Računalništvo, telefonija
06.06.2014 11:36
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Stoječe delo poveča delovno učinkovitost

..Na misel mi pride naš znameniti rojak Primož Trubar s svojim rekom: »Stati inu obstati.« Kako preroško..
Stoječe delo poveča delovno učinkovitost
Stoječe delo poveča delovno učinkovitost

Avtor: Janez Hudovernik, Pro Acta d.o.o.

Pred kratkim sem pisal, kako sedeče delo vpliva na naše zdravje. Kaj pa lahko naredimo? Naše delo je pač sedeče, nihče ne bo investiral v novo pohištvo ipd.

Zavedanje je šele prvi korak
Upam, da ste izračunali, koliko časa dnevno preživite v sedečem položaju in ste začeli razmišljati o posledicah. Na kratko: ko se usedete, se poraba kalorij zniža, cirkulacija krvi se upočasni, pade produkcija encima za razgradnjo maščob, pade vsebnost dobrega holesterola in na mestih, kjer sedimo, se pospešeno tvorijo maščobne obloge. Večina zaposlenih, ki delajo v režiji, ima sedeče delo, in raziskave kažejo, da kar 86% tega časa v pisarni presedimo. Nedavna študija, ki jo je opravilo podjetje Ergotron (bit.ly/ergotron-com) je potrdila, da kar 70% ljudem to ni všeč, samo 7% se jih zaveda nevarnosti bolezni, ki jih povzroča sedenje, 48% pa verjame, da so zaradi sedečega dela bolj podvrženi različnim boleznim, ki so povezane s sedenjem.

Vse več ljudi želi vsaj malo minimizirati negativne učinke s povečano telesno aktivnostjo v prostem času. To je seveda pohvalno in hvale vredno. Na žalost pa raziskave kažejo, da to ni dovolj. Če namreč sedite več kot 5 ur na dan, so nekateri učinki praktično nepopravljivi. Treba je ukrepati že na delovnem mestu.

Najprej nadenite masko sebi
Zavedam se, da je marsikdo prisiljen postaviti delo na prvo mesto, nato sledi družina in aktivnosti povezane s tem, in šele na koncu pridemo na vrsto sami. Tu bi se morali zgledovati po letalskih družbah, ko nam v pripravi na polet pokažejo varnostna navodila. Pravilo, ki si ga vedno znova rad pogledam in vtisnem v spomin, in mi je tudi kot opomnik, je, da najprej masko za kisik namestite sebi čez nos in usta in šele nato svojemu otroku ali sopotniku. Najprej moramo poskrbeti zase, če ne, ne bomo mogli poskrbeti za druge! Po navadi gre tu za ljudi, ki jih imamo najraje.

Hitro, učinkovito, poceni – po gorenjsko
Kako se lahko lotimo tega problema? Lahko vam povem, kaj sem naredil. Vzel sem sestavljivo plastično polico in jo pritrdil na mizo. Nekaj srebrnega lepilnega traku, zamaški od jogurta ter plastična polica in imate stoječo delovno postajo. Sedaj se lahko v miru razgledate po ponudbi, ki je vsak dan večja. Eno od takih podjetij je zgoraj omenjeni Ergotron. Članek, ki ga berete, je bil napisan stoje, kot tudi vsi ostali, ki jih najdete na mojem blogu.

Lastniki podjetij in vodje, pozor
Če bi se vodje in lastniki podjetij zavedali posledic, zdravstvenih problemov, ki jih tak način dela prinaša, potem bi mogoče ukrepali prej. Vendar se te posledice nabirajo počasi in jih niti ne opazimo, dokler ne pridemo v zrela leta. Takrat se poveča tudi število bolniških odsotnosti in s tem stroški dela. Danes še ne opazimo, jutri pa je lahko že prepozno. Če bi se v podjetjih tega bolj zavedali, bi verjetno iskali načine, kako se lotiti tega problema. Verjamem, da bo to vse bolj prisotno. Podjetja bi morala iskati izvirne načine za rešitev tega problema. Zaposlenim bi morali omogočiti več gibanja v času, ko so na delovnem mestu. Eden od načinov je, da si omislite stoječe delovno mesto, kot sem ga opisal. Mogoče lahko za prvo silo izkoristite omaro, ki je ravno prav visoka, kaj podložite in si to omogočite. Poizkusite in se sami prepričajte, kakšni so učinki.

Koristi so jasne
Če med delavnikom občasno vstajamo, s tem povečamo količino energije, pokurimo več kalorij, povečamo mišični tonus, izboljšamo držo, zmanjšamo nivo sladkorja v krvi in pospešimo metabolizem. V stoječem položaju se pospeši krvni obtok in nivo kisika v možganih, kar dodatno povečuje količino energije, pozornosti in osredotočenosti. V enem letu stanja po 3 dodatne ure na dan, izkoristimo do 30.000 dodatnih kalorij in pokurimo za štiri kilograme maščob energije. To je enako, kot če bi pretekli približno 10 maratonov. Ste že pretekli kakšnega?

Tako kot so pred nami vrhunski možje in žene
Pridružimo se vrhunskim posameznikom skozi zgodovino, ki so bili pristaši stoječega dela. Naj naštejem samo nekatere, ki jih omenja John Durant v svoji knjigi Paleo Manifesto: Ernest Hemmigway je pisal stoje, prav tako Victor Hugo, Charles Dickens, Friedrich Nietzsche, ki je dejal, da je stoječe delo greh zoper svetega duha. Drugi stoječi vrhunski posamezniki so bili: Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, Otto von Bismarck, Benjamin Disraeli, in Winston Churchill; pravnik Oliver Wendell Holmes Jr.; skladatelja Johannes Brahms in Richard Wagner. Dobra družba, ne?

Ustvarite kulturo gibanja in stoječega dela
Kultura stoječega dela bo povečala vašo produktivnost, zmanjšala nevarnost krvožilnih bolezni, bolezni raka, povečala vašo angažiranost in predvsem povečala vašo gibljivost. Gibljivost v smislu več gibanja. Če se boste več gibali že v službi, se boste verjetno več gibali tudi doma. Postali boste bolj zdravi, srečnejši, pametnejši in vitkejši. Zmagamo vsi. Kaj boste storili?


Oglasno sporočilo


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več