Računalništvo, telefonija
19.01.2017 14:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte start-up, ki želi popolnoma renovirati splet

Spoznajte start-up, ki želi popolnoma renovirati splet
Spoznajte start-up, ki želi popolnoma renovirati splet

Investitor tveganega kapitala Albert Wenger, ki je zelo uspešen na področju spletnega poslovanja (med drugim je investiral v Tumblr in Etsy), pravi, da živimo v časih, kjer so korporacije kot so Amazon, Facebook, Google in podobni na svojih trgih ustvarili skorajšnji monopol. “Če želimo odprto polje inovacij, če želimo inovacije na dolgi rok, potem potrebujemo novo, decentralizirano infrastrukturo”, dodaja Wenger.


Blockstack je ta mesec prejel 4 milijone dolarjev sredstev s strani USV-ja (Union Square Ventures) in ostalih virov, da bi ustvaril nekoliko bolj odprto “igralno površino” od zdajšnje. “Start-up” podjetje dela na odprtokodni programski opremi, ki naj bi ustvarilo paralelno omrežje trenutnemu spletu – prostor, kjer naj bi uporabniki imeli več nadzora nad svojimi podatki.


Letos bo Blockstack ponudil programsko opremo, ki bo omogočala brskanje po straneh in aplikacijah, ustvarjenih za to novo, digitalno domeno. Uporabnik bo normalno lahko naprej uporabljal že obstoječi brskalnik. Še vedno bomo lahko klikali povezave in vpisovali spletne naslove, vendar bomo sedaj namesto, da bi si vedno ustvarili račun (tako kot na Facebooku ali Googlu), sami nadzirali našo digitalno identiteto. Vendar le na straneh Blockstack sistema. Če bo na primer stran od nas zahtevala določene informacije, bomo dovolili dostop do teh, ampak bomo še vedno mi tisti, ki bomo imeli nadzor nad osebnimi podatki.

Ryan Shea, generalni izvršni direktor in soustanovitelj Blockstacka, pravi: “Obstoječi model želimo popolnoma obrniti na glavo”. “Z obstoječim modelo se lahko soočiš od znotraj, vendar je včasih lažje, če stopiš ven in zgradiš nekaj povsem novega”, je še dodal.

Vizija Blockstacka se zdi nekoliko utopična, pa vendarle mogoča. Povsem tehnično jo omogoča sistem identitete, zgrajen neodvisno od kakršnekoli korporacije. Ta temelji na tehnologiji “blockchain”, ki Bitcoinu omogoča sledenje uporabnikov.

Shea trdi, da so ravno ti problemi v osnovnem dizajnu svetovnega spleta tisti, ki vodijo v dominacijo velikih podjetij in njihovo ravnanje z osebnimi podatki. Pravi tudi, da bodo podjetja še vedno lahko iskala dobiček v tej novi platformi, vendar na drugačen način, saj bo moč v rokah uporabnikov.

Izumitelj svetovnega spleta Tim Berners-Lee je pred kratkim razmišljal podobno. Zadnja leta se močno zavzema za “re-decentralizacijo” spleta, ki bi na tak način bolje služil uporabnikom in družbi. Berners-Lee se je registriral na Blockstackovo platformo z uporabniškim imenom timblee.id, sedaj pa dela na svojem projektu decentralizacije spleta, imenovanem SOLID.

Vprašanja, ki se neposredno tičejo zasebnosti in moči velikih korporacij, motivirajo vedno več ljudi, da zelo resno razmišljajo o alternativah, ki bi svetovni splet lahko pognale v neko novo smer.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več