Računalništvo, telefonija
26.04.2016 06:46
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Volvo obljubil avtomobile, v katerih noben voznik ne bo umrl

V letu 2020 v avtomobilih Volvo nihče ne bo umrl ali bil hudo poškodovan zaradi prometne nesreče.
V letu 2020 v avtomobilih Volvo nihče ne bo umrl ali bil hudo poškodovan zaradi prometne nesreče.

Vozniki med vožnjo zaradi pomanjkanja časa vse pogosteje telefonirajo, kadijo, se ličijo, prehranjujejo, tipkajo, prebirajo časopise in še kaj bi se našlo. To se posledično seveda odraža v premajhni varnostni razdalji, kar v najslabših primerih privede do hudih prometnih nesreč s smrtnim izidom. Kmalu ne bo več tako, saj je avtomobilski gigant Volvo napovedal, da nihče od voznikov njegovih avtomobilov v letu 2020 ne bo umrl ali bil hudo poškodovan zaradi prometne nesreče.

Čeprav napovedi avtomobilskega giganta Volvo zvenijo nekoliko neresnično, ta obljublja, da bo dejansko tako tudi v praksi. Leta 2020 bodo njegovi avtomobili namreč izdelani na način, da bodo pri trku maksimalno zavarovali tako voznika kot sopotnike. Poleg tega bodo avtomobili opremljeni s kopico napredne opreme, ki bo poskrbela za to, da do prometne nesreče sploh ne bo prišlo. V nadaljevanju si poglejmo seznam tehnologije, ki bo pripomogla k temu, da v letu 2020 vozniki avtomobilov Volvo ne bodo umrli ali bili hudo poškodovani zaradi prometne nesreče.

Adaptive Cruise Control: Napredni računalniški sistem bo samodejno prilagajal smer in hitrost vožnje avtomobila s pomočjo radarskega sistema.

Auto Lane Keeping Assist: Napredne kamere bodo poskrbele za to, da bo avtomobil samodejno prepoznal rob cestišča in bo na njem tudi ostal.

Collision Avoidance: Napredni sistem bo spremljal dogajanje na cesti in bo voznika v primeru nevarnosti tudi opozoril. Če voznik na opozorila ne bo reagiral, bo avtomobil samodejno vključil zavore in s tem preprečil morebitno nesrečo.

Pedestrian Detection: Avtomobil bo s pomočjo naprednih kamer spremljal dogajanje na cesti, največ »pozornosti« pa bo namenil pešcem. Če bo avtomobil zaznal, da je pešec preblizu avtomobila in da obstaja možnost trka, bo samodejno aktiviral zavorni sistem.

Large Animal Detection: Avtomobil bo vključil sistem za samodejno zaviranje tudi v primeru, da se bo na cesti nenadoma pojavila velika žival.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več