Telefoni
06.11.2013 16:11
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple želi kontrolo nad vašim domom!

Apple želi kontrolo nad vašim domom!
Apple želi kontrolo nad vašim domom!

Pametne hiše že poznate, novost na tem področju pa je, da je ta koncept Apple sedaj patentiral. Predstavljajte si tole: s svojo iNapravo se pripeljete domov, luči se vklopijo samodejno, poviša se temperatura sob in vključi se pečica, saj Apple ve, da ste ob tej uri na tej lokaciji ponavadi lačni. Vse to se zgodi zato, ker so vaše naprave prek GPS signala zaznale vašo bližino oziroma bližino vašega mobilnika ali tablice.

Uradni naziv patenta sicer ne govori neposredno o pametnem bivanju, temveč bolj na splošno o sistemu in metodi za določanje lokacije brezžičnih komunikacijskih naprav za upravljanje njihovega delovanja (system and method of determining location of wireless communication devices for controlling/adjusting operation of devices based on the location).

Za kaj torej Apple predvideva, da bodo njihove naprave lahko kmalu kontrolirale oziroma upravljale? »Osvetlitev, varnostni sistem, vrata, glasbo, klimatsko napravo, gospodinjske aparate itd.,« pravijo pri Applu.

Najzanimivejši del je vgrajeni sistem za predvidevanje našega obnašanja. Če bi denimo ponoči iz spalnice oddrveli v kopalnico, obstaja velika verjetnost, da ste želeli tam prižgati tudi luč. Malce drugačna zgodba osvetlitve bi bila, če bi denimo zvečer nenadoma pridrveli iz dnevne sobe v spalnico (v dvoje, se razume).

Težava? Vse omenjene naprave morajo vsebovati vsaj USB ali Ethernet povezljivost – ko sem nazadnje preveril, moja pečica tega še ni imela. Vseeno pa zgodba odpira povsem zanimiv trg hekanja malih gospodinjskih aparatov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več