Telefoni
08.11.2016 19:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

iPhone 7 vs. iPhone 6 – v čem je razlika?

..V čem se razlikujeta starejši in mlajši brat iz Applove družine iPhonov? Se splača nadgraditi na sedmico, če si lastite šestico? Preberite, kaj so razlike med njima..
iPhone 7 vs. iPhone 6 - v čem je razlika?
iPhone 7 vs. iPhone 6 - v čem je razlika?

Dizajn in velikost (podobna, vendar le na zunaj)

Tretje leto zapored je iPhone videti praktično isto. To lahko vidimo pri specifikacijah:

  • iPhone 7 – 138.3 x 67.1 x 7.1 mm (5.44 x 2.64 x 0.28 in) ain 138 g
  • iPhone 6 – 138.1 x 67 x 6.9 mm (5.44 x 2.64 x 0.27 in) in 129 g

Dobra novica je, da iPhone 7 izboljšave niso vidne na prvi pogled, ampak je treba pogledati globlje. iPhone 7 je vzdržljivejši od predhodnika (odporen proti upogibanju), za kar se lahko zahvalimo aluminiju serije 7000. Je vodoodporen, saj naj bi popolnoma potopljen zdržal tudi 30 minut, gumb “Domov” pa je prav tako izboljšan oz. skrit. Druga skrita posodobitev iPhona 7 je povezana z zvočnikom, ki prvič omogoča glasen zunanji stereo zvok.

Se še spomnite dolgega ugibanja o vhodu za slušalke? Apple je sprožil val ogorčenja, saj je odstranil 3,5 mm vhod za slušalke in tako določene uporabnike pošteno razjezil. Zdaj lastniki iPhona 7 uporabljajo brezžične slušalke Lightning ali pa preko takšnih in drugačnih posrednikov še vedno uporabljajo stare.

Zaslon (stara sablja se je naučila novih trikov)

Podobno kot dizajn tudi zaslon takole na prvi pogled ne bo prepričal kupcev, da sežejo globoko v žep:

  • iPhone 6 – 11,93-centimetrski LED IPS LCD, 1334 x 750, 65.6 % “screen-to-body” razmerje
  • iPhone 7 – 11,93-centimetrski LED IPS LCD, 1334 x 750, 65.6 % “screen-to-body” razmerje + 3D Touch

Spet je torej treba iti nekoliko globlje. Za začetek je Apple pri Iphonu 7 povečal svetlost, in to za kar 25 % v primerjavi z iPhonom 6S (ki je že bil svetlejši kot iPhone 6) in dodal širok (P3) barvni spekter, ki poskrbi za izjemno natančnost barv. Sicer ne bomo dobili črne OLED ravni, je pa to najboljši LCD ekran na trgu.

iPhone 7 je med drugim opremljen s 3D Touch tehnologijo kot iPhone 6S in to uporabniku omogoča različne ravni/intenzivnosti pritiska (predogled el. sporočil, povezav itd.). Gre za definitivno bistro domislico, vendar se zdi, da številni uporabniki pozabljajo, da iPhone sploh premore kaj takega.

Zmogljivost (velik napredek)

Mogoče je največji razlog, zakaj kupiti iPhone 7, hitrost:

  • iPhone 6 – Apple A8: dvojedrni procesor, štirijedrna GPE, 1 GB RAM
  • iPhone 7 – Apple A10 Fusion: štirijedrni procesor, šestjedrna GPE, 2 GB RAM

Povedano čisto preprosto – iPhone 7 je najhitrejši pametni telefon na svetu. Procesor in grafika sta pri modelu iPhone 6S 70 % in 90 % hitrejša kot pri iPhonu 6. iPhone 7 pa naj bi bil 40 % (procesor) in 50 % (grafika) hitrejši od iPhona 6S. Poleg tega dodatna enota RAM-a pomaga pri tem, da aplikacije ostanejo dlje v spominu, kar pomeni lažjo večopravilnost. Povedano z drugimi besedami – iPhone 7 je “bombastično” hiter telefon.

Kamera (solidna izboljšava)

Dejstvo je, da iPhone 6 še vedno dela ekstremno dobre fotografije in videe. Za nekatere je to povsem dovolj, v bistvu bi le redko kdo zares potreboval iPhone 7 zaradi njegove optike.

  • iPhone 6 – Zadnja kamera: 8 MP, Focus Pixels, EIS, dual-LED bliskavica, 4K video. Sprednja kamera: 1.2MP, 720p video.
  • iPhone 7 – Zadnja kamera: 12 MP, Focus Pixels, Optical Image Stabilisation, quad-LED bliskavica, 4K video. Prednja kamera: 7MP, 1080p rvideo.

Kamera iPhona 7 je dobra, vendar ne bo revolucionarno izboljšala vaših fotografij.

Vzdržljivost baterije (stagnacija se nadaljuje)

Kapaciteta baterije se je nekoliko spremenila – iPhone 6 (1810mAh), iPhone 7 (1960 mAh) – vendar lahko spet pričakujemo, da naša naprava ne bo zdržala celega dne, razen če bomo zares varčno uporabljali telefon. Android naprave so na tem področju še vedno daleč pred Applom, še posebej prikladna je recimo možnost uporabe telefona po že 15-ih minutah polnjenja. Apple mora v letu 2017 narediti zares velik korak v pravo smer, morda v smer brezžičnega polnjenja.

Nauk zgodbe?

Celo največji privrženci Appla bodo primorani priznati, da iPhone 7 ni ravno to, kar so pričakovali od Appla, dve leti po rekordnem iPhonu 6. Dizajn, ekran (resolucija), kamera in vzdržljivost baterije so stagnirali, poleg tega pa je bil odstranjen tudi vhod za slušalke. Kljub temu pa moramo priznati, da je iPhone 7 v marsikaterem pogledu tudi napredoval – ohišje je močnejše, postal je vodoodporen, ekran je postal svetlejši in barvno natančnejši, kamera je boljša, prav tako pa tudi vzdržljivost baterije – no, v bistvu baterija še vedno ni dovolj dobra.

Torej, ali posodobiti svoj iPhone 7 z iPhona 6? Težka odločitev, razen če ste resno poškodovali svoj iPhone 6. Leto 2017 naj bi bilo po napovedih strokovnjakov dobro leto za Apple, ki bi znal za 10. obletnico iPhona presenetiti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več