Telefoni
14.05.2017 19:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 pomembnih stvari, ki jih prvi mož Appla napoveduje za prihodnost tehnologije

7 pomembnih stvari, ki jih prvi mož Appla napoveduje za prihodnost tehnologije
7 pomembnih stvari, ki jih prvi mož Appla napoveduje za prihodnost tehnologije

Applov izvršni direktor Tim Cook še ni osebno potrdil obstoj novega iPhona, je pa v intervjuju za portal Tech Radar namignil, da bo novi Applov pametni telefon ponujal nekaj, kar nihče ne pričakuje. Po pričakovanjih ni želel govoriti o podrobnostih novega iPhona, saj še vedno nagovarja kupce, da naj kupijo “ubijalsko dober” iPhone 7 ali iPhone 7 Plus. Kar se pa tiče novega telefona, sam trdi, da bo zanj še čas.

Cook je kljub svoji skoposti glede informacij o viziji Appla v letu 2017 in nadaljni prihodnosti povedal, da sam veliko spremlja raznorazne govorice, ki se širijo o novem iPhonu 8 in da se mu zdi zelo zanimivo kam vse sega domišljija medijev in kvazi strokovnjakov. Za vas smo izbrali 7 najbolj zanimivih stvari, ki jih je Cook povedal v intervjuju o prihodnosti Appla.

1. iPhone bo vseboval nekaj, kar niste pričakovali

Cook je deloval precej samozavestno, saj je zatrdil, da verjame, da bodo uporabniki kupili novi iPhone – mi ga imenujemo iPhone 8 – kljub temu, da se že dolgo časa strogo držijo svojih starejših modelov. Apple je v prvih treh mesecih leta 2017 doživel padec prodaje iPhonov za 1% v primerjavi z letom 2016. Sprašujemo se, ali je Apple žrtev lastne kvalitete in inovativnega razvoja v preteklost, ki dela starejše naprave enostavno predobre za menjavo?

“Ne, ker je vedno nekaj, kar zagotovo niste pričakovali,” obljublja Cook in tako namiguje na (vsaj) eno presenečenje v novem iPhonu 8. Za primer je Cook podal portretni način fotografiranja, kateraga omogoča iPhone 7 Plus. “Le kdo bi si mislil, da bomo lahko slikali v obliki portreta kajne?”, je še dodal. iPhone 8 bo po vseh pričakovanjih nadaljeval to “USP” (“unique selling point”) tradicijo, prav tako kot je Applu uspelo diferencirati model 7 Plus z dvema zadnjima kamerama.

2. Zmogljivejši grafični procesor za AI in AR

Torej, kaj je tista skrivnostna novost novega iPhona 8? Cook ni eksplicitno razkril težko pričakovane novitete, vendar je precej svojega časa namenil govoru o dveh pomembnih trendih: AI (umetna inteligenca) in AR (navidezna resničnost). “Menim, da je umetna inteligenca izjemno pomembna”, je dejal. Dandanes že uporabljamo umetno inteligenco na najrazličnejših področjih, kot vse kaže, pa bo ta trend zgolj še resel v svojem obsegu.

Grafične procesne enote postajajo vse bolj zmogljive in njihove kapacitete bodo tiste, ki bodo vplivale na to, da bomo zmogli še veliko več kot danes. “O podrobnostih ne bi rad govoril, vendar je dejstvo, da ima umetna inteligenca velik potencial in tako kot sem že opozarjal v preteklosti, umetne inteligence se lahko samo veselimo”, je dodal Cook. Novi dizajn iPhona 8 bi naj ponujal dvojno kamero, kar bi omogočilo transformacijo telefona v okno v svet navidezne resničnosti. Kaj to pomeni? Gene Munster, Applov analitik, napoveduje, da bomo lahko zgolj z gledanjem v telefon našl točno določen izdelek med milijoni izdelkov, ki nam jih ponujajo številne trgovske verige.

3. Govorice o iPhonu 8 škodijo prodaji iPhona 7

Cook opozarja, da špekulacije o novem iPhonu 8 škodijo prodaji predhodnih modelov. “To nam verjetno najbolj škoduje na Kitajskem, saj tam obstaja največja intenca za nakup novih stvari, izpostaviti pa velja, da je iPhone 7 Plus vseeno izjemno uspešen”, pravi Cook. Cook meni, da bi Applove številke lahko bile še veliko boljše, če potrošniki ne bi bili tako osredotočeni na novi, še nepotrjeni iPhone 8.

4. Nakup Netflixa?

Po mnenju Cooka bodo Applove storitve in pripadajoči dohodek od teh storitev dovolj, da bo Apple vreden enako kot podjetja s seznama Fortune 100 do konca tega leta. Tukaj so vštete zgolj storitve, ki jih Apple ponuja v tem trenutku: iTunes, iCloud, Apple Music, App Store in Apple Pay. Do lerta 2020 Apple načrtuje podvojitev storitev. Kako? Nekateri strokovnjaki trdijo, da naj bi Apple kupil Netflix. Cook je glede tega optimističen: “Video svet nosi velik potencial in mi si želimo biti del tega sveta. Menimo, da je za potrošnika najboljša izkušnja, ko stvari vidi, ko se mu to zazdi, na način kakršnega si izbere sam, poleg tega pa ima na voljo dodatne informacije o tem kar gleda – ne zgolj linerani televizijski model. “Ravnokar delamo na določenih originalnih vsebinah. Učimo se in pustimo se presenetiti kam nas bo pot odpeljala”, je dodal Cook.

5. Apple Watch 3 in AirPods 2

Veliko vprašanje okrog Applove nosljive tehnologije – ki vključuje Apple Watch 2 in Apple AirPods – je, kdaj ta ne bo kompatibilna zgolj z iPhonom? Cook o podrobnostih ni želel, je pa zagotovil, da Apple ima pripravljeno kakovostno strategijo na področju nosljive tehnologije. “Za “originalni Apple Watch” smo si vzeli veliko časa in sedaj deluje brezhibno. Druga izdaja je naredila še dodaten korak naprej”, pravi Cook. Za Apple je značilno, da pogosto ne nastopa na trgu kot prvi ali drugi akter s svojimi novostmi, temveč pusti pečat v kategoriji ravno na koncu.

6. Pričakujte iPhone kakršnega si želite

Apple dela napake, vendar Apple le redko priznava, da dela napake. To se je zgodilo ravno ta teden, ko je Tim Cook priznal, da je podjetje zgrešilo z zalogo iPhonov 7 Plus. “Ena od stvari, katere nismo dobro načrtovali, je bila kombinacija iPhona 7 in 7 Plus, kajti povpraševanje po modelu 7 Plus je bilo precej večje kot smo sprva pričakovali”, razlaga Cook. Apple se je po Cookovih besedah znova nekaj naučil iz te izkušnje in obljubljajo, da bodo vse to znanje (ki ga pridobijo med drugim tudi na napakah) uporabili za izpopolnitev prihajajočih modelov.

7. Indija predstavlja prihodnost

“Imamo veliko energije, ki jo vlagamo v Indijo, tudi naše investicije v državi se kar vrstijo, imamo odprtih veliko front na katerih bi znali biti zelo uspešni. Zavedati se moramo, da je Indija tretji največji trg pametnih telefonov na svetu, takoj za Kitajsko in ZDA. Sedaj, ko 4G infrastruktura prihaja v Indijo ne smemo zamuditi priložnosti”, pravi Cook.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888