Računalništvo, telefonija
23.09.2016 13:59

Deli z drugimi:

Share

Znanstveniki lahko razberejo vaša skrita čustva preko WiFi-ja

Znanstveniki lahko razberejo vaša skrita čustva preko WiFi-ja
Znanstveniki lahko razberejo vaša skrita čustva preko WiFi-ja

V zadnjem času se dosti pozornosti posveča strojnim sistemom za razbiranje čustev. Večinoma gre za uporabo algoritmov strojnega učenja za identifikacijo čustev izraženih na obrazu, v govoru in izbiri besed kot taki.

Takšni sistemi so dokaj uspešni a so nekoliko omejeni v smislu, da lahko zaznajo zgolj tisito, kar je opazno navzven; oseba še vedno lahko skrije svoja prava čustva.

Na MIT (CSAIL – Computer Science and Artificial Intelligence Lab) so ustvarili sistem imenovan EQ-Radio, ki uporablja radijske signale brezžičnega routerja in deluje tudi če oseba ne govori ali pa ohranja brezizrazen obraz.

EQ-Radio je sestoji iz treh elementov. RF oddajnik oddaja nizkofrekvenčne radijske valove, ujame njihove odboje od predmetov v okolju. Algoritem nato loči srčni utrip in dihanje od ostalih informacij ter izmeri intervale med utripi srca. Informacije so nato podane klasifikatorju delujočem na principu strojnega učenja; ta informacije končno poveže s čustvenim stanjem.

Sistem so primerjali z elektrokardiogramom in pokazali odstopanja v zaznavanju srčnega utripa s povprečjem 3,2 milisekunde. 97% napak je bilo manjših od 8 milisekund. Natančnost zaznavanja srčnega utripa je pomembna saj se pri napaki 30 milisekund ali več natančnost identifikacije čustev zmanjša na nekoliko nad 50%.

Preizkušanje je potekalo do razdalje treh metrov z udeleženci poskusa v različnih položajih. Sistem ostaja natančen tudi ko je oseba obrnjena proti napravi z bokom ali hrbtom. V 72, 3 do 87% so pravilno identificirali čustva. Uporaba EKG je bila konstantno bolj natančna a samo za 1,2 odstotka.

Ker je EQ-Radio dovolj robusten za uporabo zunaj laboratorija se porajajo etični pomisleki o kršenju zasebnosti. Pomislekom navkljub (in morebiti ravno zaradi razlogov porajajočih pomisleke) je naprava je zanimiva za trženje izdelkov — podjetja bi lahko razvila izdelke usklajene s čustvenimi odzivi potrošnikov. Tudi v medicini bi lahko pridobili pomembne podatke brez invazivnih elektrod.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več