Telefoni
12.09.2012 19:15
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple iPhone 5: Evolucija ali revolucija?

Apple si na račun novega mobilnika iPhone 5 obeta bajne zaslužke!
Apple si na račun novega mobilnika iPhone 5 obeta bajne zaslužke!

Apple je na težko pričakovani konferenci končno odstranil tančico skrivnosti glede trenutno najbolj želenega pametnega mobilnega telefona na modrem planetu. Tu seveda govorimo o novem mobilniku iPhone, s katerim že več kot leto dni ukvarjajo vsi svetovni spletni mediji, ki nekaj veljajo. Novinec dejansko prinaša veliko novosti, ki bodo navdušile marsikaterega ljubitelja ogrizenega jabolka. Ključno vprašanje tukaj pa je, ali gre zgolj za evolucijo njegovega predhodnika ali za revolucijo, ki bo vplivala na nadaljnji razvoj pametnih mobilnih telefonov? Da si bomo lahko lažje odgovorili na zastavljeno vprašanje, si v nadaljevanju najprej poglejmo vse ključne prednosti novega supermobilnika podjetja iz Cupertina.

Kovinsko hišje

Novi iPhone ima enotno ohišje iz kovinskega stekla, ki je čvrstejše, bolj elastično in trdnejše od aluminija, titanovih zlitin in nerjavečega jekla. Kjer Apple ni uporabil kovine, je na voljo zatemnjeno steklo. Čeprav je mobilnik s tem izgubil del čara, ki ga ima steklo, je novost precej bolj odporna na padce in udarce. Mobilnik v debelino meri zgolj 7,6 milimetra in je za 18-odstotkov tanjši od predhodnika. Novinec za nameček tehta le 112 gramov. To pomeni, da je kar 20-odstotkov lažji od njegovega predhodnika. Mobilnik bo na voljo v dveh barvah, in sicer s črno in belo sprednjo stranico. Hrbtna stran bo siva (dva barvna odtenka).

Večji zaslon

Pametni mobilni telefoni Android so že opremljeni z zasloni, ki se lahko pobahajo s 4,7-palčno (11,9-centimetrsko), 4,8-palčno (12,2-centimetrsko) in celo 5-palčno (12,7-centimetrsko) diagonalo. Zato je bilo pričakovano, da bo novi iPhone opremljen z večjim zaslonom od njegovega predhodnika. Tu gre za prikazovalnik slik s 4-palčnim oziroma 10,2-centimetrskim zaslonom Retina z razmerjem stranic skorajda 16:9. Ta se lahko pobaha z ločljivostjo 1.136 x 640 točk, kar pomeni, da zmore natanko 326 pik na palec.

Štirijedrni procesor A6

Ker konkurenčni Samsung Galaxy S3 za preračunavanje podatkov uporablja štirijedrni procesor, ga je končno dobil tudi novi iPhone. Ta je opremljen s procesorjem A6, ki je dvakrat hitrejši od njegovega predhodnika (A5). Ta ima tudi dvakrat hitrejši grafični pogon. Kljub temu je procesor A6 kar 22-odstotkov manjši in porabi znatno manj električne energije.

Digitalni fotoaparat

Apple iPhone 5 bo kot nalašč za zajemanje nepozabnih trenutkov in snemanje videoposnetkov. Ta je namreč opremljen z digitalnim fotoaparatom ločljivosti osem milijonov točk. Z njim lahko zajamemo fotografije do ločljivosti 3.264 x 2.448 slikovnih točk in visokoločljive filme do formata 1080p. Digitalni fotoaparat se lahko pobaha še z osvetljenim ozadjem, hibridnim filtrom IR, lečo zgrajeno na osnovi petih »elementov«, goriščnico f2.4 in izredno hitrim delovanjem. Apple jamči, da bomo lahko z njim zajemali izjemno kakovostne nepozabne trenutke celo ob zmanjšani svetilnosti.

Spletna kamera

Sprednja spletna kamera prav tako ni od muh. Ta namreč omogoča opravljanje visokoločljivih videokonferenc do formata 720p. Ta se lahko pobaha še z osvetljenim ozadjem in tehnologijo zaznavanja obraza. Zagotovljena je polna podpora za spletne videokonference preko sistema FaceTime. Za kakovosten zvok skrbijo kar trije mikrofoni z napredno tehnologijo za zmanjševanje šuma.

Bogata podpora mobilnim omrežjem

Novi iPhone nudi polno združljivost z mobilnim omrežjem četrte generacije (4G/LTE), ki podpira prenos podatkov s hitrostjo do 100 megabitov na sekundo. Poleg tega podpira še omrežja HSPA+ s hitrostjo 21megabajtov na sekundo in DC-HSDPA hitrosti 42 megabajtov.

Manjši priključek

Mobilnik iPhone 5 je pričakovano opremljen z manjšim priključkom. Apple se je zdajšnjemu 30-nožnemu priključku odrekel v zameno za 8-nožni priključek. Ta je kar 80-odstotkov manjši od njegovega predhodnika. Tega je mogoče uporabljati tako za polnjenje naprave kot za sinhronizacijo in prenos podatkov. Tu dejansko gre povsem nestandarden priključek, ki ga bo mogoče uporabljati zgolj na prihajajočih Applovih napravah. Za uporabo novega pametnega mobilnega telefona iPhone z zdajšnjimi dodatki bo žal potrebno kupiti nameski adapter. Cena adapterja naj bi se gibala okoli preračunanih osem evrov. Novi priključek naj bi bil odpornejši na lome in enostavnejši za uporabo. Ta pričakovano ni združljiv s priključkom microUSB.

Tehnologija Bluetooth 4.0

Novi iPhone za brezstično plačevanje uporablja kar modrozobo povezavo Bluetooth 4.0. Z njo bo prav tako kot z brezstično tehnologijo Near Field Communication (NFC) mogoče kupovati koncertne vstopnice, odpirati hotelske sobe, plačevati avtobusne prevoze in še mnogo drugega. Novi iPhone za plačevanje storitev in blaga preko modrozobe povezave koristil namensko programsko opremo Passbook. Ta je že »vgrajena« v novi Applov mobilni operacijski sistem iOS 6.

Kartica Nano-SIM

Novi iPhone bo mogoče uporabljati le v navezi z Nano-SIM kartico, imenovano tudi 4FF (The fourth form factor). Ta je dejansko za kar 40-odstotkov manjša od trenutno najmanjše SIM kartice . Novost meri zgolj 12,3-milimetra v dolžino, 8,8-milimetrov v širino in 0,67-milimetrov v debelino. Nano-SIM kartica je polno združljiva z zdajšnjimi SIM karticami. To pomeni, da jo bo možno v navezi s posebnim nastavkom uporabljati tudi v zdajšnjih mobilnih napravah in da bo ponujala povsem enake funkcionalnosti kot zdajšnje.

Mobilni operacijski sistem iOS 6 in prenovljena didgitalna asistentka Siri

Apple je novi pametni mobilni telefon opremil z mobilnim operacijskim sistemom iOS 6. Novinec ima v primerjavi s predhodnikom kar 200 bolj ali manj pomembnih in opaznih dodatnih funkcionalnosti. Med njimi najdemo prenovljeno digitalno tajnico Siri, s katero je mogoče poganjati celo izbrane aplikacije in prenovljen kartografski sistem Apple Maps, ki je nadomestil dosedanjega Google Maps. Slednji je zelo všečni na pogled in omogoča navigacijo po mestih celo v tridimenzionalnem načinu. Zgradbe so prikazane na nadvse realistični način. Na ta način bomo pri navigaciji lahko precej lažje prepoznali iskano stavbo.

Avtonomija delovanja

Pametni mobilni telefon iPhonr 5 ponuja do osem ur pogovorov v omrežju 3G ali LTE oziroma deskanja po svetovnem spletu. Z uporabo brezžičnega omrežja Wi-Fi ali predvajanju videoposnetkov se avtonomija podaljša na 10 ur. V pripravljenosti lahko novinec »zdrži« do 225 ur. Čeprav pri pametnem mobilnem telefonu iPhone 5 avtonomije ni ravno na pretek, jo bo dovolj za običajen delovni dan.


Nove slušalke

Podjetje iz Cupertina je za novi iPhone pripravilo še namenske slušalke. Te navdušujejo tako z obliko kot izjemno kakovostnim zvokom. Novinke so vsaj za razred boljše od zdajšnjih. Poleg tega so še kompaktnejše in oblikovno nadvse všečne. Nove slušalke za Applove mobilne naprave se popolnoma prilegajo ušesu. To pomeni, da jih bo mogoče brez težav uporabljati tudi med opravljanjem športnih aktivnosti, kot so na primer tek, kolesarstvo, hoja v naravi in podobno. Te bodo seveda na voljo le v snežnobeli barvi.

Maloprodajne cene ob dvoletni vezavi

Apple je razkril celo maloprodajne cene mobilnika iPhone 5 onkraj luže. Za različico z vgrajenim 16 gigabajtnim pomnilnikom bo ob dvoletni vezavi potrebno odšteti preračunanih 154 evrov. Zmogljivejša različica z 32 gigabajti pomnilnika bo preračunanih 77 evrov dražja (231 evrov). Za pametni mobilni telefon Apple iPhone 5 s 64 gigabajti pomnilnika pa bodo morali Američani odšteti preračunanih 310 evrov. Cene mobilnika iPhone 5 so torej enake kot pri njegovem predhodniku iPhone 4S. Za slednjega pa bo sedaj ob dvoletni vezavi potrebno odšteti zgolj preračunanih 76 evrov.

Odklenjeni mobilniki iPhone 5 bodo najprej naprodaj v Hong Kongu. Za vstopno različico, opremljeno z vgrajenim pomnilnikom kapacitete 16 gigabajtov, bo potrebno odšteti preračunanih 560 evrov.

Dobavljivost

Prednaročila za pametni mobilni telefon iPhone 5 se bodo pričela že 14. septembra. Novinec bo sprva na voljo le za prebivalce ZDA, Kanade, Združenega Kraljestva, Nemčije, Francije, Avstralije, Japonske, Hongkonga in Singapurja. V naslednjem mesecu se bo seznam držal razširil na skupno 20. Mobilnik iPhone 5 bo uradno naprodaj že 19. septembra.

Zaključek

Pametni mobilni telefon iPhone 5 je žal prinesel manj kot smo pričakovali. Resnici na ljubo gre le za izboljšano različico njegovega predhodnika. Čeprav izboljšave niso zanemarljive, smo od Appla vseeno pričakovali kakšno udarno novost, ki je konkurenca še ni »iznašla«. Kljub temu verjamemo, da bo ta šel v pridajo kot vroče žemljice in bo predstavljal resno konkurenco za Samsungov supermobilnik Galaxy S3. Maloprodajna cena novinca bo namreč ob vezavi enaka njegovemu predhodniku. Uporabniki bodo dejansko za enako ceno dobili večji in dvakrat zmogljivejši mobilnik. Trenutno žal še ni znano, kdaj bo novinec »priromal« v Slovenijo. Na sončno stran Alp naj bi po neuradnih podatkih prispel 28. septembra.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več