Računalništvo, telefonija
27.05.2014 17:07
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Superračunalnik na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu

S prvim superračunalnikom na Dolenjskem, ki ga bo postavilo podjetje SmartIS, bo Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu zagotovila tehnološke vire za raziskave in razvoj ter komercialne informacijske infrastrukturne storitve.
Osnovni namen superračunalnika bodo računalniške simulacije, na primer tehnoloških mrež po vzoru bio-mrež, dokumentnih tokov, poslovnih procesov, proizvodnih in logističnih tokov ter za simulacije v medicini.
Osnovni namen superračunalnika bodo računalniške simulacije, na primer tehnoloških mrež po vzoru bio-mrež, dokumentnih tokov, poslovnih procesov, proizvodnih in logističnih tokov ter za simulacije v medicini.

Podjetje SmartIS je s Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu podpisalo pogodbo za nakup in izgradnjo superračunalnika, s katerim bodo na fakulteti podprli raziskave in razvoj ter ponudili procesne zmogljivosti uporabnikom iz gospodarstva in drugih panog. V prvem dolenjskem superračunalniku bo podatke obdelovalo 700 procesorskih jeder, imel bo 4TB pomnilnika RAM ter 100 TB diskovnega prostora. Strojno opremo bodo postavili v podatkovnem središču podjetja Mikrografija v Novem mestu, kjer bo zagotovljena najvišja stopnja fizične ter informacijske varnosti. Naložba bo izvedena v okviru projekta Kreativno jedro, simulacije, ki na fakulteti poteka od januarja 2013 in je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

»Naložba v superračunalnik je strateškega pomena za našo fakulteto. Predstavlja temeljno tehnologijo za naše študente in profesorje tako z vidika študija kot tudi raziskovalnega dela. Glede na odzive iz okolja pričakujemo precejšnje zanimanje za koriščenje zmogljivosti v poslovne namene, kar bo dodatno spodbudilo sodelovanje fakultete z dolenjskimi podjetji tudi na konkretnih informacijskih projektih,« je dejal dekan Fakultete za informacijske študije v Novem mestu, izr. prof. dr. Janez Povh.

»V podjetju SmartIS smo zelo ponosni, da nam je Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu zaupala zanje tako pomemben razvojni projekt. Hkrati nam pomeni potrditev naših dobrih praks in znanja, ki so ga naši strokovnjaki že pokazali pri izgradnji Ljubljanskega superračunalniškega centra LSC Adria na Turboinštitutu,« je ob sklenitvi pogodbe povedala Zdravka Zalar, direktorica podjetja SmartIS d. o. o.

Podjetje SmartIS bo poleg dobave strojne opreme izvedel tudi vse sistemske storitve, potrebne za postavitev in zagon superračunalnika (HPC – high performance computing). V nadaljevanju bo podjetje zagotavljalo tudi storitve vzdrževanja sistema, ki jih danes v svojih podatkovnih središčih koristijo že številna velika podjetja v Sloveniji in regiji. Superračunalnik bo deloval v podatkovnem središču novomeškega podjetja Mikrografija, ki ga podjetje obvladuje v skladu s standardom upravljanja informacijske varnosti so ISO 27000, v njem pa delujejo tudi akreditirane storitve varne hrambe.

»Novomeški superračunalnik bo spodbudil dobro prakso sodelovanja podjetij ter visokega šolstva in pomeni pomembno pridobitev za fakulteto in seveda za gospodarstvo na Dolenjskem, saj bo sistem, glede na zmogljivosti, predstavljal osrednji dolenjski računalniški center,« je povedal Boštjan Gaberc, direktor podjetja Mikrografija.

Osnovni namen superračunalnika, ki bo zgrajen s tehnologijami IBM, bodo računalniške simulacije, na primer tehnoloških mrež po vzoru bio-mrež, dokumentnih tokov, poslovnih procesov, proizvodnih in logističnih tokov ter za simulacije v medicini.

Skupna končna pogodbena vrednost za dobavo in namestitev celotnega sistema HPC znaša 415.915,96 evra, podjetje SmartIS bo superračunalnik predal v uporabo predvidoma konec junija. Sistem bodo po načrtih tako že uporabljali na Kampus šoli HPC, ki bo potekala 7. do 11. julija na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu ter na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Gre za enotedenski program izobraževanja na superračunalniku iz osnov vzporednega programiranja, uporabe Linux okolja na HPC in simulacij. Tečaj je namenjen študentom in vsem ostalim zainteresiranim, nanj pa se lahko prijavite preko spletne strani www.fis.unm.si.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več