Računalništvo, telefonija
16.05.2016 10:46
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za zaprtimi vrati pogovori o sintetiziranju človeka

Foto: Shaury Nash
Foto: Shaury Nash

V torek je sestanek na Harvard Medical School v Bostonu, kljub zaprtim vratom, javnosti nekoliko ironično predočil možnost, pravzaprav že kar namen, ustvariti celovit, sintetičen človeški genom. Vseh 3234,85 mega-baznih parov.

Koncept, kakor številni drugi, vključno s kloniranjem, buri duhove. Sčasoma bi namreč kaj lahko postalo mogoče ustvariti človeška bitja brez bioloških staršev. Še več. Kakor pri kloniranju bi bilo mogoče ustvariti ali pa tudi poustvariti specifičen organizem.

Projekt, ki je zamišljen kot naslednik projekta Človeški genom, zagotovo obeta obilico pomembnih znanstvenih odkritij. Če se je pri prvem človeštvo prebralo svoj genom, ga bi po novem tudi znalo zapisati. Ob temačnem oblaku mrgolečih etičnih pomislekov se je skoraj 150 udeležencev za časa pogovorov odpovedalo komunikaciji z mediji in uporabi Twitterja.

Skrivnostnost pa vzbuja pomisleke. Bio-inženir Dr. Drew Endy in strokovnjakinja za bioetiko Laurie Zoloth sta tako svoje pomisleke izrazila v do srečanja kritičnem eseju. Doktor Endy se dogodka kljub povabilu namenoma ni udeležil, saj naj bi bil po njegovem preveč zaprte narave. Motilo ga je tudi očitno pomanjkanje razmišljanj o etičnosti takega početja.

Po drugi strani pa organizator srečanja, profesor genetike na Harvard Medical School dr. George Church, pravi, da gre za nesporazum. Projekt naj bi tako imel cilj ustvariti posamezne celice številnih organizmov, od bakterij, rastlin, do ljudi. Skratka, šlo naj bi za izboljšave tehnik sintetiziranje DNK na splošno. Etiko naj bi upoštevali že od samega začetka. Tančica skrivnostnosti je, tako pravi, zgolj začasna. Za transparentnost bo v bližnji prihodnosti poskrbel članek objavljen pri neimenovani znanstveni publikaciji.

Projekt se je sprva imenoval HGP2 — The Human Genome Synthesis Project. Razposlana vabila so kot glavni namen projekta navajala sintetiziranje celotnega genoma človeka v celični kulturi v desetih letih. Ime projekta se je nazadnje spremenilo v manj pompozno zvenečo obliko. HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells. Projekt za zdaj še nima zagotovljenih finančnih sredstev, a po besedah dr. Churcha so zanimanje izrazila različna podjetja in fundacije. Za pomoč namravajo zaprositi tudi vlado ZDA.

Kakršnikoli bodo rezultati, gre za velik izziv v sosledju mnogoterosti raznoliko odmerjenih korakov stanovitno v prihodnost usmerjenega napredka človeštva.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več