Računalništvo, telefonija
24.04.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Ste pripravljeni na tehnologijo 6G?

Ste pripravljeni na tehnologijo 6G?
Ste pripravljeni na tehnologijo 6G?

Tehnologija mobilnih telefonov je spremenila način, na katerega ljudje razumemo svet in vzpostavljamo interakcijo med seboj. Verjetno se vsi strinjamo, da bomo zelo težko našli tehnologijo, ki je v večji meri vplivala na življenje v 21. stoletju kot mobilna tehnologija.

5. generacija mobilnega standarda oz. 5G tehnologija je trenutno v fazi vpeljave v obstoječa omrežja in produkte v izbranih lokacijah po svetu. Kljub temu, da 5G tehnologija ni niti dobro zaživela, se sprašujemo najbolj očitna vprašanja. Kateri faktorji bodo vplivali na razvoj 6. generacije mobilne tehnologije? Kako se bo 6G razlikoval od 5G? Kaj vse bo omogočala tehnologija 6G, česar 5G ne bo zmožna?

Danes vam lahko ponudimo vsaj delne odgovore na zastavljena vprašanja, zahvaljujoč se delu Razvana-Andreia Stoice in Giuseppeja Abreua iz Univerze Bremen v Nemčiji. Uspelo jima je popisati omejitve tehnologije 5G in nekaj dodatnih faktorjev, ki bodo ključni pri razvoju 6G tehnologije. Njun zaključek je, da bo umetna inteligenca glavno gonilo razvoja mobilne tehnologije, 6G pa bo tista sila, ki bo poskrbela za popolnoma novo generacijo aplikacij za strojno učenje in tehnologije, ki danes veljajo za najbolj perspektivne.

Glavne prednosti 5G tehnologije so …

5G tehnologija je velik napredek v primerjavi s predhodnim standardom 4G. Prva 5G omrežja že ponujajo hitrost prenosa podatkov do 600 Mb/s, obenem pa imajo potencial, da postanejo še hitrejša. Če primerjamo te številke s hitrostjo 4G omrežja, ki deluje z 28 Mb/s, vidimo, da gre za enormen preskok v pravo smer. Večina uporabnikov je sicer z zdajšnjimi hitrostmi zadovoljna, ampak predvsem zato, ker nikoli niso imeli priložnosti izkusiti karkoli podobnega 6G omrežju.

5G omrežje je torej veliko boljše od 4G omrežja in bi v tem pogledu lahko v marsičem nadomestilo optične, kabelske povezave.

Ne glede na zgoraj opisane glavne prednosti omrežja 5G, pa moramo omeniti še nekoliko manj znane novosti, ki bodo zagotovo doprinesle k uporabniškim izkušnjam na izjemno visoki ravni. 5G bazne postaje so narejene tako, da lahko sprocesirajo do milijon povezav, kar je v primerjavi s 4000 povezavami 4G omrežja neverjeten preskok. Ravno ta procesna moč bi morala izboljšati celotno izkušnjo komunikacije na velikih dogodkih kot so športne prireditve, demonstracije in ostalo. Če k temu dodamo še naprave IoT in razne napredne aplikacije, vidimo o kakšnem napredku govorimo.

Izpostaviti velja tudi čas, ki ga signal potrebuje, da prepotuje omrežje. 5G je narejen tako, da potrebuje zgolj milisekundo, medtem ko je čas potovanja signala v 4G omrežju 50 milisekund ali več. Če vprašamo pravega “gamerja”, bo ta zagotovo rekel, da je ta podatek še kako pomemben, kajti z večjo hitrostjo pridobimo na odzivnosti iger. Na drugi strani hitrejše potovanje signala pomeni tudi boljši nadzor operaterjev nad droni, saj je upravljanje le-teh tako bolj natančno.

Vse zgoraj opisane novosti in prednosti tehnologije 5G bi naj bile na voljo ob manjših energijskih zahtevah, kar pomeni, da bodo 5G naprave manj energetsko požrešne. Strokovnjaki napovedujejo, da bodo 5G naprave opremljene z 10-krat večjimi oz. bolj zmogljivimi baterijami kot 4G naprave.

Torej, kako lahko 6G tehnologija stvari še izboljša?

6G tehnologija bo seveda logično hitrost prenosa podatkov še pospešila – trenutno obstajajo načrti, da naj bi bilo možno doseči celo 1 Tb/s. Kaj pa to pomeni v praksi? Kakšne operativne izboljšave bo prinesla tehnologija 6G?

Odgovor Stoice in Abreua je, da bo 6G tehnologije omogočila hitro spreminjajoče se kolaboracije na različnih ravneh. Medsebojno sodelovanje med inteligentnimi agenti, ki skupaj rešujejo zahtevne izzive, bo postalo nekaj vsakdanjega. Sistemi bodo zmožni sami reševati kompleksne probleme in ponuditi enostavne, praktične rešitve.

Za primer vzemimo koordinacijo samovozečih se vozil v največjih mestih po svetu. Vsekakor se lahko vsi strinjamo, da gre za zahteven izziv, saj recimo v New York vsak dan vstopi približno 2,7 milijona vozil. Samovozeča vozila prihodnosti bodo morala sama vedeti, kje se nahajajo, kaj se dogaja v njihovem okolju, kako se to spreminja, obenem pa bodo primorana paziti na ostale udeležence v prometu, kot so kolesarji, pešci in seveda druga samovozeča vozila. Če prištejemo še nekoliko zahtevnejše procese, kot so izračunavanje optimalne poti in minimiziranje potovalnega časa, vidimo, o kolikšni količini podatkov ter o kolikšnem številu procesov govorimo.

To je milo rečeno velik računalniško-programerski izziv. Avtomobili bodo morali ustvarjati “on-the-fly” omrežja in jih potem tudi v hipu zapuščati. Obenem pa bodo del večjih, širših omrežij, ki bodo preračunavala poti in potovalne čase. “Interakcije bodo potemtakem nujne, in to v do zdaj še ne videnih količinah. Da bi lahko ponudili reševanje večjih problemov, ob večjih hitrostih, bomo morali 5G omrežje dvigniti še nivo višje”, razlagata Stoica in Abreu. Oba sta sicer zelo optimistična, ampak se zavedata in hkrati opozarjata, da 6G omrežje oz. tehnologija ne bo zgolj naslednja stopnja 5G-ja, temveč povsem nova zgodba.

Seveda je zgoraj predstavljen primer samovozečih vozil zgolj en primer kolaboracije, ki ga bo omogočala 6G tehnologija. Stoica in Abreu izpostavljata še veliko več načinov, kako bo 6G tehnologija pripomogla k dvigu uporabniške izkušnje nivo višje.

Med najbolj očitnimi aplikacijami tehnologije je optimizacija omrežij, seveda pa ne smemo pozabiti na finančni trg in njegovo upravljanje ter načrtovanje, optimizacija zdravstva in “nowcasting” – zmožnost napovedati in reagirati na dogodke, ki se zgodijo, glede na predhodne dogodke, ki so se že zgodili. Vsekakor gre za zanimivo vizijo prihodnosti, je pa res, da bo pred prihodom 6G tehnologije potrebno še marsikaj postoriti, da bo dotična tehnologija sploh možna. Če gre verjeti Stoici in Abreuju, bo umetna inteligenca gonilna sila, ki bo oblikovala komunikacijska omrežja prihodnosti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več