Računalništvo, telefonija
27.06.2017 10:09
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Videoigre nam lahko spremenijo možgane

Videoigre nam lahko spremenijo možgane
Videoigre nam lahko spremenijo možgane

Znanstveniki so zbrali in analizirali študije, ki se ukvarjajo s tem, kako videogre lahko spremenijo in oblikujejo naše možgane ter kako lahko vplivajo na naše obnašanje. Do danes so raziskave potrdile, da igranje videoiger lahko vpliva na dele možganske skorje, ki so odgovorni za pozornost in vizualno-prostorske sposobnosti na način, da jih izboljša. Poleg tega so raziskovalci pogledali, kakšen efekt imajo videoigre na dele možganov, ki so povezani z nagradnim sistemom in kako so ti povezani s odvisnostjo od videoiger.

Ali igrate videoigre? Če ja, potem se morate zavedati, da zagotovo niste edini. Videoigre postajajo vse bolj popularne med populacijo odraslih, ki so še pred časom čutili velik odpor do iger. Povprečna starost igralcev videoiger se zvišuje in naj bi do konca leta 2016 že znašala 35. Tehnologija se hitro razvija in to pomeni, da je vse več ljudi izpostavljenih videoigram, brez da bi bil to njihov namen. Vsi dobro poznamo tiste tipične predstavnike “gamerjev”, ki igrajo računalniške igre ali igre na drugih konzolah kajne? V zadnjem času pa se povečuje odstotek tistih, ki igrajo igrice na pametnih telefonih in tablicah med prostim časom, ki ga imajo zelo malo, recimo na poti v službo ali iz nje. Torej dejstvo je, da so videoigre vedno bolj vsakdanja oblika zabave, vendar se poraja vprašanje, ali imajo kak učinek naše možgane in obnašanje?

V zadnjih letih se po medijih pišejo različne senzacionalistične zgodbe o tem, kako videoigre vplivajo na naše zdravje in veselje. “Igre so pogosto bile prehvaljene in demonizirane, po navadi brez pravih podatkov v ozadju, ki bi znanstveno potrdili prazne špekulacije. Poleg tega je igričarstvo postalo popularna aktivnost, kar posledično pomeni, da imajo vsi močno mnenje o tematiki”, pravi Marc Palaus, prvi avtor recenzije o videoigrah in človeških možganih, ki je bila objavljena v Frontiers in Human Neuroscience.

Palaus in njegovi kolegi so si zadali cilj, da preučijo, ali se do danes kažejo kakšni specifični trendi glede tega, kako videoigre vplivajo na strukturo in aktivnost naših možganov. Zbrali so podatke 116-ih znanstvenih študij, 22 od teh se je ukvarjalo s strukturnimi spremembami možganov in 100 se jih je ukvarjalo s spremembami funkcionalnosti ter obnašanja.

Študije kažejo, da igranje videoiger lahko spremeni način, na katerega naši možgani delujejo, v določenih primerih se lahko spremeni celo struktura možganov. Na primer, igranje videoiger vpliva na našo pozornost, določene študije pa govorijo o tem, da nekateri “gamerji” kažejo izboljšanje v večih tipih pozornosti kot sta selektivna in trajna pozornost. Možganske regije, ki so vključene v pozornost, so veliko bolj učinkovite v primeru rednih igralcev iger in potrebujejo manj aktivacije, da zadržijo pozornost v bolj zahtevnih situacijah.

Obstaja tudi dokaz, da videoigre lahko povečajo velikost in učinkovitost možganskih predelov, ki so povezani z vizualno-prostorskimi sposobnostmi. Recimo desni hipokampus je bil povečan v primeru dolgotrajnih “gamerjev”, prav tako pa tudi v primeru prostovoljcev, ki so opravili program videoiger.

Torej, kaj dejansko pomenijo vse te možganske spremembe, ki se dogajajo zaradi vpliva videoiger? “Vseskozi se osredotočamo na to, kako možgani reagirajo na izpostavljenost videoigram, vendar se ti vplivi ne prevedejo vedno v resnično življenje”, pravi Palaus. Kljub temu, da se zdi, da so videoigre prisotne že dolgo časa, je resnica to, da so videoigre še vedno dokaj nov pojav. Prav tako je še precej v povojih tudi razisovanje njihovih vplivov. Znanstveniki na primer še vedno raziskujejo kateri aspekti iger vplivajo na posamezne možganske predele in kako. “Čisto možno je, da imajo videoigre tako pozitivne (na pozornost in vizualno-motorične sposobnosti) kot negativne (tveganje pred zasvojenostjo) učinke in ravno zato je ključno, da sprejmemo kompleksnost, ki ga s seboj nosijo videoigre”, zaključuje Palaus.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več