Računalništvo, telefonija
16.01.2017 13:15
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zapestnica, ki vam pokaže vsebnost alkohola v krvi

Zapestnica, ki vam pokaže vsebnost alkohola v krvi
Zapestnica, ki vam pokaže vsebnost alkohola v krvi

Pihanje v alkotest zna popestriti dogajanje na zabavi, vendar pa takšne meritve nikakor niso praktične, če želite zares ugotoviti ali je že čas za odhod, ali pa bi morda lahko spili še kakšen kozarček.

Evan Strenk je razmišljal podobno in ustvaril Milo Sensors, podjetje zgrajeno okrog nosljivih senzorjev, ki zaznavajo različne kemikalije v telesih uporabnikov. Na podlagi znojenja človeka, nosljive naprave merijo vsebnost takšnih in drugačnih snovi. Podjetje Milo Sensors začenja svojo pot z majhno zapestnico, ki meri vsebnost alkohola v krvi in pošilja podatke do aplikacije, kjer lahko uporabnik subtilno preveri v kakšnem stanju je. Zapestnico Proof je podjetje predstavilo na letošnjem CES-u (Consumer Electronics Show).

Strenk je za portal Tech Crunch povedal: “Seveda obstajajo različne oblike alkotestov, vendar jih nihče ne uporablja, ker so enostavno neprikatični in neprijetni”. Aplikacija omogoča, da uporabnik nastavi določeno uro in zapestnica avtomatsko izmeri vsebnost alkohola v krvi. Uporabnik nato zgolj pregleda rezultate, brez vsakršnega neprijetnega izpostavljanja pred prijatelji v družbi. Med drugim je možno nastaviti tudi alarm, ki recimo uporabnika opozori, ko doseže določeno raven alkohola. Kljub temu, da alkohol in vožnja avtomobila nikakor ne bi smela biti povezana eden z drugim, veliko ljudi ne upošteva teh opozoril. V tem primeru je zapestnica Proof lahko uporabljena kot pokazateljica meje do katere še lahko vozimo, da nas policija ne more kaznovati.

Glavni cilj ustvarjalcev zapestnice Proof je nenehno merjenje vsebnosti alkohola v krvi uporabnika in ne zgolj občasno ali enkratno merjenje. Na tak način uporabniki vedo kako hitro narašča stopnja alkohola in temu primerno lahko prilagodijo “svoj tempo”. Zapestnica in aplikacije vseskozi sinhronizirata podatke, aplikacija pa praktično takoj izrisuje grafe in statistike.

Strenk je še dodal, da za zdaj uporabniki res lahko merijo zgolj vsebnost alkohola v krvi, vendar je tehnologija pripravljena na meritve kofeina in ostalih snovi. “Koža se je izkazala za pravo “avtocesto mulekul”, tehnologija pa je aplikativna na najrazličnejše načine uporabe”, razlaga Strenk. Zakaj najprej alkohol? Lahko bi bila mlečna kislina merjena snov, lahko bi namesto zapestnice uporabili uhane, ampak ekipa je odločila, da bosta alkohol in zapestnica tista začetna kombinacija.

Seveda vedno obstaja določeno tveganje, da bo neko veliko podjetje kot je recimo Fitbit uspelo vključiti tehnologijo zapestnice Proof v svoje produkte. Strenk pa precej samozavestno razlaga, da so pri podjetju Milo Sensors za razvoj zapestnice Proof in vse opravljene raziskave potrebovali več kot dve leti, veliko denarja in še več specifičnega znanja.

Milo Sensors je svoj prvi prototip zapestnice Proof lansko leto poslal na Nacionalni inštitut za zdravje, ki je primerjal rezultate z alkotesti in raznimi krvnimi vzorci. Podjetje je prejelo denarno nagrado v višini 100.000 dolarjev, saj so z dovršenim in natančnim prototipom navdušili Nacionalni inštitut za zdravje. Milo Sensors je do letošnjega CES-ja delovala več ali manj v senci, sedaj pa so s praktično zaključenim produktom resno nastopili na trg nosljive tehnologije. Zapestnico Proof bo možno dobiti že letos, točen datum začetka prodaje pa še ni znan. Strenk je razkril še približno ceno zapestnice, ki bo nekje med 100 in 150 dolarji.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več