Računalništvo, telefonija
11.02.2017 09:18
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj prinaša novi iPhone?

..Na spletu se pojavlja vse več govoric o prihajajočem iPhonu, ki ga bomo po vsej verjetnosti ugledali septembra. Preberite kaj pravijo..
Od novega pametnega mobilnega telefona iPhone se pričakuje veliko!
Od novega pametnega mobilnega telefona iPhone se pričakuje veliko!

Trenutno najbolj poznan pametni mobilni telefon vseh časov, Applov iPhone, je svojo krstno predstavitev doživel pred desetimi leti, leta 2007. Takrat je Apple predstavil pametni telefon, ki za konkurenco še danes predstavlja nedosegljiv standard glede kakovosti izdelave in delovanja. Apple iPhone je poleg presežkov na področju oblike in strojne opreme prinesel še operacijski sistem iOS, ki po enostavnosti uporabe in gladkosti delovanja trenutno nima konkurence. Letos pa naj bi Apple ponovno razvil iPhone, ki bo postavil nove standarde na področju mobilne telefonije. Novi aparat naj bi namreč prinesel možnost brezžičnega polnjenja in zaslon brez nadležnih stranskih robov, prav tako pa naj bi se znebil svojega značilnega gumba »domov«, saj naj bi bil »skrit« pod zaščitnim steklom zaslona.


Kakšna bo njegova oznaka?

Od predstavitve telefona iPhone 3G se je Apple držal ustaljenega poimenovanja svojih izdelkov. Nove generacije njihovih mobilnih naprav so prejele novo številčno oznako, iPhoni z manjšimi nadgradnjami pa dobili le oznako »s«. Čeprav je Apple pred kratkim predstavil telefon z novo oznako (iPhone 7), so mnogi poznavalci prepričani, da bo pri nasledniku naredil izjemo in izpustil oznako »s«. Njihov nov telefon bo po vsej verjetnosti opremljen kar z oznako iPhone 8, saj naj bi bil v primerjavi s prejšnjimi modeli opremljen s številnimi večjimi novostmi. Na spletu pa se pojavljajo tudi govorice, da bo Applov novi telefon nosil oznako iPhone X, ki naj bi obeleževala 10. obletnico iPhona.


Kdaj bo predstavljen?

Glede na dosedanje predstavitve njihovih telefonov lahko skoraj z gotovostjo trdimo, da bo novi iPhone predstavljen septembra. Ker bo na začetku septembra v Nemčiji potekala velika tehnološka konferenca IFA, bi bil lahko novi iPhone predstavljen v torek, 5. septembra, ali v sredo, 6. septembra, na prodajnih policah pa naj bi se pojavil med 15. in 22. septembrom.


Kaj bo prinesel novi iPhone?

Poznavalci so prepričani, da bo tudi novi iPhone na voljo v dveh različicah z dvema klasičnima zaslonoma. En naj bi v diagonalo meril 11,9 centimetra (4,7”), drugi pa 14 centimetrov (5,5”). Govori se, da naj bi bila morda na voljo še tretja različica telefona, ki bo opremljena s kakovostnim zaslonom AMOLED. S takšnim sta trenutno opremljena Samsungova paradna konja Galaxy S7 in Galaxy S7 Edge, v primerjavi z večino obstoječih naprav pa ta zaslon ponuja občutno kakovostnejši prikaz slike.

Zaslon brez robov

Applov direktor oddelka za oblikovanje Jony Ive je že pred časom izrazil željo po zaslonih, ki bi pokrivali celotno sprednjo stranico telefona. Njegova želja naj bi se z novim iPhonom naposled tudi uresničila. Telefon naj bi bil namreč opremljen z aluminijastim ohišjem in zaslonom, ki bo na stranicah upognjen. Če bo res tako, obstaja verjetnost, da bo novi iPhone na koncu opremljen z zaslonom z 12,7-centimetrsko (5-palčno) oziroma 14,7-centimetrsko (5,5-palčno) diagonalo, spletna kamera pa bo v tem primeru po vsej verjetnosti vgrajena kar v zaslon naprave.

Poslavlja se znameniti gumb »domov«

Gumb »domov« predstavlja eno najbolj prepoznavnih značilnosti iPhona, saj je na njem prisoten že vse od samega začetka. Kljub temu naj bi se Apple pri pripravi iPhona 8 fizičnemu gumbu »domov« v celoti odpovedal. Namesto tega bo na voljo »skrit« na dotik občutljiv gumb »domov«, ki bo ob pritisku vibriral. Sodeč po nedavno registriranemu patentu bo novi iPhone opremljen tudi z vgrajenim bralnikom prstnih odtisov.


Brezžično polnjenje

Danes že marsikateri telefon omogoča brezžično polnjenje, uporabniki pa so nad tem načinom polnjenja nadvse navdušeni. Zaradi tega smo prepričani, da se bodo za to odločili tudi pri Applu. Ta bo po vsej verjetnosti uporabljal sistem z oznako WattUp, ki pravzaprav predstavlja revolucijo na področju brezžičnega polnjenja mobilnih naprav. Polni jih namreč na daljavo, kar pomeni, da naprave za pričetek polnjenja ni potrebno položiti na točno določeno mesto. Sistem za brezžično polnjenje Energous WattUp lahko na razdalji slabih petih metrov sočasno polni do 12 različnih mobilnih naprav, pri čemer se naprave, ki so bližje »centrali«, pričakovano polnijo hitreje od tistih, ki so bolj oddaljene.

Kaj pa ostalo?

Od novega iPhona se pričakuje veliko. Poleg že naštetega naj bi prinesel še zmogljivejši procesor, boljši fotoaparat in še mnogo več. Poleg tega naj bi telefon poganjal novi operacijski sistem iOS 11, ki bo najverjetneje predstavljen nekje konec maja oziroma v začetku junija. Ta naj bi prinesel tri ključne novosti, in sicer možnost opravljanja skupinskih klicev prek aplikacije Facetime, funkcionalnost Dark Mode za primerno osvetlitev zaslona v temnih prostorih in novo aplikacijo za zajemanje videoposnetkov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več