Telefoni
24.09.2017 17:30

Deli z drugimi:

Share

Novi iPhoni so dokaz, da je umetna inteligenca nova elektrika

Novi iPhoni so dokaz, da je umetna inteligenca nova elektrika
Novi iPhoni so dokaz, da je umetna inteligenca nova elektrika

Od nove izdaje iPhona je minilo že kar nekaj dni, vendar nam še vedno ne gre iz glave stavek o tem, da je iPhone 8 “revolucionarna naprava” 21. stoletja. Ne glede na te besede, izrečene na predstavitvenem dogodku, je prava revolucija “pod pokrovom”, v ozadju celotne naprave. Apple je nove iPhone opremil z zares vrhunsko tehnologijo: med drugim imajo uporabniki na voljo odklepanje s Face ID tehnologijo, “Portrait Lighting” za osvetlitev obrazov med fotografiranjem in novost “Animoji”, ki so v bistvu avatarji, ki spreminjajo obrazne izraze istočasno z uporabnikom.

Vse naštete novosti ponujajo dovršeno tehnologijo in uporabniško izkušnjo, hkrati pa tudi visoko raven estetike. Tisto, kar pa prav tako imajo skupno je, umetna inteligenca. iPhone 8 in 8 Plus (ter prihajajoči iPhone X) poganja Applov bionični procesor Apple A11 – 6-jedrni SoC procesor optimiziran za umetno inteligenco. Nekateri uporabniki in strokovnjaki so nad določenimi aspekti novih iPhonov razočarani, vendar zgraditi procesor kot je A11 in ga vgraditi v telefon in ne superračunalnik, je vsekakor hvalevreden dosežek.

V prvem odstavku smo omenili besedico “revolucionaren” kajne? Ta je v največji meri posvečena ravno strojni opremi, ki jo je Apple razvijal dolga leta. Poimenoval jo je kar “Neural Engine” in ta stroj oz. sistem lahko procesira do 600 milijard “AI” (umetna inteligenca) operacij na sekundo. “Neural Engine” je narejen tako, da je kompatibilen z Apple Core ML razvijalskimi orodji, ki so namenjene razvijalcem aplikacij za lažji in hitrejši dostop do samega jedra umetne inteligence. Zahvaljujoč se dotičnemu “AI” sistemu, iOS razvijalci lahko brez težav dostopajo do sicer nedostopnih aplikacij.

Danes uporablja umetno inteligenco zgolj peščica zunanjih iPhone aplikacij, znotraj obdobja nekaj let pa lahko pričakujemo porast te številke za kar nekaj odstotkov. Najbolj revolucionaren del novih IPhonov je tako generalizacija in širjenje umetne inteligence, ki bo čez čas tako enostavno dostopna kot je danes elektrika. Umetna inteligenca je trenutno daleč najpomembnejša tehnologija v razvoju, vendar obstaja problem, in sicer jo tudi najboljši strokovnjaki ne razumejo do potankosti.

Vsakih nekaj desetletij pride tehnologija, ki spremeni vse

V Silicijevi dolini je fraza “spremeniti vse”, zlajnan in prazen kliše. Kljub temu pa lahko povemo, da je tehnologija kot je elektrika, resnično spremenila vse – ostale takšne “tehnologije” so ogenj, orožja, masovna proizvodnja, računalniki in internet. Te tehnologije “spremenijo vse”, ker so same sposobne popolnoma transformirati tehnologije, poleg tega pa omogočajo nove.

Pred elektriko je bila svetloba v obliki sveč, imeli smo improvizirane sušilce oblačil iz najrazličnejših kosov lesa in ostalih materialov, plinske pečice in pečice na les, kuhali smo na starodobnih pečeh, ki smo jih hkrati uporabljali za segrevanje hiš, hrano pa smo shranjevali v zmrznjenih skrinjah. Po elektriki so se stvari drastično spremenile. Dobili smo žarnice, sušilce, električne pečice, poleg tega še toplo tekočo vodo, sesalce, klimatske naprave in na tisoče ostalih gospodinjskih aparatov.

Po prihodu teh sicer velikih in pomembnih iznajdb, je življenje postalo lažje in hitrejše. Kljub temu pa je potrebno izpostaviti, da si nihče ni predstavljal, kaj bodo prinesle naslednje stvari – internet, televizija in pametni telefon. To so brez dvoma eni izmed največjih izumov vseh časov, ki so popolnoma spremenili svet. Ko so prva večja mesta dobila električne napeljave, si je verjetno malokdo znal predstavljati Wi-FI, družbena omrežja in GPS. Elektrika je poskrbela, da so izpostavljene obstoječe stvari postale še bolj zmogljive in uporabne, hkrati pa je omogočila nove stvari, ki si jih nihče sploh ni znal predstavljati.

Zgolj za primerjavo naj povemo, da je leta 1900 bilo absurdno primerjati žarnico z elektriko kot dvema tehnologijama. Žarnica je popolnoma specifičen set povezav, žic in delov, ki imajo točno določeni namen (dajati svetlobo in včasih tudi toploto). Kljub temu se moramo zavedati, da je elektrika tista fundamentalna tehnologija. Podobna napaka se dogaja pri strokovnjakih, ki kategorizirajo na primer navidezno resničnost skupaj z umetno inteligenco. Ti dve stvari nista niti v isti ligi, niti približno ju ne moremo enačiti. Brez velikega strahu pred kritiki lahko povemo, da trenutno ni bolj pomembne tehnologije v razvoju kot je to umetna inteligenca. Medtem, ko bo navidezna resničnost imela brez dvoma ogromen vpliv na človeško življenje (kot je to imela žarnica), bo umetna inteligenca tista, ki bo zares popolnoma transformirala vse kar obstaja – med drugim tudi navidezno resničnost.

Tako kot se je to izkazalo pri elektriki, bo tudi umetna inteligenca pokazala, da je prava fundamentalna tehnologija 21. stoletja, ki poganja razvoj vsega ostalega. Če bi morali narediti seznam tehnologij v razvoju oz. “tehnologij, ki prihajajo”, bi na tem seznamu brez dvoma našli, navidezno in virtualno resničnost, samovozeča vozila, gensko terapijo in še mnoge druge. Ne glede na vse, nobena od teh tehnologij ni in ne bo mogoča brez umetna inteligence.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več