Računalništvo, telefonija
27.10.2016 09:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lara Croft praznuje 20 let

..Feministična ikona, virtualna junakinja, "šesta članica" skupine Spice Girls, ambasadorka Velike Britanije ali izkrivljena moška fantazija? Lara Croft, ki letos praznuje 20 let, je bila vse našteto..
Angelina Jolie
Angelina Jolie

Rojena je bila kot ženska protagonistka računalniške igre Tomb Raider in tako postala eden stebrov obdobja “Cool Britannia” v 90-ih. Na drugi strani pa je požela številne kritike, ki so letele na račun njen seksualizirane podobe v igri. Njena pot obsega dva Hollywoodska filma, naslovnice revij, oglaševalske kampanje, začela pa je v ne pretirano neglamuroznem angleškem mestu Derby.

Tomb Raider je bil ustvarjen s strani majhne ekipe, ki je delala za Core Design, razvijalsko podjetje računalniških iger, ustanovljeno leta 1988. Heather Gibson, ena od šestih članov ekipe, je za BBC povedala, da je bilo znotraj industrije zelo težko prodati žensko junakinjo. V tistem času je področje videoiger veljalo za izključno moško področje in ravno zato so prevladovali moški protagonisti. Laro Croft je ustvaril Toby Gard, ki je našel inspiracijo za ta specifičen lik,v stripovski junakinji Tank Girl in glasbenici Naneh Cherry. Gibsonova pravi, da je želel močan, ženski lik za glavno vlogo igre. Tomb Raider je izšel 25. oktobra 1996 – tri mesece po izidu singla Wannabe skupine Spice Girls.

Ian Simons, direktor “National Videogame Foundation” in “GameCity” festivala, je obrazložil, da ni naključje, da se je Lara Croft pojavila ravno v tem času. Predstavljala bi naj neko širšo gibanje novega, močnega feminizma, ki se je začel ravno v tem obdobju. Ustvarjalci so pričakovali, da bo Tomb Raider pritegnil predvsem moške, na njihovo presenečenje pa je Lara požela veliko zanimanje tudi med žensko populacijo. Podatki podjetja Eidos kažejo celo, da je 40 % uporabnikov v začetnih mesecih bilo žensk. Te so pri Lari občudovale prevdsem moč, nezaustavljivost in samozavest.

Meagan Marie, ki je bila ob izidu Tomb Raiderja stara 12 let, je ob jubileju, ki ga Lara Croft praznuje letos, napisala knjigo – 20 Years of Tomb Raider – in se tako zahvalila Lari, da jo je motivirala pri svojem življenju. Po njenem pričevanju naj bi številne ženske ravno Lara inspirirala, da so postale arheologinje ali kaj podobnega. Lara Croft je na sceno stopila ravno ob pravem času, saj je bilo to obdobje, ko je “Girl Power” začel dobivati na veljavi in glavno besedo pri vsem tem so imele ravno Spice Girls.

Tomb Raider je originalno izšel za konzolo Sega Saturn, vendar je vrhunec svoje slave doživel z bolj popularno PlayStation konzolo naslednji mesec. Lara Croft je postala ključni del igre, saj je poleg naslovnic iger krasila tudi naslovnice revij. Različne znamke so Laro uporabile za oglaševanje izdelkov s pomočjo slavnih oseb.

Celo vlada je prepoznala potencial, ki ga Lara Croft nosi v sebi, in jo tako razglasila za ambasadorko Velike Britanije. Ian Livingstone, prvi mož podjetja Eidos, ki je Core Design imelo v lasti, je odkrito povedal, da nihče ni pričakoval, da bo Tomb Raider tako uspešen. Načrtovali so približno 100.000 prodanih enot, na koncu pa se je številka zaustavila pri neverjetnih 7,5 milijona enot prve izdaje igre Tomb Raider. Lara Croft je postala skorajda tako ikonična v svetu videoiger kot James Bond v svetu filma.

Zdaj, 20 let od začetka zgodbe, je Tomb Raider napredoval in lik Lare Croft je postal občutno manj seksualiziran – “vroče hlačke” so izginile, oprsje se je zmanjšalo. Leta 2013 je izšla mlajša verzija Lare, ki je raziskovala, kako je postala Tomb Raider. Meagan Marie razlaga, kako je bila ta “novejša” Lara veliko bolj človeška, manj popolna, občutila je lahko tudi strah in zato se je morala boriti, da je lahko rešila svoje prijatelje. Lara Croft je morda res nekoliko potonila in danes ni toliko prisotna v medijih, vendar podatek, da je nova izdaja igre leta 2013 postala najbolj prodajana igra franšize, kaže, kakšno moč ima Lara Croft. V nastajanju je tudi novi film, ki bi naj izšel leta 2018. “Zares neverjetno je, kakšen vpliv ima Lara po vseh teh letih in verjamem, da je prihodnost franšize še zelo svetla”, pravi Meagan Marie.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več