Računalništvo, telefonija
04.11.2011 06:37

Deli z drugimi:

Share

Zelena luč za izročitev Assangea Švedski

Mnogi menijo, da bo Julian Assange kljub pritožbi kmalu izročen Švedski.
Mnogi menijo, da bo Julian Assange kljub pritožbi kmalu izročen Švedski.

V trenutku, ko je spletna stran WikiLeaks javno objavila sporne dokumente ameriških ambasad širom sveta, je postala tarča ameriške vlade. Na njo so se nekoliko kasneje spravili še vsi njeni pajdaši, kot so Amazon, PayPal, PostFinance, Apple in drugi. Ker ameriška vlada njenega ustanovitelja, Juliana Assanga, ni uspela obtožiti veleizdaje, so ga konec lanskega leta angleški policisti aretirali na podlagi švedskega mednarodnega zapornega naloga. Ta ga bremeni posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk avgusta lani.

Ker je Julian Assange prepričan, da na švedskem ne bo deležen pravičnega sojenja, je pred kratkim na londonsko Višje sodišče vložil pritožbo proti odredbi za njegovo izročitev Švedski. Ta je namreč prepričan, da go bodo švedske oblasti brez večjih ugovarjanj nemudoma izročile Združenim državam Amerike. Tam mu zaradi objave diplomatskih depeš grozi celo dosmrtna zaporna kazen. Žal pa njegova pritožba s strani sodnikov ni bila uslišana.

Londonsko Višje sodišče je namreč pritožbo gladko zavrnilo in potrdilo odločitev, da Velika Britanija lahko Juliana Assanga izroči Švedski, kjer mu bodo sodili zaradi domnevnega spolnega napada na dekleti. Na srečo Julian Assange še ni izgubil vojne. Ta se namreč lahko pritoži še na britansko Vrhovno sodišče. Če pa to ne bo odločilo njemu v prid, ga bo Velika Britanija lahko brez težav izročila Švedski. Britansko Vrhovno sodišče naj bi o pritožbi razsodilo že v letošnjem letu. Upajmo vsaj, da bo sojenje pravično in neodvisno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178