Računalništvo, telefonija
16.01.2019 18:00

Deli z drugimi:

Share

Zakaj je bila večina s tehnologijo povezanih napovedi v letu 2018 napačnih?

Zakaj je bila večina s tehnologijo povezanih napovedi v letu 2018 napačnih?
Zakaj je bila večina s tehnologijo povezanih napovedi v letu 2018 napačnih?

Začetek vsakega leta je nekako rezerviran za napovedi prihodnosti, ne samo na področju tehnologije, temveč tudi na preostalih področjih. Izjema niso niti novinarji s področja tehnologije in vsakodnevni uporabniki tehnologije. Tudi mi se le stežka upremo tej skušnjavi in kot vidite v zadnjem času kar precej časa in člankov posvečamo ravno napovedim tehnoloških trendov, produktov in na sploh dogajanja na področju tehnologije.

Pa pustimo leto 2019 nekoliko pri strani in poglejmo za trenutek v leto 2018 (za katero so se špekulacije in napovedi začele konec leta 2017). Kar nekaj velikih napovedi je bilo izrečenih, vendar se jih večina ni uresničila. Dejstvo je, da novinarji po celem svetu zelo pogoste precenijo hitrost razvoja tehnologije in ravno zato potem prihaja do napačnih napovedi. Če bi torej morali narediti grobo oceno za leto 2019, verjetno slika ne bo kaj dosti drugačna.

Zakaj je torej leto 2018 imelo toliko napačnih napovedi?

Po eni strani niso krivi tehnološki novinarji. Del problema se skriva tudi v bralcih, ki enostavno ne želijo brati dolgočasnih napovedi. Pač si ne želijo prebrati, da bo tehnologija samovozečih se vozil nadaljevala razvoj v istem tempu, vmes pa se bo po vsej verjetnosti pojavil kakšen večji “bum”.

Bralci si želijo slišati ali prebrati, da bo leto 2019 prelomno leto, ko bodo na cestah prvi v celoti avtonomni avtomobili – tudi, če ta napoved ni točna. Če si želiš klikov, komentarjev in ogledov, moraš ponuditi ambiciozne napovedi, ki pa obenem pomenijo tudi nevarnost pretiravanja.

Poleg vsega naštetega se moramo vprašati, kako naša pričakovanja kot pričakovanja družbe počasi in vztrajno presegajo naše realne zmogljivosti. Med letoma 1990 in 2000 je bil v polnem zagono Moorov zakon, internet je razcvetel in se začel oblikovati v takšno obliko kot ga poznamo danes, nastalo pa je na stotine tehnoloških podjetij, ki spreminjajo naša življenja, od eBayja, Netflixa, do Uberja.

Danes so inovacije še vedno nekaj vsakdanjega, vendar ljudje pričakujemo revolucionarne izume in takšno hitrost razvoja, ki enostavno ni dosegljiva. Ta pričakovanja družbe kot celote vplivajo na naše napovedi in potem se zgodi, da so bralci razočarani, ko ugotovijo, da se napovedi niso uresničile.

Pa si poglejmo nekaj primerov.

2018: Prihod HomePod-a (in pametnih zvočnikov na splošno)

Washington Post je samo eden od virov, ki je napovedal prihod Applovega HomePod-a, ki naj bi po njihovem mnenju spremenil celoten trg pametnih zvočnikov. Če smo čisto pošteni, je za pametnimi zvočniki dobro leto: prodaja se je povečala, prišli so novi modeli in sama kvaliteta produktov se je dvignila. Ne glede na vse pa moramo povedati, da nobeden od pametnih zvočnikov ni revolucionarno spremenil svet pametnih zvočnikov, ali postavil temelje za pravo “pametni dom” izkušnjo.


Apple je sicer napovedal, da bo v letu 2018 prodal 3 milijone zvočnikov HomePod, prava številka pa se giblje nekje okrog 1,3 milijona prodanih enot.


2018: Kriptovalute bodo bolje sprejete

BusinessInsider je zgolj eden od številnih virov, ki so napovedali, da bo leto 2018 odločilno leto za kriptovalute. Delno so bile takšne napovedi plod špekulacij zaradi neverjetne rasti cene Bitcoina ob koncu leta 2017 in ljudje do kar mislili, da je to znak za celoten trg kriptovalut.


Vsi s(m)o govorili o tem, vsi s(m)o bili navdušeni in seveda glavno vprašanje je bilo, kam lahko cena še zraste? Odgovor smo dobili zelo kmalu, in sicer že januarja, ko je Bitcoin začel padati in danes ni niti približno toliko vreden kot je bil na vrhuncu.


Večina največjih finančnih institucij je danes nekoliko bolj pesimistična kar se tiče kriptovalut in njihovega potenciala. Pri Goldman Sachs so zelo skeptični glede Bitcoina, ne glede na to, da se je lansko leto proti koncu cena spet začela dvigti. Slavni milijarder, Warren Buffet, Bitcoin niti ne dojema kot relevantno investicijo. Še vedno seveda obstaja prostor za kriptovalute, da se te lahko vrnejo na stara pota, vendar še enkrat poudarjamo, da so predikcije konec leta 2017 bile plod navdušenja in pohlepa.


2018: VR in AR bosta začela dominirati

Zadnjih nekaj let so se pričakovanja na področju virtualne resničnosti (VR) in navidezne resničnosi (AR) samo stopnjevala, in sicer z novo tehnologijo kot je Oculus Rift in mobilnimi aplikacijami kot je Pokemon Go. Uporabniki potencialni kupci so si ustvarili visoka pričakovanja. Celo pri Gartnerju so napovedali, da bosta VR in AR v letu 2018 končno postala bolj popularna.


Napovedi so na tem področju malce bolj komplicirane kot se morda zdi na prvi pogled. Trenutno je na trgu več VR naprav in več investicij v VR in AR kot kdajkoli prej, kljub temu pa prodaja kot taka ne cveti. Seveda je na področju VR in AR tehnologije v letu 2018 bilo nekaj napredka, ampak zaključimo lahko ,da je minilo še eno leto brez, da bi VR in AR postali nekaj vsakdanjega, nekaj splošno sprejetega.


Ali bo leto 2019 kaj boljše?

Če bo leto 2019 kaj boljše, je v tem trenutku težko napovedati. Kar se tiče napovedi smo lahko prepričani, da bo tehnologija postajala vse manj predvidljiva in le stežka bomo ugotovili karkoli pametnega, če bomo gledali vzorce za nazaj.


Pričakovanja strank za hitri razvoj tehnologije so še vedno na vrhuncu, kar lahko vidimo preko neproporcionalnega vlaganja v tehnološke delnice (in v številnih novih produktih, ki napram predhodnikom ne menjajo praktično nič). Zavedati se je potrebno, da so kliki še vedno tisti, ki na internetu prinašajo denar, kar pa obenem pomeni, da bodo najbolj brani članki še naprej tisti, ki bodo ponudili najbolj ekstravagantne napovedi, najbolj ambiciozne napovedi in seveda napovedi, ki bodo bralce pritegnile.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35