Računalništvo, telefonija
13.01.2012 13:35
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenski mediji se bodo pridružili projektu skupne spletne naročnine Piano

Na slovenskem internetu bo zaživel projekt, ki bo balcem prek skupne naročnine omogočil dostop do celotnih vsebin večjih spletnih medijskih portalov v Sloveniji.
Slovenija je drugo tržišče na svetu, kjer se je večina založnikov odločila, da se priključi sistemu enotne naročnine.
Slovenija je drugo tržišče na svetu, kjer se je večina založnikov odločila, da se priključi sistemu enotne naročnine.

Od 16. januarja bodo imeli spletni bralci v Sloveniji možnost, da si s samo enim preprostim plačilom pridobijo odprt dostop do širokega nabora spletnih strani pomembnejših slovenskih medijev hkrati. Spletni mediji bodo s tem po novem delno omejili dostop do dela vsebin, v katere so uredništva vložila več novinarskega dela ali pa bodo naročniki uživali v prebiranju strani brez oglasov. Mediji bodo še vedno ohranili enak nivo informiranja in izkušnje za bralce, ki se za naročnino ne bodo odločili, saj bo vsak od sodelujočih medijev v skupen spletni paket „Piano“ prispeval le izbran del svojih vsebin.


Slovenski spletni bralci bodo tako lahko neomejeno prebirali članke večine slovenskih časnikov in revij, kot so Delo.si, Slovenske-novice.si, Primorske.si, DolenjskiList.si, GorenjskiGlas.si, Pozareport.si, Racunalniske-novice.com, Ekipa.org, 7dni.com, NasDom.net, Kvadrati.si, Podstresje.si in AutoBild.si.


Bralci, ki se bodo lahko izbirali med tedensko naročnino, ki znaša 1,99 €; mesečno, ki je 4,89 €; ali letno, ki znaša 48,90 €. Dobili bodo neomejen dostop do vseh vključenih objav, nekaj podobnega kot pri kabelski televiziji, kjer z eno naročnino lahko dostopamo do številnih TV programov. Prihodek iz naročnin se bo med sodelujoče založnike porazdelil na podlagi tega, kje se bo bralec priključil Pianu in koliko časa bo prebil na posameznih straneh. Dlje časa bodo bralci prebili na strani medija, več prihodka bo založnik dobil iz bralčeve naročnine, ki s tem neposredno podpira novinarsko delo izbranega medija.

Slovenski bralci Piana bodo lahko izbirali med različnimi načini plačila – s kreditno kartico, bančnim prenosom ali SMS-sporočilom. Na vpogled bodo imeli podrobno statistiko, vključno s podatki, koliko časa bralec prebije na posameznih straneh in kako je razporejena njegova naročnina.

Preprost način prijave Piana in način enotnega plačila bi morali pomagati osvojiti bralce. „Na Slovaškem so ljudje hitro dojeli koncept naročnin, ki je zelo podoben naročnini na kabelsko televizijo,“ je dejal predsednik uprave Piana Tomáš Bella. „Menimo, da bodo slovenski bralci hitro razumeli plačilni sistem Piana in utemeljitev založnikov, zakaj so se pridružili projektu.“

Slovenija bo s tem postala šeena izmed držav, kjer se je večina založnikov odločila, da se priključi sistemu enotne naročnine. Plačljiva vsebina začenja svojo pot tako, da sledi svetovnim medijem, kot sta The Times of London leta 2010 in The New York Times aprila 2011, pa vse do uvedbe sistema enotne naročnine Piano na Slovaškem maja 2011. Gannet, velik ameriški založnik, načrtuje leta 2012 namestiti plačljivo vsebino na vsakega od 87 časnikov, vključno z vodilnim USA Today. Številni časniki, kot npr. Boston Globe ali Billings Gazette Statesmen, so uvedli plačilne števce, da povečajo vire prihodkov.

Koncept skupnega naročniškega paketa, kjer vsak od medijev vanj prispeva le izbrane medijske vsebine in storitve, pomeni za bralce bogat nabor dostopen po ugodni ceni, med tem ko je večina vsebin še vedno brezplačno na voljo, s čemer si mediji zagotovijo enak nivo obiska, kot je tudi izkušnja Piana na Slovaškem.

Uspeh Piana je tako pridobil pozornost založnikov po celem svetu, kateri se s sistemom skupnega naročniškega paketa hitro širi tudi v druge države.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več