Računalništvo, telefonija
18.07.2018 08:00

Deli z drugimi:

Share

Tako deluje binarna koda

Binarni zapis - zapleten a hkrati enostaven
Binarni zapis - zapleten a hkrati enostaven

Vas je kdaj zanimalo kako v praksi na računalniku in na telefonu delujejo ničle in enke? Vse v digitalnem svetu deluje na principu binarne kode. Kaj sploh je to in kako deluje? Binarna koda oziroma enke in ničle 0 in 1 je v računalniškem svetu vse. Dobesedno vse. Vse kaj delate na vaših digitalnih napravah deluje na tem principu.

Računalnik je zgrajen iz več milijonov tranzistorjev, kateri so eden osnovni in bistven gradnik.

Ti delujejo na preprost način. Signal spustijo skozi, če na vhodu dobijo napetost in obratno. Enostavneje povedano, če je na vhodu napetost (5 voltov) gre za enko, če ga ni, gre za ničlo. Tudi vmesni signali gredo lahko proti ničli ali proti enki – vrednost se obrne pri okrog 2,5 voltih napetosti.

Računalnik je zmožen procesirati samo te podatke. Čeprav se zdi, da je vse to zapleteno, je to za procesor najlažja naloga.

Težava pa se pojavi, ko je za dva različna pojma enak binarni zapis. Tako ima na primer črka A in številka 84 enak binarni zapis. Takrat pa mora računalnik oziroma natančneje procesor spremljati kontekst prejšnjih ukazov in tako razbrati ali gre za številko ali za črko.

Ker pa je teh ničel in enk kaj hitro celo morje, so se domislili, da bi le-te združili. To je predvsem koristno pri slikah in videoposnetkih, kjer je več pisklov enake barve. Tako se kaj hitro izognemu ponavljanju kot tudi računalniku privarčujemo nekaj procesorskega časa.

Podobno deluje tudi zvočni zapis, vendar z eno razliko. Pri zvočnem zapisu se analizira skoraj vsaksa milisekunda, kjer se zapiše vse od amplitude pa do frekfrence. Tak zvok se lahko analizira tudi do več kot 44.000-krat v eni sami sekundi. Od tod nam tudi 44000-bitni zvočni zapis.

V testiranju so tudi sistemi, ki uporabljajo tri vrednosti, kot tudi kvantni računalnik, pri katerem je lahko enka in ničla hkrati – nedefinirana, dokler je ne izmerimo. Edina težava je v tem, da se noben izmed teh sistemov ni uveljavil, vsaj za sedaj še.

Pa naj še kdo reče, da računalnik ni kompliciran sistem grajen iz enostavnih delov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več