Računalništvo, telefonija
28.04.2017 09:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse kar morate vedeti o plačah v industriji informacijske tehnologije

Vse kar morate vedeti o plačah v industriji informacijske tehnologije
Vse kar morate vedeti o plačah v industriji informacijske tehnologije

Portal Computerworld vsak leto opravi raziskavo na temo plač v industriji informacijske tehnologije. Letošnja 31. raziskava je bila polna optimizma na eni strani in zaskrbljenosti na drugi. V raziskavi je sodelovalo 2.782 IT profesionalcev – 55% tehničnih delavcev in 45% IT menedžerjev – ki so med drugim odgovarjali na vprašanja o obremenjenosti, plačah, dolgoročnih kariernih ciljih itd. Večina sodelujočih poroča o stabilni rasti plač v letu 2017, vendar jih še vedno mnogo meni, da niso plačani dovolj. Trg dela je močan, vendar obstaja splošna bojazen, da bo na področju informacijske tehnologije prišlo do slabljenja zaposlovanja in plačevanja v času, ki prihaja.

V nadaljevanju si lahko preberete najpomembnejše ugotovitve raziskave, od ključnih veščin, ki jih IT menedžerji pričakujejo od svojih zaposlenih, do največjih izzivov, ki jih IT profesionalci vidijo v bližnji prihodnosti.

1. Plače rastejo, vendar vse počasneje

Po letih anemične rasti med 2009 in 2014, so IT delavci končno prišli na svoj račun leta 2015 in 2016. V povprečju se je v teh dveh letih plača dvignila za 3.6% in 3.9%. V letošnjem letu plače še vedno rastejo, vendar je stopnja rasti nekoliko manjša napram prejšnjima letoma – 3% (tukaj govorimo o celotni plači, torej osnovni z vsemi bonusi). Zanimiv podatek je morda tudi to, da je letos 67% sodelujočih prejelo povišico, medtem ko je lansko leta ta številka bila za 4% višja.

2. Število zaposlenih v IT sektorju

1.263 IT menedžerjev je sodelovalo v raziskavi in od tega jih 43% meni, da bo IT sektor rasel v smislu obsega zaposlenih v letu 2017. 49% jih meni, da se stanje ne bo bistveno spremenilo, medtem ko jih samo 7% pravi, da bo število zaposlenih v IT sektorju padlo.

Med tistimi, ki so zatrdili, da se bo obseg zaposlovanja povečal, jih 66% išče predvsem visoko usposobjene specialiste, 30% jih išče neke začetne tehnične pozicije in samo 2% menedžerjev poroča o tem, da je večina njihovih prostih delovnih mest namenjena ravno menedžerjem.

3. Katere veščine bodo najbolj iskane?

Že deveto leto zapored je z velikim naskokom na prvem mestu razvijanje aplikacij kot najbolj iskana veščina znotraj informacijske tehnologije. Sledijo jih tehnična podpora, varnost, poslovna analitika in poslovna inteligenca, analiza baz podatkov in razvoj. Kot vse kaže pa bodo poleg naštetih letos pomembne tudi nekoliko bolj splošne veščine kot so računalništvo v oblaku, mreženje itd. Menedžerji pravijo, da imajo kar težko nalogo preden zapolnijo prosta delovna mesta: 37% jih poroča o tem, da potrebujejo 3 do 6 mesecev preden zapolnijo delovno mesto, 15% pa jih pravi, da potrebujejo celo več kot 6 mesecev.

4. Kdo zasluži največ?

Podatek, da je nekaj od zgoraj opisanih veščin povezanih z IT disciplinami, kjer lahko srečamo najvišje plače, ne preseneča. Zaposleni v razvoju aplikacij na letni ravni v povprečju zaslužijo 106.000 eur, strokovnjaki za varnost približno 115.000 eur in specialisti za analitiko/poslovno inteligenco pa 104.000 eur na leto – vsi so nad povprečjem celotne raziskave, ki znaša 100.000 eur.

5. Zadovoljstvo s plačami

Kljub rasti plač, je zgolj polovica sodelujočih v raziskavi zadovoljna ali zelo zadovoljna s svojo celotno plačo, medtem ko četrtina ni zadovoljna ali je celo zelo nezadovoljna. Ob vprašanju o tem, kako so bili zadovoljni s svojo plačo 12 mesecev nazaj, jih je 14% odgovorilo, da so bili bolj zadovoljni kot sedaj, 21% pa jih je bilo manj zadovoljnih. Zgolj 21% anketirancev trdi, da njihove plače držijo ritem razvoja trga in istočasno povpraševanja.

6. Zadovoljstvo s službo

Večina (62%) respondentov pravi, da so zadovoljni ali zelo zadovoljni s svojo trenutno službo, poudariti pa je treba podatek, da jih je 20% bilo bolj zadovoljnih pred enim letom.

V raziskavi so jih med drugim povprašali tudi o tem, kaj je za njih na delovnem mestu najpomebneje. Odgovori so bili precej razpršeni: osnovna plača (43%), dodatki in prednosti (37%), dopust (34%), stabilnost zaposlitve (39%), fleksibilnost (36%), biti upoštevan (28%), delovna kultura (24%), izzivi na delovnem mestu (25%).

7. Pričakovanja glede obremenjenosti

Kot je to bilo značilno že kar nekaj zadnjih let, je tudi letos 56% respondentov odgovorilo, da pričakujejo povečanje količine dela in odgovornosti. Kar 82% sodelujočih je priznalo, da so občutili pritisk usmerjen k povečanju produktivnosti in prevzemanju novih nalog – zgolj 11% jih trdi, da je njihova plača bila prilagojena tem spremembam.

8. Delo na teden

Dolgi delavniki so za IT profesionalce praktično nekaj povsem vsakdanjega. V raziskavi se je pokazalo, da v povprečju IT profesionalci delajo 46 ur na teden. 52% vseh sodelujočih poroča o tem, da tudi izven delovnega časa pogosto ali zelo pogosto komunicirajo glede službenih zadev – vikendi, počitnice, večeri itd.

9. Največji izzivi IT profesionalcev

Največja skrb IT profesionalcev je danes ustreznost/primernost. Ob vprašanju po največjem izzivu, s katerim se trenutno soočajo delavci v IT industriji, je skoraj polovica vprašanih odgovorila, da je to sledenje tehnološkemu napredku. Zelo blizu temu odgovoru so bili podcenjevanje starejših delavcev, usklajevanje IT in poslovnih ciljev, izgube služb zaradi takšnih in drugačnih razlogov, za IT menedžerje pa je velik izziv in hkrati skrb pomanjkanje IT talentov.

10. Status glede iskanja službe

Večina sodelujočih v raziskavi ne išče službe, saj jih 45% odgovarja z “sploh ne iščem”. 39% jih je obkrožilo, da zgolj pasivno iščejo službo, kar pomeni, da si ne razbijajo glave zaradi novega delovnega mesta, kljub temu pa bi verjetno sprejeli kakšno zanimivo novo ponudbo. 59% respondentov je v zadnjih 12-ih mesecih kontaktiral kakšen od rekruterjev.

Kot lahko vidimo je IT industrija in trg delovne sile znotraj nje zelo dinamičen in vedno aktiven. Glede na to, da se tehnologija razvija z izjemno hitrosto bo zanimivo pogledati kako se bo vsemu temu razvoju in napredku prilagodila delovna sila.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več