Telefoni
06.06.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

7 načinov, kako lahko Applov App Store premaga Googlov Play Store

7 načinov, kako lahko Applov App Store premaga Googlov Play Store
7 načinov, kako lahko Applov App Store premaga Googlov Play Store

Apple ali Google? To je vprašanje, ki se poraja znotraj številnih debat na najrazličnejših tehnoloških področjih. Kdo ima boljše telefone, računalnike, aplikacije, trgovine z aplikacijami, virtualne asistente, VR/AR tehnologijo? Seznam produktov in storitev, kjer sta Apple in Google med seboj konkurenčna, seže praktično v neskončnost. Googlova konferenca razvijalcev, ki je potekala maja in Applova konferenca, ki se tradicionalno odvija v začetku junija, tekmo med tehnološkima gigantoma zgolj zaostruje. Strokovnjaki napovedujejo, da bo letošnje leto zanimivo predvsem na področju aplikacij in trgovin z aplikacijami.

Trenutno je tehtnica na strani Googla, ki dobiva “tekmo trgovina z aplikacijami”. Apple App Store in Google Play Store sta dve največji trgovini z aplikacijami in obe na prvi pogled zgledata podobno, vendar se tehnologija, ki se skriva v ozadju, močno razlikuje, prav tako procesi, ki poganjajo trgovini. Apple je ustvaril zelo čist in gladek operacijski sistem, Google pa na drugi strani stavi na privlačnost, prav tako pa podpira več različnih znamk pametnih telefonov. Za vas smo pripravili 7 načinov, ki bi lahko prevesili tehtnico na stran Apple App Store-a.

1. Odprtost

Eden glavnih razlogov zakaj veliko ljudi raje izbere Android in ne iOS, je “odprtost” sistema. Govorimo o zasebni distribuciji aplikacij preko njihove spletne strani, ki zaobide Google Play Store v celoti. Apple na drugi strani tega ne dovoljuje in zato kar nekaj aplikacij ne doseže iOS sistema. Če Apple želi prehiteti Google, bo moral nekoliko bolj odpreti svojo trgovino z aplikacijami.

2. Distribucija aplikacij

Apple ima zelo jasne in stroge predpise kar se tiče distribucije aplikacij preko svoje trgovine. Vsako aplikacijo pregleda za to usposobljeni strokovnjak, ki na koncu odloči ali je aplikacija primerna za Applovo trgovino. Google je na tej točki precej bolj odprt in dopušča distribucijo skorajda vsem aplikacijam, če seveda te niso škodljive ali žaljive. Za primerjavo lahko povemo tudi podatek, da Apple preden potrdi določeno aplikacijo potrebuje od tri do šest dni, medtem ko Googlov proces traja zgolj 24 ur – tri dni za tiste najkompleksnejše primere. Če Apple želi postati številka 1 na tržišču, nujno mora spremeniti načine distribucije aplikacij oz. mora celoten proces pohitriti.

3. Iskanje aplikacij

Postopek, kako najdemo določeno aplikacijo na Google Play Store, je v primerjavi z Apple App Store iskalnikom precej lažji in hitrejši. Vse kar moramo storiti je, da vtipkamo iskano ključno besedo in Google Play Store skenira vse opise aplikacij. Apple App Store pa ponuja rezultate glede na ključne besede, ki jih vnesejo razvijalci v sekcijo z ključne besede. Apple, kako naj prenesem aplikacijo, če je ne najdem?

4. Razvijalcem prijazno

Google Play Store je razvijalcem prijazno okolje, ki omogoča, da spreminjajo meta podatke – med drugim tudi posnetke ekranov v kateremkoli trenutku. Apple je tukaj spet zgodba zase, saj od razvijalcev zahteva, da naložijo novo posodobitev aplikacije, tudi za spremembo posnetka ekrana.

5. Predogled aplikacije

Kompleksne aplikacije enostavno potrebujejo daljše videe, da dobro pokažejo bistvo, ki ga ponujajo uporabnikom. Google to zelo dobro razume in zato dovoljuje razvijalcem, da ustvarjajo neomejeno dolge videe. Appple App Store dovoljuje videe med 15 in 30 sekund dolžine. Že res, da je potrebno biti karseda učinkovit in jedrnat v kratkem času, vendar za določene kompleksne aplikacije 15 sekund ne more biti dovolj. Samo upamo lahko, da bo Apple ugotovil svojo napako in spremenil omejitve.

6. Kompatibilnost

Aplikacije, ki jih najdemo na Googlovi trgovini so v večini primerov kompatibilne z Android pametnimi telefoni in tablicami, stvari pa se nekoliko bolj zakoplicirajo, ko pridemo do iOS naprav. Kljub temu, da so mnoge aplikacije, ki so v Apple App Store trgovini kompatibilne z iPad-om in iPhone-om, je zmožnost iPad-a za uporabo aplikacij v celoti odvisna od prilagodljivosti aplikacije na večji zaslon iPad-a.

7. Cena

Cena je faktor, ki igra pomembno vlogo praktično povsod, še posebej pa pri izbiri aplikacij, kjer so ljudje še posebej varčni. Android aplikacije so cenejše od iOS aplikacij in to je dejstvo. Kljub temu, da je Apple App Store postal bolj fleksibilen, še vedno obstajajo iOS aplikacije, ki jih je potrebno prenesti za fiksno ceno. Google Play Store ponuja tudi brezplačne aplikacije ali vsaj za enako ceno kot Apple App Store.

Jasno je, da bo rivalstvo med Google Play trgovino in Apple Play trgovino ostalo, vendar obstaja možnost, da bo Apple App Store prehitel Google Play trgovino, če bo ustrezno upošteval vse izpostavljene točke.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več