, da je vsa vsebina, ustvarjena na spletnih platformah, nekaj vredna in bi morala biti nagrajena. Ali to pomeni, da so družbenim omrežjem in drugim spletnim storitvam, ki svojih milijardnih zaslužkov ne delijo s svojimi uporabniki, šteti dnevi?

Pisci recenzij bodo nagrajeni s plačilom

Večina ustvarjalcev vsebine na spletu ni nikoli plačana za vsebino, ki jo ustvarijo. Od blogerjev, zagretih piscev na forumih do vsakodnevnih uporabnikov družbenih omrežij – redko kdo je za svoj prispevek nagrajen. To je danes postalo samoumevno – ponudniki družbenih omrežij opravičujejo neplačilo vsebine uporabnikov s tem, da jim nudijo brezplačno uporabo platform. A platforme, kjer uporabniki ustvarjajo in objavljajo vsebino, kot so Facebook, TripAdvisor, Yelp, Foursquare in druge, ustvarjajo ogromne prihodke od vsebine, ki prihaja od uporabnikov. Ti pa se niti ne zavedajo, da si za svoje prispevke zaslužijo plačilo.

To filozofijo nameravajo pri slovenskem startupu Futourist spremeniti. Razvijajo namreč prvo platformo, ki bo namenjena ocenjevanju storitev in bo pisce oziroma ustvarjalce vsebine nagradila z digitalnimi žetoni imenovanimi Futourist Token. Te bodo uporabniki lahko zamenjali za običajen denar in ga porabili, kakor bodo želeli.

Vodja ekipe Žiga Lukša platformo opisuje kot nadgradnjo spletne strani TripAdvisor, ki svoje uporabnike nagradi na konkreten način: “Futourist rešuje problem ustvarjalcev vsebine, kjer je le peščica ljudi uspela svojo vsebino spremeniti v dobiček, medtem ko večina ustvarjalcev vsebin ostane brez česarkoli. Platforme, povezane z vsebino, svojim uporabnikom ne plačujejo za ustvarjanje, delitev in urejanje vsebin. Tukaj nastopi Futourist – z monetizacijo oziroma nagrajevanjem vsebine. Na ta način ima nekdo, ki ima redno zaposlitev in ustvarja vsebino kot hobi, možnost, da z legitimno pomočjo drugim uporabnikom spleta tudi v prostem času služi žetone, ki jih lahko pretvori v denar. To služenje prihaja hitro in brez dolgoletnega truda, ki je bil prej potreben, da si prišel do točke, na kateri si začel ustvarjati prihodke s svojo vsebino. Pri Futouristu bomo začeli z nagrajevanjem ocen in mnenj (ang. review). Ko dokažemo, da ta koncept drži vodo, bomo šli na druge poslovne modele, kjer se bo nagrajevala tudi druga spletna vsebina.”

Partnerstvo s platformo Odpiralni Časi

Da bi Futourist hitreje zaživel, so se povezali z ekipo mednarodno uveljavljene platforme OpenHours, v Sloveniji poznane kot Odpiralni Časi. Ta bo Futouristu nudila že obstoječo infrastrukturo, podatke in uporabnike, ekipa Futourista pa bo vse skupaj nadgradila s sistemom nagrajevanja vsebine in novim poslovnim modelom – oboje podprto s pomočjo tehnologije blockchain. Odpiralne Čase sicer vsak mesec obišče več kot milijon unikatnih obiskovalcev, prihajajo pa iz 21 držav po Evropi in ZDA. Obstoječi uporabniki in podatki platforme Odpiralni Časi so za ekipo Futourist ključnega pomena, saj bodo z njihovo pomočjo hitreje dosegli svoj cilj in to je nadgrajena platforma, ki nagrajuje svoje uporabnike s FTR žetoni.

Industrija je vredna 200 milijard, koliko od tega dobijo ustvarjalci vsebin?

Za lažje razumevanje, kolikšno težo ima trenutno industrija spletnih vsebin, je na voljo podatek, da so bili prihodki trženja spletnih vsebin v letu 2016 vredni več kot 190 milijard ameriških dolarjev, medtem ko se pričakuje, da bodo do leta 2019 vredni več kot 313 milijard dolarjev. Lukša ob tem razmišlja: “Predstavljajte si, da bi le en odstotek tega pripeljali nazaj k ustvarjalcem vsebine. To so ogromni zneski.”

Zbiranje sredstev

Za uspešno vzpostavitev platforme bo mlado zagonsko podjetje zbiralo množična sredstva. Če se tudi vi prepoznate v njihovi zgodbi in podpirate nagrajevanje ustvarjalcev vsebin, se lahko pridružite akciji, ki bo trajala od 15. 2. do 15. 3. 2018 njihovi spletni strani futourist.io, projekt pa lahko spremljate tudi na družbenih kanalih ekipe na Facebooku, Twitterju, Instagramu, YouTubu in tako naprej.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več