Računalništvo, telefonija
16.10.2017 15:05
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V roke smo prijeli najpametnejši telefon na svetu

V rokah smo imeli najpametnejši telefon na svetu
V rokah smo imeli najpametnejši telefon na svetu

Nedavno je v Münchnu potekala predstavitev telefona Mate 10 Pro, novega paradnega konja kitajske znamke Huawei, ki predstavlja tudi zaključek »sezone« letošnjih novih pametnih telefonov. S telefonom pa smo se imeli že priložnost poigrati tudi v našem uredništvu, in sicer na predpremieri, ki je potekala na Dunaju nekaj dni pred uradno predstavitvijo.

Prvo srečanje s telefonom Mate 10 Pro

Na dan predpremiere smo se zgodaj zjutraj na letališču Jožeta Pučnika vkrcali na letalo in prileteli praktično naravnost na predstavitev. No, vmes smo se še prijavili v hotelu in si privoščili hitro malico, nato pa s taksijem odhiteli do hotela, v katerem je potekala predstavitev. Ta je bila naravnana zelo tehnično, saj so nam trije govorci, Peter Gauden, Chen Wencong in Andreas Zimmer, podrobno predstavili delovanje različnih sestavnih komponent Huaweijevega telefona Mate 10 Pro, po sklepni besedi pa smo se lahko tudi sami malo poigrali z njim.

Izkušnja? Čeprav je šlo zgolj za demonstracijske različice, ki še niso bile povsem izpiljene, nas je telefon navdušil. V kratkem času, ki smo ga imeli na voljo za praktičen preizkus, je bilo sicer nemogoče testirati vse funkcionalnosti, ki se oglašujejo na papirju, a na prvi pogled je naprava videti zelo obetavno. Huawei, ki je nedavno po skupnem številu prodanih naprav prehitel celo Apple, se močno trudi priti na vrh mobilne prehranjevalne verige in kot kažejo rezultati zadnjih nekaj let, je na zelo dobri poti. Seveda uspeh ni prišel kar sam od sebe, ampak so v to vložili veliko truda in seveda tudi denarja. Kot so nam povedali na predstavitvi, vsako leto v razvoj vložijo kar 10 % vseh svojih prihodkov. Na ta način so v zadnjem času uspeli razviti številne odlične telefone, novi Mate pa trenutno predstavlja češnjo na vrhu smetane. Pa si ga kar oglejmo pobliže.

Velik zaslon in kompaktno ohišje

Mate 10 Pro najprej navduši s svojim dizajnom. Tudi pri Huaweiju so namreč stopili na vlak velikih zaslonov in temu primerno opremili svojega novega paradnega konja. To pomeni, da se 6-palčni oziroma 15,24-centimetrski zaslon OLED (končno!) nahaja v relativno kompaktnem ohišju. Približno takšnem, kot ga imajo navadno telefoni s 5,5-palčnimi zasloni. Iz prve roke lahko povemo, da se to pri rokovanju kar precej pozna, saj za uporabo ne rabimo biti hobotnica, ampak je dovolj že ena dlan (če je ta vsaj povprečno velika). Zaslon ima sicer ločljivost 2.160 x 1.080 slikovnih pik in podpira standard HDR. To pomeni bolj izrazite barve in veliko boljši kontrast. Kakšna je razlika med običajno visokoločljivostno sliko in sliko HDR, je težko točno opisati z besedami, zato je najbolje, da si kakšen primer ogledate na spletu.

Velik zaslon v manjšem ohišju pa pomeni še eno stvar. Da na sprednji strani ni več dovolj prostora za čitalnik prstnih odtisov. Ta se je zato preselil nazaj na hrbtno stran. Takšno konfiguracijo je imela že lanskoletna zasedba Huaweijevih telefonov, pri letošnji, torej pri telefonih Huawei P10, P10 Plus in Honor 9, pa se je ta ponovno preselil na sprednjo stran. Ampak kot je videti, je bilo to le začasno, sploh če bodo tudi vnaprej vztrajali pri večjih zaslonih. tudi sicer se nam zdi postavitev na hrbtni strani precej bolj logična in tudi všečna. Prvič je na ta način telefon videti bolj eleganten in minimalističen, drugič pa je čitalnik na hrbtni strani tudi bolj naravno dosegljiv.

Na hrbtni strani ohišja sicer najdemo še dvojni fotoaparat, ki je tokrat postavljen na sredino in v navpični konfiguraciji, sicer pa še vedno nosi ime priznanega proizvajalca fotografske opreme, nemške Leice. Zadnja ploskev telefona je sicer oblikovana zelo lično in atraktivno. Okoli fotoaparata je namreč pas, ki ima rahlo drugačen odtenek barve, kar zelo poživi videz telefona.

Inteligenten procesor

Ampak glavne novosti se ne nahajajo na zunanjem delu, temveč v notranjosti. Tam namreč počiva Huaweijev lasten procesor Kirin, ki ima že 10-letno zgodovino. Mate 10 Pro je prvi telefon s procesorjem Kirin 970, ki predstavlja najmočnejše Huaweijevo orožje. Gre namreč za procesor z vgrajeno namensko nevronsko mrežo, ki ga naredi inteligentnega. Res je, v zadnjem času se praktično vsi proizvajalci hvalijo z umetno inteligenco v svojih napravah, a če gre verjeti besedam, ki smo jih slišali na Huaweijevi predstavitvi, je njihova korak pred ostalimi.

Da se razumemo, tu ne gre za umetno inteligenco, ki bi imela samozavedanje in bi se bila sposobna učiti in razvijati tako kot človeška, ampak za t. i. strojno učenje, kjer je naprava sposobna prepoznavati vzorce vašega vedenja in temu primerno optimizirati delovanje in prepoznati vaše preference. Če na primer vsak večer na telefonu berete novice, si bo telefon to zapomnil in vas ob določeni uri vprašal, ali naj prilagodi barvni ton za prijetnejše branje. Prav ta strojna inteligenca poskrbi za optimalnejše delovanje operacijskega sistema. Torej zapre aplikacije, za katere na podlagi analize predvidi, da jih v kratkem ne boste uporabili in podobno. To pripomore k hitrejšemu delovanju in tudi boljšemu izkoristku baterije.

Fotoaparat, ki vidi in razume svet

Huaweijevi predstavniki so na predstavitvi veliko govorili tudi o prepoznavi glasu in slik. Pri prvem pravijo, da se je ta s pomočjo umetne inteligence izboljšala z 80 na 92 odstotkov, druga pa pride do izraza pri zajemanju fotografij. Kamera oziroma fotoaparat je namreč opremljen s t. i. inteligentnim vidom, kar pomeni, da zna v realnem času prepoznati kuliso, ki jo želimo fotografirati.

Torej, ko pred fotoaparat (12 MP, f/1.6, optična stabilizacija) postavite krožnik špagetov, ve, da gre za hrano, ko fotografirate gozd ali travnik, ve, da gre za zeleno naravo, ko boste pred objektiv postavili svojo boljšo polovico, ve, da pred njim stoji človek in tako dalje. S tem, ko prepozna objekt pred sabo, pa v ozadju samodejno prilagodi nastavitve, tako da zajame kar se da dobro in realistično sliko. To so dosegli tako, da so z “možgani” telefona analizirali več tisoč različnih fotografij, deluje pa tudi pri sprednji kameri za selfije. Poleg prepoznave “scenografije” pa znata tako sprednja kot zadnja kamera učinkovito ločiti objekte v ospredju od tistih v ozadju in jih temu primerno izpostaviti oziroma poudariti na fotografiji (zamegljeno ozadje oziroma učinek bokeh).

Umetna inteligenca sicer poskrbi tudi za hitrejšo izvedbo celotnega fotografskega procesa, od prepoznave, zajema in na koncu obdelave fotografije. To se zgodi v sekundi (ali manj), rezultat pa je odličen. Vsaj kolikor smo uspeli testirati. Pri Huaweiju pa so se pohvalili še s fotografiranjem objektov v premikanju. Mate 10 Pro naj bi jih namreč znal fotografirati brez zameglitve (ang. blur). V realnosti to ne drži povsem, oziroma vsaj ne pri vsakem zajemu. Takole čez palec bi rekli, da mu je to uspelo dvakrat ali trikrat na 10 poskusov, odvisno tudi od hitrosti premikanja objekta.

Računalnik v žepu

Še ena stvar, ki nas je navdušila, je zmožnost telefona, da se preobrazi v namizni računalnik. Podobno kot Samsungova nova linija S8 s postajo DeX. Le da Mate 10 Pro to zna brez posrednika, torej postaje. Potrebuje namreč le ustrezen kabel (USB-C v HDMI). Ko ga priključite na zaslon, nanj prek bluetootha povežete še tipkovnico in miš, in že ga lahko začnete uporabljati za pisanje seminarskih nalog in gledanje filmov na velikem zaslonu.

Da mu pri tem ne bi prehitro zmanjkalo energije, poskrbi baterija z ogromno kapaciteto 4.000 miliamper ur, ki je opremljena še s tehnologijo za pametno varčevanje in funkcionalnostjo hitrega polnjenja (50 odstotkov v pol ure).

Na telefonu, opremljenim s 6 gigabajti RAM-a in 128 gigabajti notranjega spomina, sicer teče Android 8.0, čez katerega je nameščen Huaweijev uporabniški vmesnik EMUI 8 (številko EMUI-ja so zavoljo manjše zmešnjave poenotili s številko Androida). Ta je bil od nekdaj deležen precejšnjega števila kritik, saj precej odstopa od “čistega” oziroma izvirnega Androida, a v resnici ni slab. Dostikrat se mu je očitalo prezasičenost z neuporabnimi aplikacijami (bloatware) in počasnost delovanja, a to je zdaj stvar preteklosti. Nepotrebnih aplikacij praktično ni več, za optimalno delovanje na dolgi rok pa, kot smo že omenili, skrbi umetna inteligenca.

Prvo srečanje z novim Huaweijem Mate 10 Pro je bilo torej zelo spodbudno. Še bolj pa se bomo v telefon, ki bo imel tudi “lažjo” različico z nekoliko okleščeno konfiguracijo, poglobili, ko prispe na naše trgovske police, kar naj bi se zgodilo enkrat v drugi polovici novembra. Cena? V prosti prodaji brez vezave okoli 800 evrov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več