Računalništvo, telefonija
01.08.2014 18:28

Deli z drugimi:

Share

Vdor v Evropsko centralno banko

Evropska Centralna Banka (ECB) je nedavno poročala o vdoru v bazo podatkov na svoji spletni strani. Ukradeni so bili e-naslovi in telefonske številke.
Vdor v Evropsko centralno banko
Vdor v Evropsko centralno banko

ECB je priznal, da so doživeli vdor v bazo podatkov in izmik osebnih podatkov. Povezava do informacij o evru je bila ogrožena, s pomočjo katere so nepridipravi z lahkoto prišli v celoten sistem in ukradli občutljive informacije od ljudi, ki se udeležujejo ECB kongresov.

Kiberkriminalci so trdno prepričani in zatrjujejo, da so dobili podatke od ljudi, ki se konferenc udeležujejo, kot tudi drugih udeležencev. Ta baza je fizično ločena od preostalih podatkov, zato podatki navadnih smrtnikov naj ne bi bili ogroženi. Po poročanju ECBja ”noben interni sistem s kritičnimi podatki ni bil ogrožen”, vendar so pa bili odtujeni elektronski naslovi, kot tudi fizični naslovi in telefonske številke.

ECB sicer vodi najbolj šifrirano bazo podatkov na svetu, vendar očitno vseeno niso tako varni, kot zatrjujejo. Po poročanju britanskega BBCja, je bilo odtujenih približno kar 20.000 elektronskih naslovov, ko tudi nekaj telefonskih števil in fizičnih naslovov.

Nepridipravi so že iz neznanega elektronskega naslova poslali zahtevo za denar, v zameno za podatke. Organizacija trenutno zbira vse udeležence, ki so bili žrtve vdora. Tudi dostopna gesla so bila že zamenjana, kot preventivni ukrep. Osebje je bilo prav tako že obveščeno o vdoru.

”ECB vzame varnost zelo resno” je dejala organizacija. ”Nemška policija je bila obveščena o tatvini in preiskava se je že začela” še navajajo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več