Računalništvo, telefonija
08.07.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Teslino električno letalo? Elon Musk pravi: “Čez 5 let”

Teslino električno letalo? Elon Musk pravi: "Čez 5 let"
Teslino električno letalo? Elon Musk pravi: "Čez 5 let"

Glavni izvršni direktor Tesle, Elon Musk, je začel resno razmišljati o električnih letalih, za katere pravi, da bi lahko postala realnost v naslednjih petih letih. Ali to pomeni, da lahko pričakujemo prvo Teslino električno letalo?


Danes že imamo nekaj tehnoloških akterjev z ambicioznimi načrti na področju električnih letal kot sta Pipistrel Alpha Electro in Siemens in Magnus eFusion. Kljub temu pa tehnologija baterij še ni dovolj napredna, da bi lahko komercialna letala v celoti slonela na električni energiji.


Elon Musk že kar nekaj časa govori o tem, kako bodo v prihodnosti vsi načini transporta električni – razen raket. Pred leti je glavni izvršni direktor Tesle in SpaceX-a celo naznanil, da ima pripravljen dizajn za električno VTOL (“vertical take-off and landing”) vozilo, nikoli pa se ni nato odločil, da bi letalo dejansko prešlo v fazo produkcije. Za to, da bi njegov dizajn dejansko lahko zaživel, se mora močno povečati vzdržljivost baterije.

Musk je zdaj posodobil svojo časovnico z napovedmi glede razvoja tehnologije energije, s čimer bi električna letala lahko začela delovati v komercialne namene. V enem od svojih čivkov je zapisal: “Ja, ampak bo sam doseg še vedno omejen. To se bo spremenilo v prihajajočih letih, ko bo tehnologija napredovala”.


Trg električnih letal se razvija

V zadnjih letih se presenetljivo veliko podjetij ukvarja z razvojem lastnih električnih VTOL letal, med katerimi najdemo tudi nekaj delujočih prototipov. Velike korporacije vlagajo ogromne količine denarja v “start-up” podjetja, ki razvijajo tovrstne oblike transporta. Kot vse kaže se večina teh podjetij ukvarja z razvojem raznih podsistemov, da bodo potem pripravljena na čas, ko bo tehnologija baterij dovolj napredovala, da bo možna komercialna raba.


Tesla je še vedno daleč najnaprednejše podjetje, kar se tiče tehnologije baterij, zanimivo pa bi bilo videti, kako se bi Tesla obnesla v popolnoma novi industriji. Proizvajalec električnih avtomobilov bi lahko igral vlogo dobavitelja baterijskih celic za električna letala, vendar dvomimo, da bo Tesla bolj resno nastopila kot proizvajalec električnih letal. Znanje sicer imajo, torej kombinacijo znanja na področju baterij in zračnega prometa, vendar še vedno to ni dovolj.


Ne glede na vse, če se vzdržljivost baterij v naslednjih petih letih izboljša za 30%, to ne bo vplivalo samo na komercializacijo električnih letal, temveč tudi na Teslina vozila in na splošno na električna vozila – s tem bodo električna vozila postala cenejša, lažja in s potencialom za daljše razdalje.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več