Računalništvo, telefonija
13.04.2013 18:43
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S pomočjo alg do nano-celuloze za biogoriva in super materiale!

Znanstveniki že znajo pridobiti vodik iz rastlin. Kmalu bomo iz alg pridobivali tudi nano-celulozo za biogoriva in super materiale.
Dr. Malcom Brown je prepričan da mu bo uspelo. Bolj kot znanstvene težave vidi politično in gospodarsko povezane ovire.
Dr. Malcom Brown je prepričan da mu bo uspelo. Bolj kot znanstvene težave vidi politično in gospodarsko povezane ovire.

Kdo bi si mislil, da bodo lahko alge predstavljale prihodnost biogoriv za avtomobilsko industrijo ter super materiale za gradnjo in razvoj novih tehnologij. A Dr R. Malcom Brown Jr je prepričan ravno v to. Je namreč pionir na področju raziskovanja pridobivanja nano-celuloze za biogoriva iz modro-zelenih alg.

Njegova ekipa je poročala o svojih ugotovitvah na 245. državnem srečanju in razstavi ameriškega kemijskega združenja. Če bodo lahko zaključili zadnje korake svojega dela, bodo kmalu sposobni ustvariti modro-zelene alge s tujo DNK, ki lahko ustvarijo biogorivo in nano-celulozo ceneje, učinkovito in na industrijski ravni. Za dodaten bonus bi postopek absorbiral tudi ogljikov dioksid, kar bi lahko prispevalo k zniževanju globalnega segrevanja.

Celuloza je sestavljena iz molekul, ki so povezane v dolge verige in jih najdemo v rastlinah, ki zagotavljajo trdno površino za njihove celične stene. Nekatera bitja na Zemlji lahko sintetizirajo nano-celulozo, katere vlakna so izredno tanka, materiali izdelani iz teh vlaken pa so lahko močnejši od kevlarja ali jekla. Nekatere bakterije lahko proizvajajo nano-celulozo v velikih količinah in z veliko stopnjo čistosti. Od leta 1960 je Brown usmerjen na bakterijo Acetobacter xylinum, ki lahko izloča nano-celulozo neposredno v svojem gojišču.

Brownova ekipa je uspela sintetizirati gene za bakterije in najti tiste, ki so odgovorni za povezovanje nano-celuloze molekul v verige, in tiste, ki kristalizirajo molekule v strukturo materiala.

Brown je opozoril, da glavni izziv za uspeh njegovega dela ne leži v znanstveni sferi, temveč bolj v političnem okolju in gospodarski politiki. Njegova raziskava namreč potrebuje zakonodajno in finančno podporo, da bo zares uspela. Določeni energetsko ustaljeni lobiji v ZDA pa očitno še niso pripravljeni na trg spustiti čisto, trajno in zanesljivo obliko pridobivanja biogoriv, ki bi bila alternativa fosilnim.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več