Računalništvo, telefonija
22.06.2017 08:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali je to začetek konca za Uber?

Ali je to začetek konca za Uber?
Ali je to začetek konca za Uber?

Ustanovitelj Uberja, Travis Kalanick, je zaradi pritiska delničarjev odstopil s položaja izvršnega generalnega direktorja. Njegov odstop je že kar nekaj časa visel v zraku, saj je bil Kalanick vpleten v številne škandale, med katerimi je bil najbolj odmeven zagotovo tisti, v katerem je bil obtožen spolnega nadlegovanja. V zadnjem času je Kalanick poleg vsega, kar je povezano z Uberjem, doživel izgubo matere, kar je njegovo odločitev zgolj dodatno olajšalo. Mnogi so sicer napovedovali, da bo zdaj že bivši generalni izvršni direktor “velikega U-ja” Uber postavil povsem na stran, vendar je Kalanick za BBC potrdil, da bo še naprej ostal v upravi tehnološkega giganta iz Silicijeve doline.

Po poročanju ameriškega medija New York Times, je kar 5 glavnih investitorjev zahtevalo odstop Travisa Kalanicka. Ta je na takšen razplet dogajanja dejal: “Uber imam raje kot vse na svetu in ta trenutek ni ravno prijeten v mojem življenju. Zahtevo investitorjev sem sprejel, saj želim, da se Uber vrne na stara pota, ne pa da se ukvarja z nekimi obstranskimi stvarmi, ki nimajo nikakršne vloge v poslovanju podjetja”. K tej izjavi je prikimala celotna uprava, ki je potrdila, da je Kalanick Uber vedno in povsod postavljal na prvo mesto. “To je pogumna odločitev in dokaz njegove pripadnosti ter ljubezni do podjetja”, še dodaj uprava. S tem, ko stopa na stran, bo imel več časa zase in na tak način bo tudi lažje prebrodil krizo, ki jo ima po družinski tragediji. Uberjevi člani uprave so si enotni in pravijo, da se s tem odpira novo poglavje v zgodovini podjetja. “V veliko veselje nam bo skupaj s Kalanickom v upravi, peljati Uberjevo zgodbo naprej”.

Analiza

Brez dvoma je odstop prvega moža Uberja najbolj dramatičen odhod kar ga je star-up svet videl. Gre za skalp, ki je tako velik, da bodo generalni izvršni direktorji po vsem svetu dobrao razmislili o svoji vlogi, moči in prihodnosti. Zagotovo se pri mnogih pojavlja razmišljanje: “Če je lahko Travis bil prisiljen v odstop, potem nihče ni varen”. Zavedati se moramo, da Kalanick še zdaleč ni edini, ki je v zadnjem času zapustil Uber, kajti nekaj PR spodrsljajev je odneslo nekaj zelo visoko postavljenih posemznikov v podjetju.

Uberjeva miselnost – uspeh ne glede na posledice – se je v tem primeru izkazala kot tvegana. Že res, da je Uber lansko leto zbral več sredstev s strani investitorjev kot vsa start-up scena skupaj, vendar se poraja vprašanje ali se je to dejansko splačalo. To se sprašujemo predvsem zato, ker je Uber na tej poti do vrha deloval vse prej kot samo pošteno. Kalanick je ustvaril podjetje, ki je zavajalo lokalne regulatorje, ignoriralo zaposlene, investitorjem povzročalo preglavice in domnevno ukradlo zaupne podatke konkurenčnih podjetij.

Ves ta čas so investitorji seveda vse to opazovali in tehtali med različnimi opcijami. Ali se nam bolj splača odstraniti moža, ki je Uber pripeljal do točke, kjer se podjetje nahaja, ali bi bilo bolje, da ta mož podjetje zapusti? Kot vse kaže so se investitorji odločili za slednjo, bolj dramatično možnost. Dan Primack iz portala Axios, je bil eden prvih, ki je poročal o zahtevah investitorjev glede odstopa Travisa Kalanicka. Takoj na začetku je bilo izpostavljeno, da Kalanick drži večino v upravi in tako je investitorjem seveda izjemno težko karkoli vidnega doseči oz. se morajo za vsak premik močno potruditi. Sedaj bi naj zgodba bila drugačna in Uber lahko že začne z iskanjem nadomestnega kandidata za položaj izvršnega generalnega direktorja.

Škandali

Uber se je do danes srečal s številnimi škandali, obtožbami in ostalimi kontroverznostmi, ki so bile povezane z najvišjimi ravnmi menedžmenta. Eric Alexander, bivši vodja Uberja Azija-Pacifik, je podjetje zapustil takoj za tem, ko je bil obtožen, da je skrival zdravstveno kartoteko ženske, ki naj bi bila posiljena s strani Uberjevega voznika leta 2014. Alexander naj bi dokumente delil s Kalanickom, podpredsednikom Emilom MIchaelom in ostalimi. Alexander je v začetku meseca dobil odpoved, prav tako pa je tudi Michael zapustil podjetje.

Druga zgodba prihaja iz pisarne, namreč član uprave David Bonderman je na enem od sestankov seksistično usmeril delovne prakse, kar je poželo številne kritike. Prejšnji teden je Boderman odstopil s položaja direktorja in člana uprave.

Februarja se je Uber soočal še z enim škandalom, in sicer je potekala preiskava, ki jo je sprožila bivša Uberjeva inženirka Susan Fowler, ki naj bi bila žrtev spolnega nadlegovanja. Samo v tem mesecu je Uber odpustil več kot 20 ljudi in sprožil postopek proti dodatnim 200 zaposlenim, na račun katerih so prišče pritožbe za nadlegovanje. Če pa to še ni dovolj, naj povemo, da je podjetje Alphabet tožilo Uber, ker naj bi ta ukradel zaupne podatke, ki se navezujejo na samovozeča vozila.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več