Računalništvo, telefonija
01.07.2016 21:08
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spotify javno obtožil Apple namernega zavračanja posodobitve aplikacije na App Store

Spotify številka ena med ponudniki pretočne glasbe!
Spotify številka ena med ponudniki pretočne glasbe!

Bitka za poslušalce glasbe se očitno zaostruje. V preteklih dneh smo že pisali o trenutnem stanju na glasbenem trgu, ki ga zaenkrat obvladuje Spotify. Apple Music po enem letu, glede na število plačljivih uporabnikov, še vedno zaseda zgolj drugo mesto. Ob tem novo konkurenčno storitev napovedujejo pri Amazonu, ki naj bi kmalu predstavil lastno storitev za predvajanje glasbe.

Kako oster je konkurenčni dvoboj je možno videti na primeru podjetja Spotify. Slednje je pripravilo posodobitev aplikacije in jo želelo vključiti v App Store. Uporabniki bi si tako lahko brezplačno aplikacijo posodobili in s tem izboljšali produkt. Vendar pa je Apple posodobitev aplikacije Spotify zavrnil na podlagi napačne integracije poslovnega modela. Slednji naj bi zaobšel applovo trgovino in s tem delež od prihodkov, ki ga podjetje Apple pridobi s prodajo aplikacij na App Store. Zgodba je šele v začetnem stanju zato je težko ugotoviti katera stran ima prav. Pri Spotify so prepričani, da jih Apple bojkotira in s tem izkorišča svojo konkurenčno prednost saj je App Store v lasti Appla. Iz tega razloga so se tudi obrnili na pravno pomoč s katero želijo izvršiti pritisk na Apple.

Pri Applu lahko navdeni ukrep povsem upravičijo saj so pravila jasna za vse, ki želijo prodajati aplikacije prek App Store. Po drugi strani pa Spotify nebi bila prva aplikacija, ki bi lahko naročnino od uporabnikov pobirala mimo Appla. Slednji je na letošnji razvijalski konferenci WWDC predstavil nov način obračunavanja in tudi možnosti integracije poslovnih modelov zato je čisto možnost, da imajo pri Spotify težave ravno zaradi tega. Težko je namreč verjeti, da bi Apple zaviral konkurenco namerno. Eden izmed razlogov zakaj je platforma iOS najuspešnejša na svetu je ta, da Apple razvijalcem ponuja najboljša orodja za razvoj in prodajo aplikacij. V primeru, da bi razvijalci podvomili v nepristranskost Appla bi to lahko imelo velik vpliv na končni interes po razvoju aplikacij za iOS.

Po prejetju ugovora s strani Spotify, pri Applu še niso podali uradne izjave zato bo potrebno še nekaj časa počakati. Je pa primer zanimiv za vsa tista podjetja, ki se na tak ali drugačen način znajdejo v neposrednem konkurenčen boju z kakšni izmed applovih aplikacij.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18