Računalništvo, telefonija
15.08.2016 06:15
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V tej sobi se vam v petih minutah zmeša

Microsoft najtišjo sobo na svetu uporablja za preizkušanje zvočnikov in zvočnih algoritmov.
Microsoft najtišjo sobo na svetu uporablja za preizkušanje zvočnikov in zvočnih algoritmov.

Podjetje Microsoft je na svojem sedežu v Redmondu postavilo najtišjo sobo na svetu, s katero se je med drugim vpisalo tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Medtem ko je za človeško uho meja tišine postavljena na nič decibelov, je glasnost v omenjeni sobi nižja za skoraj 23 decibelov. To v praksi pomeni, da je mogoče v tej sobi zaznati le zvok atomskih delcev, ki se gibljejo po prostoru, oziroma tako imenovano Brownovo gibanje. Če oseba v taki sobi preživi v popolni tišini nekaj minut, ima občutek, kot da je postala povsem nora, hkrati pa prične čutiti stvari, ki jih v predhodni ni, kot na primer pretakanje krvi po žilah.

Microsoft najtišjo sobo na svetu seveda ni postavil zgolj zato, da bi se vpisal Guinnessovo knjigo rekordov. To sobo njegovi inženirji namreč uporabljajo za razvoj naprednih zvočniških sistemov in algoritmov. Tu na primer preizkušajo zvočniške sisteme za tablične računalnike in prenosnike ter algoritem programske opreme Skype brez obremenitve s hrupom iz zunanjega sveta. V najtišji sobi na svetu namreč tišina znaša -20,6 decibelov, druga najtišja soba z -13 decibeli pa se nahaja v laboratoriju Orfield v Ameriški zvezni državi Minnesota. Inženirjem podjetja Microsoft je to uspelo doseči z uporabo posebej izdelanih sten in namenske pene, ki vpije zvok in prepreči njegov odboj.

Kako v praksi izgleda najtišja soba na svetu si lahko to ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi bit.ly/Microsoft-Sound-Lab-RN.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več