Računalništvo, telefonija
20.03.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Uberjeva samovozeča vozila niso tako samostojna kot smo mislili

Uberjeva samovozeča vozila niso tako samostojna kot smo mislili
Uberjeva samovozeča vozila niso tako samostojna kot smo mislili

Glavna ideja avtonomnih vozil je ta, da bodo vozila na neki točki sposobna popolnoma samostojne vožnje – brez kakršnekoli intervencije človeka. Uber je podjetje, ki je to miselnost takoj zapopadlo, vendar pa kot vse kaže Uberjeva avtonomna vozila še vedno potrbujejo človekovo pomoč – in to kar precej pomoči. Po pisanju portala “Business Insider” naj bi Uberjev program smovozečih se vozil imel pred seboj še dolgo pot, preden bomo lahko dokončno govorili o popolni avtonomiji.

Spletni portal Recode je prišel do zaupnih podatkov podjetja, ki danes deluje že v 528-ih mestih po vsem svetu. Med temi podatki lahko najdemo vse od razdalje, ki jo naredijo vozila vsak teden, do “neželenih pripetljajev”, ki so se zgodili Uberjevim vozilom.

Posebej zanimiv statistični podatek je, da so Uberjeva vozila v tednu, ki se je končal 12. marca, v povprečju prevozila zgolj preračunanih 1,3 kilometra, preden je človeški voznik moral prevzeti nadzor. Voznik je po izpostavljeni razdalji prevzel vozilo, ki potemtakem ni bilo avtonomno (testi, ki jih podjetaj opravljajo s samovozečimi se vozili vedno vključujejo voznika, ki nenehno sedi za volanom). Povedano z drugimi besedami, Uberjeva vozila so sposobna samostojne vožnje v povprečju le dober kilometer, potem pa mora voznik prevzeti vajeti v svoje roke.

Če primerjamo te rezultate z Googlovimi izpred enega meseca, lahko vidimo občutno razliko. Googlov samovozeči program Waymo je dosegel veliko boljše rezultate, saj so njihovi samovozeči avtomobili potrebovali človeško intervencijo zgolj enkrat na 8.000 kilometrov. Za lažjo predstavo naj dodamo še Uberjeve najbolj aktualne podatke. Prejšnji teden so Uberjevi samovozeči avtomobili prevozili skoraj 33.000 kilometrov. Če upoštevamo podatek, da so vozniki morali posredovati na 1,3 prevoženega kilometra, potem to pomeni, da so ljudje morali posredovati skorajda 16.000 krat. Po podatkih podjetja Waymo, bi za to razdaljo njihova vozila potrebovala zgolj 4 intervencije.

Kljub temu, da se takole na prvi pogled zdi, da so te razlike enormne, ne smemo prehitro obsojati. Najprej se moramo zavedati, da ni nujno, da Uberjeva in Waymova vozila vozijo pod enakimi pogoji, prav tako pa ni nujno, da bi resnično prišlo do nesreče, če voznik ne bi prevzel nadzora nad vozilom. Pri Uberju so se takšne “kritične intervencije” zgodile enkrat na vsakih 322 km, kar pa je še vedno veliko več kot pri Waymu.

Portal Recode se je dokopal do teh, za Uber ne ravno spodbudnih rezultatov ravno v času, ko podjetju ne gre najboljše. Google namreč toži Uber zaradi njihovega programa samovozečih vozil. Anthony Levandowski, vodja Uberjevega programa samovozečih se vozil, je obtožen kraje tržnih skrivnosti podjetja Waymo, ko je bil tam zaposlen. Uber seveda vse obtožbe zavrača. Zadnji tedni za Uber zares niso bili najboljši, saj so poleg vsega kar smo že omenili, nenehno pod pritiski zaradi negativnih novic, ki govorijo o spolnem nadlegovanju enega od bivših uslužbencev, na spletu se je med drugim pojavil video kako ustanovitelj in generalni izvršni direktor Travis Kalanick izgubi živce in napade enega od Uberjevih voznikov, Uber se je med tem soočil tudi z bojkotom strank in tudi razkritjem programa “Greyball“, ki ga je podjetje uporabilo za prevaro lokalnih avtoritet.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več