Telefoni
14.07.2014 12:14
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Android L vs. Apple iOS 8

7 novosti posodobljenih operacijskih sistemov Android L in iOS 8, ki bosta na voljo jeseni.
Android L Vs. iOS 8
Android L Vs. iOS 8

Apple in Google sta pred kratkim predstavila svoje nove posodobitve operacijskih sistemov, ki bodo izšli še to jesen. Google je predstavil Android L, medtem ko je Apple predstavil iOS 8. Kateri je boljši?

7 novosti posodobljenih sistemov Android L in iOS 8

1. Namestitev – Beta na voljo vsem že danes.

Čeprav obe končni različici do nas priromata šele jeseni, si ju lahko namestite že danes. Obe sta sicer še v fazi testiranja (beta), kar pomeni, da posodobitvi nista stabilni in nameščanje na napravo, ki jo uporabljate vsakodnevno, ni priporočljivo.

Če boste želeli namestiti iOS 8, se boste morali pridružiti Applovemu razvijalskemu programu, ki pa ni zastonj (59 funtov na leto), medtem ko je Googlov Android L na voljo brezplačno.

Če želite namestiti iOS 8, potrebujete iPhone 4S, iPad 2, iPad mini ali novejšo napravo, medtem ko za Android L potrebujete Nexus 5 ali Nexus 7.

2. Videz – iOS 8 minimalne, Android L velike spremembe.

Videz sistema iOS 8 se ne razlikuje dosti od trenutnega sistema iOS 7, saj je ravno ta različica prinesla velike spremembe v videzu. iOS 8 bo imel »ploščat« dizajn.

Google pa je po drugi strani ravno s to posodobitvijo zakorakal v nove dizajnerske vode. Android L bo opremljen s t. i. »materialnim dizajnom« (Material Design), ki je že na voljo za razvijalce aplikacij. Android L bo prinesel globino operacijskega sistema s pomočjo senc in samodejno ustvarjenega dotika, glede na barve, ki so prikazane na zaslonu. Naj bi bil tudi bolj tekoč in odzivnejši.

3. Obvestila – Več in hitreje tudi pri zaklenjenem zaslonu.

V sistemu Androidu L boste našli lepša in priročnejša sistemska obvestila. Vidna bodo že ob zaklenjenem zaslonu in razvrščena po prioriteti. Z lahkoto jih boste odstranili oziroma podrobneje pogledali s samo enim dotikom.

Podobno velja tudi za obvestila na izboljšanem sistemu iOS 8. Sedaj so interaktivna, tako da boste lahko še z večjo lahkoto odgovorili na pravkar prejeto kratko sporočilo SMS ali sprejeli pomemben dogodek, označen v vašem koledarju. Tudi »lajkanje« bo tukaj odslej mogoče. Vse to, ne da bi zapustili aplikacijo, v kateri trenutno delate.

4. Zaklenjen zaslon – iOS 8 brez hitrih klicev.

Kot rečeno, bo Android L prinesel obvestila na zaklenjen zaslon. Seveda boste lahko tudi odklenili vašo napravo in poklicali najljubšo osebo ali fotografirali pokrajino okoli vas, in sicer s samo enim dotikom.

Na različici iOS 8 ni prevelike razlike od trenutne različice iOS 7. Na voljo sta odklep naprave in kamera, pogrešamo pa možnost za hitro klicanje.

5. Večopravilnost – Android dobi kartice.

Večopravilnost je bila v različici iOS 7 že kar dobra, a je Apple naredil še korak naprej. Dvojni klik na »domači gumb« vas bo popeljal do vseh odprtih aplikacij.

Android L bo uporabnikom prinesel nov nivo večopravilnosti. Aktivne aplikacije bodo vidne kot kartice, ki smo jih že vajeni na Googlovem Asistentu. Če boste želeli zapreti določeno aplikacijo, boste kartico potegnili čez zaslon.

6. Varnost – bodo prstni odtisi na sistemu iOS odpirali spletno banko?

Google je predstavil nov način odklepanja pametnih telefonov in tablic, brez vnosa kode. Naprava se bo odklenila, ko boste dovolj blizu nje, kar ji bo sugerirala vaša pametna ura Android Wear.

Apple je predstavil Touch ID, skener prstnih odtisov, ki je vgrajen v iPhone 5S. V različici iOS 7 je bilo možno odkleniti napravo brez vnosa kode, zdaj pa bo na voljo še nov način, ki bo iOS 8 omogočal razvijalcem, da bodo pripravili aplikacije, ki bodo omenjeni senzor znale krmiliti, na primer odklepanje spletne banke.

Pri obeh velja enako, vse funkcije ne bodo na voljo vsem, če nimate mobilnika iPhone 5S ali pametnih ur Android Wear.

7. Baterija – Android L z varčnim načinom do 90 minut daljše avtonomije?

Življenjska doba baterije se pri intenzivni uporabi naprave še kako pozna. Za zdaj še ne vemo, kako bo Google podaljšal življenjsko dobo s sistemom Androidom L in Apple s sistemom iOS 8. Očitna razlika je ta, da iOS 8 ne bo imel načina varčevanja baterije, kot bo to imel Android L. Google je zatrdil, da bo s tem načinom uporabnikom omogočil dodatnih 90 minut uporabe naprave Nexus, medtem ko je Apple boj za baterijo prenesel na dvorišče razvijalcev aplikacij.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več