Računalništvo, telefonija
25.05.2017 07:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Televizor, ki celotno dnevno sobo spremeni v film

Televizor, ki celotno dnevno sobo spremeni v film
Televizor, ki celotno dnevno sobo spremeni v film

Sodeč po napovedih in predstavitvah največjih proizvajalcev bo letošnje leto na področju televizorjev zaznamovala tehnologija OLED, ki to letvico dviguje še stopnjo više. Prvi znanilec nove pomladi je Philipsov 55-palčni (139-centimetrski) televizor z oznako 901F, ki je ravno nedavno prišel tudi na slovenske trgovske police in ima poleg tehnologije OLED še eno posebnost.

Od konkurence ga namreč ločuje tehnologija Ambilight, ki na steno okoli televizorja projicira barvno svetlobo in tako dogajanje z zaslona preseli na celotno dnevno sobo. To je kot nalašč za večerno gledanje televizije. Ambilight deluje kot nekakšen podaljšek slike, zaradi česar je vsak ogled filma, športnega dogodka in glasbenega spota še bolj pristno doživetje, osvetlitev pa lahko tudi nastavite po lastnih željah. Tako ji lahko določite, da je statična, da sledi akciji na zaslonu ali da utripa skladno z ritmom glasbenega spota.

Ambilight pa pri najnovejšem Philipsovem televizorju pride še bolj do izraza tudi zaradi dizajna ohišja. Televizor ima namreč okoli zaslona skoraj nezaznaven okvir, tako da se na trenutke res zdi, kot da se slika staplja z okolico, oziroma »preliva« preko okvirja.

Slika, ki je ostra tudi, če imate dioptrijo

Če Ambilight pripomore k boljšemu vzdušju, pa je tehnologija OLED tista glavna gonilna sila pri kakovosti slike. Skupaj s tehnologijo HDR, s katero je Philipsov televizor prav tako opremljen, velja za eno najpomembnejših zaslonskih tehnologij v tem stoletju. Za razliko od bolj razširjene tehnologije LCD, OLED namreč ne osvetljuje celotne površine zaslona naenkrat, ampak vsaka slikovna pika na zaslonu oddaja lastno barvo in svetlobo. To pomeni globlje črne odtenke in izjemen kontrast, kjer so detajli jasno izraženi tudi v najtemnejših in najsvetlejših delih slike.

To pa ima še estetsko in praktično posledico: ker ni namenske osvetlitve ozadja, je televizor precej tanjši in lažji. Tehnologija OLED sicer prinaša tudi večjo barvno paleto (zmožnost prikaza večjega števila barv) in omogoča širši kot gledanja, tako da tudi ob ogledu filma ali športne tekme v večji družbi nihče ni prikrajšan za kakovost slike. K temu pa ne nazadnje dodatno pripomore izjemno visoka ločljivost 4K. Vse navedene tehnologije so tako najbolj pisane na kožo navdušencem nad filmi in videoigrami.

Pamet je boljša kot žamet

Ampak kakovost slike v današnjih časih še zdaleč ni vse, kar pričakujemo od televizorjev. Biti mora tudi pameten in nuditi dobro povezljivost. Philipsov novi OLED televizor 901F odkljuka tudi ti dve postavki. Nameščen ima operacijski sistem Android TV, ki omogoča dostop do številnih uporabnih in zabavnih aplikacij, pri čemer ima na voljo 16 gigabajtov pomnilnika prav za shranjevanje podatkov.

Tako lahko televizor do neke mere nadomesti celo vaš računalnik, saj ga lahko uporabljate za brskanje po spletu, ogled videoposnetkov na YouTubu (in drugih bolj razširjenih platformah, na primer Netflixu), igranje iger in celo pisanje besedil. Daljinec, ki ga dobite poleg televizorja, ima na hrbtni strani polnopravno tipkovnico, s katero marsikatero od naštetih opravil postane precej bolj tekoče. Če ste vešči v angleščini, pa lahko televizorju ukazujete tudi glasovno.

Android sicer med drugim omogoča preprosto povezljivost televizorja s telefonom, tako da lahko vsebine z malega zaslona hitro »prežarčite« na velik zaslon in uživate v udobnejši komunikaciji, ogledu fotografij in podobno, podprti pa so seveda tudi bolj standardni načini povezovanja zunanjih naprav preko priključkov, kot so HDMI, USB, Ethernet itd.

Philipsov televizor OLED serije 901F je že na voljo v Big Bangovih poslovalnicah Mega v BTC-ju Ljubljana, City Centru Celje in Europarku Maribor, kjer boste zanj odšteli 3.499 evrov. Več informacij pa lahko najdete na naslovu philips.com/OLED.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več