Telefoni
26.08.2016 19:43
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tatovi iPhonov, pazite se!

Apple je pred kratkim naznanil, da razvija metodo shranjevanja biometričnih informacij neavtoriziranih uporabnikov, kar naj bi izboljšalo varnost naprave in pomagalo pri iskanju telefona v primeru kraje.
Tatovi iPhonov, pazite se!
Tatovi iPhonov, pazite se!

Ameriški urad za patente in blagovne znamke je potrdil Applovo idejo o uporabi iPhonovega ali iPadovega “Touch ID” modula, kamere in ostalih senzorjev za pridobivanje in shranjevanje informacij o potencialnih tatovih. Apple s tem cilja tudi na uporabo teh pridobljenih podatkov na sodiščih ipd. Trenutno ima uporabnik 5 možnosti, da odklene iPhone ali iPad s prstnim odtisom preden naprava zahteva 6-mestno številko ali alfanumerično kombinacijo. 10 neuspelih poizkusov gesla vodi v “cool down” stanje ali celo v popoln izbris podatkov, odvisno od nastavitev.

Applov patent bi na primer ob napačnem prstnem odtisu takoj shranil odtis in posnel sliko uporabnika, je pa precej odvisno od nastavitev, ki jih lastnik telefona ima. Patentna aplikacija med drugim cilja na umetno inteligenco, kjer naj bi sistem sam prepoznal kdaj je potrebno shraniti biometrične podatke in kaj z njimi storiti. Ostale informacije, ki bi “obogatile” biometrične podatke pa naj bi bile še čas, lokacija naprave, hitrost gibanja, zračni tlak, avdio posnetek, vse shranjeno in pridobljeno kot “operacija v ozadju”. Kljub temu, da se to vse skupaj sliši dobronamerno, ne moremo mimo vprašanja zasebnosti, ki ob vsej tej količini pridobljenih podatkov najverjetneje ne bo ostala nedotaknjena.

Podatki o neavtoriziranem uporabniku bi bili v naslednji fazi shranjeni na napravo ali poslani na nek server v nadaljnjo obravnavo. Ti serverji bi bili lahko povezani z “on-line” podatkovno bazo že znanih uporabnikov in bi tako hitro stekla podatkovna primerjava. Shranjene informacije bi bile v nekih določenih intervalih izbrisane oz. bi sistem sam določil ali so podatki še uporabni ali ne (kar bi bilo precej nujno zaradi prostora na napravi). Recimo lastnikova hčer, ki ni avtorizirana za dostop do naprave, bi lahko večkrat poizkusila, vendar ti podatki seveda ne bi spadali pod kategorijo “nevarno” ali “tatovi”.

Strojna oprema predstavljena pri modelu iPhone 6S, je brezhibno integrirala “Touch ID” v uporabniško izkušnjo, kar pomeni, da dotično funkcijo uporablja veliko število ljudi. Kljub temu se nekako zdi, da Applov patent predstavljen v članku, še kar nekaj časa ne bo ugledal luči sveta.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več