Telefoni
19.05.2017 09:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 šokantnih skrivnosti o Applu

..Apple je eno največjih in najbogatejših podjetij na svetu. Na letni ravni namreč ustvari kar dobrih 45 milijard dolarjev prihodkov. Pa ste se kdaj vprašali, kaj stoji za tem uspehom? Kakšne skrivnosti stojijo v ozadju Appla?..
10 šokantnih skrivnosti o Applu
10 šokantnih skrivnosti o Applu

Vse od nevzdržnih pogojev v tovarnah, do enormnih skladovnic uporabniških podatkov … tukaj je 10 šokatnih skrivnosti o Applu.

Applova tajna policija

Podjetje Apple je dobro znano kot eno najbolj varovanih in nedostopnih podjetij na svetu. Ampak zagotovo ne veste, kako daleč je pripravljeno iti, da bi zaščitilo svoje projekte. Naj vam predstavimo WorldWide Loyalty Team, Applovo tajno policijo. Gre za posebno skupino zaposlenih, ki nenehno pazi na potencialne “izbruhe” podatkov ali nepridiprave, ki bi si želeli dostopa do tajnih podatkov. Po pričevanjih nekdanjega Applovega uslužbenca se v trenutku, ko se pojavi sum o vdoru v Applov sistem, vsi telefoni zaposlenih, ki delajo na določenem projektu, začasno zasežejo, nato pa jih pod drobnogled vzame Applova preiskovalna ekipa.

Prepoved kajenja

Applovi produkti niso ravno najbolj poceni. Zato je zelo priporočljivo, da imamo v primeru okvare ali poškodbe produkta veljavno garancijo, saj omogoča brezplačno popravilo. Vsaj tako je v teoriji. V praksi pa ni vedno tako. Leta 2008 je neki uporabnik poslal svoj prenosnik MacBook, za katerega je imel še eno leto garancije, na popravilo, saj je imel težave z ventilatorjem. Pri Applu pa so njegovo zahtevo za popravilo zavrnili, saj so ugotovili, da je bil računalnik rabljen v bližini kadilcev, s čimer naj bi uporabnik kršil pogoje za uveljavljanje garancije. To pa ni osamljen primer, saj je mogoče na forumih zaslediti več podobnih izpovedi nesrečnih uporabnikov, ki jim je cigaretni dim uničil garancijo.

iSpy

Leta 2013 so Applovi uporabniki šokirano ugotovili, da vse besede, ki jih izrečejo digitalni asistentki Siri, Apple prejme v analizo. Že res, da se ta klavzula nahaja v drobnem tisku produktov, bolj pomembno pa je tisto, kar tam manjka, oziroma ni navedeno. In to je, da Apple lahko te informacije hrani do dveh let. Apple se je seveda branil obtožb, saj naj bi vse te podatke uporabil zgolj v namene tržnih raziskav in izboljšanja produktov, kljub temu pa so se pojavile špekulacije, ki namigujejo, da naj bi tehnološki gigant iz Cupertina sodeloval z ameriškimi obveščevalno-varnostnimi službami pri vohunjenju nad uporabniki.

Onesnaževanje okolja

Applova zgodovina je polna obtožb glede neodgovornega ravnanja do okolja. Še posebej so po tem znane tovarne na Kitajskem, kot so Foxconn Technology Group in UniMicron Technology Corp. Ena najbolj resnih obtožb, s katero se je podjetje moralo soočiti, pa je bila obtožba glede izplakovanja toksičnih tekočin v lokalne reke in podtalnico. Applu je uspelo dokaj dobro prikriti stopnjo resnosti problema, saj še danes ni znano, koliko strupenih tekočin je bilo razlitih in koliko ljudi je čutilo posledice neodgovornosti Appla. Po podatkih ene od okoljevarstvenih agencij na Kitajskem naj bi v bližini Applovih tovarn zbolelo kar 3.000 otrok.

Smrtonosni FaceTime

Leta 2014 je v tragični avtomobilski nesreči umrla 5-letna deklica Moriah Modisette, ko je težko terensko vozilo trčilo v njihov družinski enoprostorec. Preiskava nesreče je pokazala, da je voznik terenskega vozila med vožnjo uporabljal Applovo aplikacijo FaceTime in zato izgubil nadzor nad vozilom. V začetku letošnjega leta so starši deklice razkrili, da tožijo Apple, saj verjamejo, da naj bi bil odgovoren za smrt njihove hčerke. Čeprav se morda zdi, da v tem ni nobene logike, saj Apple ni upravljal tistega vozila, pa je bilo nedavno razkrito, da je imel vseeno možnost preprečiti takšne incidente. Prav tistega leta so namreč pri Applu patentirali varnostno orodje, ki onemogoči uporabo FaceTima med vožnjo avtomobila, vendar se niso odločili, da ga vključijo v končno različico aplikacije.

Linija računalnikov Lisa

Kljub temu da je Apple eno najuspešnejših podjetij vseh časov, ni popolnoma brez neuspehov. Eden njihovih največjih se imenuje Lisa. Gre za linijo računalnikov iz leta 1983, ki je dobila ime po zunajzakonski hčerki Steva Jobsa, vsak posamezni računalnik pa je stal slabih 10.000 evrov. Če to pretvorimo v današnji čas, bi bil ta znesek še dvakrat višji, kljub 50 milijonom vloženih sredstev v razvoj računalnika pa Lisa ni nikoli uspela. Applu je celo ostalo 2.700 računalnikov, ki so končali na smetišču.

Lažne Applove trgovine

Po vsem svetu se širi bizaren trend kopiranja Applovih trgovin in pretvarjanja, da gre za resnične. V nekaterih primerih so posnemovalci tako dobri, da le težko ugotovimo razliko. V kitajskem mestu Shenzhen ima Apple zgolj eno uradno trgovino in pet uradnih distributerjev, kljub temu pa lahko v mestu najdemo več kot 30 Applovih trgovin. V določenih primerih celo zaposleni ne vedo, da delajo v lažnih trgovinah, saj lastniki uporabljajo enak les, enake materiale in enako postavitev predmetov, tako da razlik s prostim očesom skoraj ni mogoče opaziti.

Davki

Ko je govora o velikih korporacijah in raznih škandalih z davki, Apple ni nobena izjema. Leta 2016 je moral zaradi utaje davkov plačati 14,5 milijarde evrov. Pristojne institucije mu že od nekdaj očitajo vprašljivo poslovanje z davki, kar nenehno meče slabo luč na ugled podjetja. Leta 2013 je bilo tako na primer ugotovljeno, da se je Apple izognil plačilu davkov za neverjetnih 44 milijard evrov prihodkov in to v vsega štirih letih.

Ustvarjen za zlom?

Ali želijo proizvajalci naprav, da njihovi izdelki zdržijo več let ali zgolj leto ali dve? To vprašanje je prisotno pri vseh podjetjih, tudi pri Applu. Portal iFixit je podrobno preučil pametno uro Apple Watch in ugotovil, da ni narejena za dolgotrajno rabo. Podoben problem se je izkazal pri telefonih iPhone, kjer naj bi Apple načrtno upočasnjeval starejše naprave, da bi pripeljal kupce v trgovine, čeprav se ta scenarij zdi malo verjeten.

Samomori zaposlenih

Delovni pogoji v podjetju Foxconn, Applovem vodilnem proizvodnem podjetju na Kitajskem, so milo rečeno nevzdržni. O tem, kako delavci delajo tudi po 12 ur na dan za dva dolarja, je bilo že ogromno napisanega in povedanega. Leta 2012 pa so delavci stvari vzeli v svoje roke. 150 jih je namreč na strehi tovarne zagrozilo s samomorom. Po dveh dneh pogajanj so jih v podjetju vseeno uspeli pregovorili, da naj sestopijo s strehe. Najbolj tragično pa je bilo leto 2010, ko je kar 18 delavcev v roku dveh tednov skočilo s streh Applovih zgradb.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18