Računalništvo, telefonija
10.07.2014 15:21

Deli z drugimi:

Share

Stvaritelj krompirjeve solate ni v tem zaradi denarja

Stvaritelj krompirjeve solate ni v tem zaradi denarja
Stvaritelj krompirjeve solate ni v tem zaradi denarja

Tudi skromna krompirjeva solata lahko stori kaj dobrega v tem svetu. Saj ste že slišali za Kickstarterjevo kampanijo Zacka Dangerja Browna (kck.st/1jUbBIO), kajne? Za veliko uporabnikov interneta se je vse skupaj zdelo kot velika šala, vendar pa je njen stvaritelj Zack Danger Brown odločen, da bo moč krompirjeve solate uporabil kot sredstvo za dobra dela.

Cilj kampanije je bil skromnih 10 dolarjev. V manj kot enem tednu je njegova kampanija združila 4000 podpornikov, ki so cilju namenili skupno več kot 70000 dolarjev. Podporniki lahko dobijo nagrade kot so majice, kuharske knjige na temo krompirjeve solate in celo kanček solate za probo. Kljub veliki množici podpornikov Brown prisega, da se je z besedo zavezal in je mož besede, ter da bodo najprej izpolnili obljube, ki so bile do tega trenutka dane. Ni še jasno, koliko krompirjeve solate želi napraviti, ali kako planira krompirjevo solato dostaviti, na FAQ na njegovi kickstarter strani pa piše, da ocenjuje izvedljivost dostave krompirjeve solate širom sveta.

Nekatere znamke so se že javile, da podarijo sestavine za pripravo krompirjeve solate, kar bi lahko zmanjšalo stroške kampanije, ki je že sedaj kar 7,000 presegla svoj cilj. Po opravljenih dolžnostih svojim podpornikom je Brown obljubil še pizza-party z odprtimi vrati po zaključeni kampaniji, upa pa, da bo po vsem tem ostalo še kaj sredstev.

“Po tem, ko bo za vse plačano, in predvidevam, da lahko dobimo tono sestavin v donacijah, bomo z preostalim denarjem naredili najbolj možno dobro delo,” pravi Brown.

Čeprav je Brown še vedno nejasen, v kakšen namen dobrodelnosti bo šel ta denar, je izrazil zanimanje za sodelovanje z lokalnimi organizacijami v njegovem domačem kraju Columbus, Ohio, za boj proti revščini in brezdomstvu.

“Ena stvar je zagotova- ta denar ne bo šel v moj žep ali pa žep mojih prijateljev. To je nekaj večjega od nas.”

Kickstarterjevi pogoji uporabe prepovedujejo direktno uporabo platforme za zbiranje dobrodelnih sredstev, vendar pa nikjer ni ovire, ki bi ustvarjalcu govorila, kaj lahko in česa ne sme z zasluženim denarjem po zaključeni kampaniji.

V nekaterih primerih so prekomerna sredstva oz. overfunding vodila do boljših marž, to pa pogosto pomeni, da lahko ustvarjalec nadaljuje projekt in podporniki so del te zgodbe. Kickstarter ni želel javno komentirati, ali z podarjanjem preostalih sredstev Brown dejansko krši pogoje uporabe Kickstarterja. V stvari so se od začetka kampanije do vzpona in pridobitve občinstva pri Kickstarterju oglasili glede tega le na kratko:

“There’s no single recipe for inspiration” oz. ni enotnega recepta za inspiracijo.

Kot povsod pa so se že pojavili podobni projekti pod Kickstarterjem, kot so naprimer makaronova solata, solata iz piškotov, itd… vendar obstaja utemeljen dvom, da bodo tako uspešne, kot originalna. Obstajajo tudi ljudje, ki dvomijo v dobre namene Browna, vendar pa jim ta ničesar ne zameri. “Popolnoma razumem, zakaj tako mišlenje. Zgodovina interneta je napolnjena z ljudmi, ki so s krajo ogromnih količin denarja postali zločinci in izdali zaupanje ljudi na spletu. Mi to ne bomo postali.”

Če želite podpreti Brownovo krompirjevo solato ali pa ostati na tekočem z dogajanjem v kampaniji, obiščite njegovo stran na Kickstarterju.

Na spodnji povezavi lahko pogledate video, ki je narejen na to temo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več