Računalništvo, telefonija
24.11.2017 13:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bi imeli zmogljiv telefon Nokia 6?

Bi imeli zmogljiv telefon Nokia 6?
Bi imeli zmogljiv telefon Nokia 6?

Finska Nokia, ki je nekoč veljala za alfo in omego na področju mobilne telefonije se je letos vrnila v velikem slogu. Po vmesnih ne pretirano uspešnih letih je lansko leto znano znamko od Microsofta, kjer je preživela večino svojega kriznega obdobja, kupilo mlado podjetje HMD Global, sestavljeno iz številnih Nokijinih veteranov, ki so bili zaslužni za uspeh znamke pred 15 in več leti. Hitro so zavihali rokave in se zakopali v delo. Cilj: povrniti renome nekoč ugledne in priznane znamke na področju mobilne telefonije.

Ime Nokia namreč še danes pri ljudeh vzbudi pozitivne občutke, saj o njenih telefonih iz 90-ih let še danes krožijo malodane bajeslovna izročila. Nokijina preteklost je res uspešna, kot kaže po letošnjih predstavljenih telefonih, pa se ji obeta tudi svetla prihodnost. Letos so namreč predstavili kar nekaj zelo dobrih pametnih telefonov, med vsemi pa še posebej izstopa zmogljiva Nokia 6.

Lepa zunaj …

Nokio 6 v prvi vrsti odlikuje zelo eleganten in preprost dizajn, na podlagi katerega bi jo lahko zlahka uvrstili v kakšen razred višje. Aluminijasto ohišje je trdno in ob robovih rahlo zaobljeno, na sprednji strani pa je pod zaslonom osrednja tipka, v kateri je vgrajen tudi odziven čitalnik prstnih odtisov. Še bolj kot s svojim dizajnom pa Nokia 6 navduši s svojim odličnim zaslonom. Pod zaščitnim steklom Gorilla Glass namreč počiva velik 14-centimetrski (5,5-palčni) zaslon IPS z visoko ločljivostjo 1.920 x 1.080 slikovnih pik, ki je idealen za prikazovanje večpredstavnostnih vsebin, kot so filmi in igre. Slika je ostra, podrobna in barvno nasičena.

… in zmogljiva notri

Pod pokrovom v notranjosti telefona najdemo tudi spodobno strojno opremo, ki telefon poganja. V središču je procesor Snapdragon, ki podatke preračunava pri frekvenci 1,4 gigaherca, poleg njega pa najdemo še 3 gigabajte RAM-a in 32 gigabajtov vgrajenega spomina za shranjevanje podatkov, ki ga lahko še dodatno razširite z uporabo spominske kartice microSD. Ta konfiguracija se dobro obnese tako pri bolj pisarniških opravilih, kot tudi zabavnih, ki vključujejo družbena omrežja in igre. Tudi grafično bolj napredne.

Pohvalno besedo pa si zasluži tudi kamera »šestice«, ki je opremljena s senzorjem ločljivosti 16 MP, LED-bliskavico, zaslonko f/2.0 in samodejno uporabo HDR-ja, ki skrbi za še boljšo kakovost fotografij. Ta je sicer dobra, sploh v dobrih svetlobnih pogojih, dober pa je tudi video, ki ga zajamete z Nokio 6. Te zna snemati v ločljivosti 1080p pri 30 sličicah ne sekundo, pri čemer je še posebej dobra barvna nasičenost posnetkov.

Neokrnjen Android

Pri Nokii 6 pa nikakor ne gre spregledati ene najboljših lastnosti, ki jo tako zelo pogrešamo pri številnih drugih telefonih. To je praktično neokrnjena različica operacijskega sistema Android. Ta zagotavlja, da bo telefon hitreje deležen programskih posodobitev, poleg tega pa pomeni, da na telefonu ni prednaložena cela kopica nepotrebnih aplikacij in da telefon tudi na dolgi rok deluje hitreje, kar je opazna hiba pri nekaterih drugih proizvajalcih, ki Android »oplemenitijo« še s svojim uporabniškim vmesnikom.

Odgovori na vprašanje in Nokia 6 je lahko tvoja!

Nokia 6 je torej odličen telefon. Zato smo veseli, da ga lahko enemu srečnežu podarimo popolnoma brezplačno. Vse kar morate narediti je, da obiščete to povezavo, tam podate (pravilen) odgovor na vprašanje in vpišete svoje podatke. Če boste odgovorili pravilno, boste sodelovali v žrebanju, v katerem lahko osvojite nov Nokijin telefon.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več