Računalništvo, telefonija
18.01.2017 07:40
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ZeroPhone: Superpoceni pametni mobilni telefon z Linuxom

ZeroPhone je zanimiv pametni mobilni telefon, ki temelji na osnovi miniaturnega računalniškega sistema Raspberry Pi Zero.
ZeroPhone je zanimiv pametni mobilni telefon, ki temelji na osnovi miniaturnega računalniškega sistema Raspberry Pi Zero.

Miniaturni računalniški sistem Raspberry Pi ni lepega videza, toda uspelo mu je navdihniti kulturo ustvarjalcev računalniško podprtih sistemov, njegova odprta narava pa je prevzela hekerje in računalniške zanesenjake. Z njim lahko naredimo strežnik, ki temelji na osnovi operacijskega sistema Linux, napravo za uporabljanje pametnega doma, predvajalnik večpredstavnostnih vsebin in še več. Pri tem pa je zanimivo to, da lahko z miniaturnim in poceni osebnim računalnikom Raspberry Pi Zero sestavimo celo pametni mobilni telefon, ki poganja odprtokodni operacijski sistem Linux, za sestavne dele pa bomo na spletnem portalu eBay ali pa Amazon porabili le okoli preračunanih 47 evrov.

Pametni mobilni telefon, ki temelji na osnovi miniaturnega računalniškega sistema Raspberry Pi Zero, je ZeroPhone. Da ga lahko sestavimo, potrebujemo numerično tipkovnico, zaslon OLED ločljivosti 128 x 64 slikovnih točk, modem 2G, modul za brezžično povezavo Wi-Fi, vmesnik GPIO in druge sestavne dele. Za razvoj mobilnih aplikacij je potrebno znati le programski jezik Pyton, pri čemer celoto poganja operacijski sistem Raspbian Linux, ki temelji na onsovi operacijskega sistema Debian Jessie. Pametni mobilni telefon ZeroPhone lahko uporabljamo za opravljanje telefonskih pogovorov in pošiljanje kratkih sporočil SMS ter za osnovne možnosti, kot so budilka, kolendar, telefonski imenik, brskanje datotek, brskalnje po svetovnem spletu. Na njem lahko poganjamo tudi programe, ki so združljive z mobilnimi procesorji ARM.

Če želite tudi sami sestaviti odprtokodni in poceni pametni mobilni telefon Linux, vam priporočamo obisk spletne strani, ki je dosegljiva na naslovu http://bit.ly/ZeroPhone-Raspberry-RN, Za sestavo nadvse zanimivega pametnega mobilnega telefona boste potrebovali le okoli preračunanih 47 evrov in seveda veliko mero potrpežljivosti. Kot zanimivost lahko še omenimo, da bodo sestavni deli za ta pametni mobilni telefon, vključno z operacijskim sistemom, namensko programsko opremo in vsemi sestavnimi deli kmalu na voljo za nakup, o tem pa vas bomo seveda takoj obvestili.

Sestavni deli, ki so potrebni za sestavo pametnega mobilnega telefona ZeroPhone so:

  • Raspberry Pi Zero

  • SIM800 mudul

  • ESP8266-12E za Wi-Fi

  • 2-slojni PCBs

  • ATMega328P

  • LCD zaslon

  • Baterija

  • TP4056 polnilnik baterij

  • Tipke za tipkovnico

  • 2,54 konektor


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710