Računalništvo, telefonija
19.02.2014 15:23
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V letu 2014 je najboljši poklic programer!

Računalničarje skrbi malo delo?
Računalničarje skrbi malo delo?

Vse službe niso ustvarjene enako. V resnici so nekatere službe enostavno boljše od ostalih. Boljša plača, število razpisanih delovnih mest, varnost službe ter varnost pri delu, kolektiv, ter možnost usklajevanja dela z zasebnim življenjem so le eni izmed faktorjev, ki nam določajo, ali smo v dobri ali slabi službi.

Pri US News so pri raziskavi za najboljšo zaposlitev kot prvo merilo vzeli poklice, ki imajo največ možnosti zaposlitve ali z drugimi besedami tiste poklice, po katerih je največje povpraševanje.

Ostala merila za izbiro najboljšega poklica so bila npr. srednja plača (povprečna plača zaposlenih z istim poklicom), odstotek rasti števila delovnih mest v zadnjih 10 letih, kot tudi število delovnih mest, ki je nastalo v zadnjih 10 letih, odstotek zaposlenih (odstotek ljudi v tem poklicu, ki so zaposleni), nivo stresa, ter ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Kot pa si lahko predstavljamo, je te rezultate težko oceniti pravilno, saj se npr. stopnja stresa ali pa npr. ravnovesje med delom in zasebnim življenjem pri posameznikih lahko močno razlikuje, kljub temu, da opravljata enako delo ter imata enake pogoje pri delu.

Po rezultatih raziskave so tehnološki poklici močno v vzponu. V letu 2014 so celo prehiteli poklice v zdravstu, ki ponavadi dominirajo na lestvici najboljših poklicev. Na prvem mestu lestvice se namreč za spremembo v letu 2014 nahaja poklic programerjev oz. “software developerjev”. To so profesionalci, ki stojijo za našimi aplikacijami in programi, igrami…Praktično vse naprave, ki jih danes lahko kupimo, imajo software,izdelava le teh pa zahteva programerje.

Po napovedih naj bi do leta 2022 nastalo 140.000 novih delovnih mest za te “možgane” naših računalnikov ter ostalih naprav, z visoko plačo(srednja plača v ZDA znaša kar 90.000$ letno) ter dobrimi delovnimi pogoji. Že v preteklosti so avtorji knjig pisali, da je prihodnost v tehnologiji, ter očitno se niso veliko zmotili.

5 najboljših poklicev:

1. mesto: programer

2. mesto : analitik računalniških sistemov

3. mesto : zobozdravnik

4. mesto : zdravniška sestra

5. mesto : farmacevt

Za poln seznam si oglejte seznam 100 najboljših delovnih mest in preverite, kako dobra je Vaša služba glede na mnenja drugih. Če pa še niste zaposleni, si morda lažje omislite poklic za prihodnost.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več