Računalništvo, telefonija
21.07.2015 13:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vsi proti Applu

Apple naj bi lasten spletni iskalnik iSearch javnosti predstavil že v drugi polovici letošnjega leta.
Apple naj bi lasten spletni iskalnik iSearch javnosti predstavil že v drugi polovici letošnjega leta.

Facebook, Google, HP, eBay, Dell ter druga tehnološka podjetja so združila svoje moči in stopila na stran Samsunga. Razlog predstavljajo sodni postopki, ki se med Applom in Samsungom odvijajo že od leta 2011 naprej. Vsebina se nanaša na Samsungove kršitve Applovih patentov pri pametnih telefonih.

Podjetja tako podpirajo Samsungovo pritožbo na sodbo sodišča o kršenju Applovih patentov pri razvoju določenih modelov pametnih telefonov Galaxy. Po njihovem mnenju je obveljavitev obstoječe sodbe, ki potrjuje Applu, škodljiva za celotno tehnološko panogo. Po njihovem mnenju se kršitve nanašajo na manj pomembne oblikovalske elemente. V primeru, da bo Apple dokončno uspel s svojimi sodnimi postopki, naj bi, po mnenju koalicije omenjenih podjetij, bil ogrožen celoten prihodnji razvoj. Podjetja namreč vlagajo velika sredstva katerih končni rezultat so novi pametni telefoni in ostali produkti. Potencialni sodni postopki zaradi kršitev patentov tako pomenijo dodatno tveganje in s tem zavirajo hitrost razvoja.

Zgodovina sodnih postopkov med Applom in Samsungom je dolga. Sodišče je že leta 2012 Samsungu naložilo kazev v višini 1 milijarde USD saj naj bi podjetje kršilo nekatere izmed Applovih patentov. Pri Samsungu so se pričakovano nad sodbo pritožili. Sodišče je nato spremenilo kazen, ki je zajemala plačilo celotnih ustvarjenih dobičkov iz prodaje tistih pametnih telefonov Galaxy, ki so kršili Applove patente. Sodba je očitno spodbudila Apple, da je sprožil še dodatne sodne postopke z zahtevanimi odškodninami v skupni višini 2 milijardi USD in to po tem, ko sta se podjetji sporazumeli, da se obravnavane kršitve več ne nanšajo na prodajo po celem svetu ampak zgolj na ameriškem trgu.

Applov odziv je bil pričakovan. Sodišče pozivajo, da argumente kolacije predhodno omenjenih podjetij pri sodbi ne upošteva. Pri tem izpostavljajo Google katerega naj bi pri tem motivirali lastni interesi. Googlov operacijski sistem Android OS bi lahko namreč bil naslednja žrtev Applovih pravnikov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več