Telefoni
12.05.2016 10:53
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu: Ogromen, vzdržljiv in poceni telefon

Na testu: Ogromen, vzdržljiv in poceni telefon
Na testu: Ogromen, vzdržljiv in poceni telefon

Acer nam je na preizkus poslal telefon modela Liquid Z630. Ta ima velik ekran, visoko kapaciteto baterije in ugodno cenovno postavko. Pa je izdelek vreden nakupa ali je konkurenca enostavno boljša? Berite naprej.

Če gremo najprej skozi specifikacije – ima Z630 5,5 inčen IPS LCD ekran z ločlivostjo 1280×720 pikslov, ki znese gostoto 267 ppi. Ta je nekoliko nizka glede na kvadraturo ekrana, vendar se je proizvajalec moral odločati med gostoto pikslov ali kvaliteto matrike v notranjosti in nas veseli, da so se odločili za dobre vidne kote in solidno reprodukcijo barv, ki jo zagotavlja IPS matrika. Sami nismo imeli niti problemov z opaznimi piksli, tako da je izkušnja ekrana ob podpori programske opreme, o kateri bomo več povedali kasneje, pozitivna. Z630 podpira dve mikro SIM kartici in tako uporabo v dveh omrežjih naenkrat, in razširitev z microSD kartico maksimalne kapacitete 128 GB nad vgrajenih 16 GB prostora. V notranjosti zadeve poganja MediaTekov MT6735 štirijederni procesor ki tiktaka pri hitrosti 1,3 GHz. Za celotno ponudbo MediaTeka se pogosto govori, da je počasna – in to je res ob primerjavi z najnovejšimi Snapdragoni, vendar vseeno ob zmerni rabi nismo imeli problemov z neodzivnostjo oz. počasno odzivnostjo sistema. Seveda se delovanje upočasni ko imamo enkrat odprtih 20 in več procesov ki tečejo v ozadju – pač je potrebno razumeti, da to ni zastavonoša tipa Samsung S7 in posledično ni za pričakovati enake zmogljivosti v vseh situacijah. Podpira WiFI s standardom 802.11b/g/n – lepo bi bilo videti še AC, medtem pa podpira 4G LTE na vseh frekvencah v uporabi v Evropi. Odstranljiva baterija je kapacitete 4000 mAh, kar je opazno več kot v drugih zastavonošah in zagotavlja, da nam tudi po dolgem delavniku ne bo zmanjkalo baterije, ah kaj, pod 30 % nam ni uspelo priti – po specifikacijah proizvajalca naj bi pa zdržal tudi več kot mesec dni v stanju pripravljenosti, česar nam iz očitnih razlogov ni uspelo dodobra testirati.


Verzija telefona, ki smo jo dobili na test ima sivo zadnjo stran ki se ponaša z imitacijo brušenega aluminija in je sicer iz tanke plastike. Možno je dobiti tudi črno verzijo, za posameznike, ki želijo celoten telefon črne barve. Ob vsakem odstranjanju pokrova zaradi zamenjave SIM kartic ali kaj podobnega nas je bilo strah, da bomo tega polomili, vendar nam dosedaj to na srečo ni uspelo. V roki kljub ogromnosti Z630 v roki sedi izjemno lepo, gumbi imajo lep taktilen občutek in so na pravem mestu. Spotakniti se moramo še ob zvočnik na prednji strani, ki je okrogel in siv. Sicer ne vemo, kdo se je tega spomnil, vendar nas podzavestno okrogla zadeva spomni na gumb domov pri Applovih telefonih in smo v prvih dnevih neprestano telefon prijemali rotiran za 180 stopinj.


Dosedaj vse lepo in prav ter solidno na poti do izjemnega telefona v kateremkoli cenovnem razredu, kaj šele tistem okrog 200 € – a kaj ko sedaj pridemo do dveh spotik, ki nekoliko skazita podobo. Prva od teh je kamera. Ta ima 8 megapikslov in bliskavico na zadnji strani in 1,3 megapiksle in manko bliskavice na prednji. Potrebno je povedati da v izjemno dobrih svetlobnih pogojih delovanje niti ni slabo z izjemo prevelikega kontrasta slike ne glede na nastavitve v menijih. A ko enkrat pridemo v manj kot idealne pogoje dobimo razlite slike zaradi predolgo odprte zaslonke in programsko izjemno zglajeno sliko kot posledico prekomerne pikselacije. Kar se tiče videa pa le ta v normalni polsenci več ni uporaben v prav nobenem scenariju, saj celoten video zastaja – vgrajena opcija odstranjevanja vibracij, kar je v bistvu le programski warp stabilizator pa nam pri ogledu videa da občutek morske bolezni ne pa podoživljanja spominov. Skratka – na kamero se teko zanesemo, če smo kakorkoli kritični za fotografije, ki jih dobimo iz naprave.


Razen tega je potrebno izpostaviti tudi napake programske opreme. Ta je osnovana na Android 5.1 Lollipopu, vendar so pri Acerju na soliden temelj namestili polno kopico vizualnih sprememb, gest za upravljanje s funkcijami in aplikacij. Slednjih je bistveno preveč – pa naj je to abFiles, abMusic, abPhoto, Acer Aid kit, Acer Nav, Acer Portal, Acer Snapnote, Acer Extended, Liquid wizard, Kids center painter, Ninja up, Kids Center, Puffin, Puzzle Pets, Real football 2015, Quick Mode, Quick Guide ki so vse prednameščene. Podobno je možno po zaklenjenem ekranu narisati črko C, ki odpre kamero – njihova definicija črke C je pa bistveno preveč splošna saj kakršna koli gesta, ki ima krivuljo, registrira kot C in kamera se neprestano prižiga ob dotikanju ekrana v naprimer žepu. Preveliko število aplikacij pa povzroča očitno tudi nestabilnost saj nas večkrat na dan ob normalni uporabi telefona pričaka obvestilo, da je Acer Smart Home prenehal delovati – kar se nam ne pozna v rabi telefona, je pa vseeno tečno obvestilo in realizacija, da v ozadju ni vse okej. Menim, da bi bilo bistveno bolje poslati ven telefon z bolj “stock” izgledom in funkcijami, obdržali bi pa lahko vizualno podobo in lebdeče zapiske, kalkulator in koledar, ki so vsi priročni in so nam povšeči – odrezati bi pa bilo treba večino bloatware-a.


Pod črto je Acer Liquid Z630 zadovoljiv cenovno ugoden telefon, ki je ustvarjen za ljubitelje velikih ekranov in celodnevne rabe na enem polnjenju, če bi pa izboljšali kamero, bi pa težko našli večjo napako.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več