Računalništvo, telefonija
11.01.2017 06:48
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Toyota s futurističnim vozilom, ki bo prijateljeval z voznikom

Električno vozilo Toyota Concept-i je opremljeno celo z napredno umetno inteligenco!
Električno vozilo Toyota Concept-i je opremljeno celo z napredno umetno inteligenco!

Japonski avtomobilski gigant Toyota je na sejmu CES 2017 predstavil koncept električnega vozila Concept-i, ki je tako običajne obiskovalce kot tudi strokovnjake pustil povsem brez besed. Nova Toyota namreč ni opremljena zgolj s sistemom za avtonomno vožnjo, ampak tudi z napredno umetno inteligenco, ki med vožnjo dejansko gradi na odnosu, ki ga ima do voznika oziroma lastnika.

Če gre verjeti podjetju Toyota, je bilo novo električno vozilo Concept-i zasnovano od znotraj navzven, kar pomeni, da voznikom in potnikom ponuja toplo in prijazno uporabniško izkušnjo. Čeprav je notranjost konceptnega vozila dih jemajoča, je njegov najbolj zanimiv del napredna umetna inteligenca. Ta se med drugim uči voznikovih navad in njegovih običajnih relacij. Avto je namreč opremljen z vrsto naprednih tipal, ki merijo voznikova čustva, ta pa nato primerja z drugimi vozniki po svetu.

Poleg tega umetna inteligenca pripomore še k napredni avtonomni vožnji, kar zagotavlja še dodatno varnost na cesti. Čeprav ima voznik pri električnem vozilu Toyota Concept-i svobodno izbiro med tem, ali bo vozilo upravljal sam ali pa vključil avtopilota, bo vozilo samodejno prevzelo glavno vlogo, če bo ocenilo, da se voznikove sposobnosti vožnje zmanjšujejo (zaspanost ali vinjeno stanje). Poleg tega bo umetna inteligenca neprestano nadzirala razmere na cesti in po potrebi priskočila vozniku na pomoč.

Umetna inteligenca, ki so jo pri Toyoti poimenovali “Yui”, lahko vozniku posreduje informacije preko svetlobnih znakov, zvokov in celo z dotikom preko volanskega obroča. Barva stopalke za plin na primer daje vozniku povratno informacijo o tem, ali je vozilo v ročnem ali avtomatskem načinu delovanja, medtem ko napredni skener oči skrbi, da ima voznik pri vožnji vedno oči uprte na cesto.

Na voljo so tudi zunanji zasloni, ki voznika z napisom pozdravijo vsakič, ko se ta približa avtomobilu. Zadnji del avtomobila drugim voznikom posreduje informacije o tem, ali je pred njimi kakšna nevarnost, medtem ko prednji del sporoča, ali je vozilo v ročnem ali samodejnem načinu delovanja.

Pri podjetju Toyota zaenkrat še niso sporočili, kdaj naj bi se pričela množična proizvodnja superinovativnega električnega vozila Concept-i. Kljub temu bomo na tovrstno vozilo po vsej verjetnosti morali počakati še vsaj nekaj let.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več