Telefoni
23.10.2016 19:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Velika Applova skrivnost o iPhonu 7, ki bo zagotovo vplivala na vaš nakup

Velika Applova skrivnost o iPhonu 7, ki bo zagotovo vplivala na vaš nakup
Velika Applova skrivnost o iPhonu 7, ki bo zagotovo vplivala na vaš nakup

Vsi iPhoni 7 so enaki kajne? NAROBE! Splošno sprejeto mišljenje potrošnikov, da je edina razlika med modeli iPhone 7 njihova prostorska kapaciteta, ne drži. Najpopularnejši “YouTuber” s področja tehnologije Lewis Hilsenteger oz. “Unbox Therapy” je v novem videu prikazal kako kupci iPhona 7 s 32GB prostora, v resnici dobijo precej slabšo oz. manj zmogljivo napravo od modelov z večjo kapaciteto.

V spodnjem video Lewisa Hilsentegerja lahko vidimo, da iPhone 7 (32GB) deluje drastično počasneje kot njegova “večja brata” z 128GB in 256GB prostora. Ti testni rezultati so glede na odzive vidno vplivali na odločitev pri nakupu ali pa so celo uporabnike prepričali, da so svoj 32GB iPhone 7 zamenjali. Če povzamemo: 32GB model iPhona 7 je opremljen z precej počasnejšo zmogljivostjo pomnilnika, kar je pokazal test prenosa podatkov in primerjava vrednosti o katerih nekaj več v nadaljevanju.

Torej kako se to pozna v resničnem življenju? Hilsenteger je dal dober primer, in sicer je za ilustracijo uporabil kopiranje HD filma iz računalnika na iPhone 7 z 32GB prostora in nato še na 256GB verzijo. Kar 40% več časa je potreboval za kopiranje filma na iPhone 7 z manj prostora. Poleg tega je primerjal vrednosti pomnilniške hitrosti obeh naprav – iPhone 7 z 32GB prostora je dosegel le 42,4 Mb/s, medtem ko je model 256GB dosegel 341 Mb/s.

Zanimivo je morda tudi to, da je Hilsenteger testiral tudi iPhone 7 Plus (32GB) in prišel do enako slabih rezultatov kot pri iPhonu 7 z enako kapaciteto. Torej iPhone 7 Plus, ki je še dražji od iPhona 7, ni pokazal nobenih rezultatov, ki bi se na kakršenkoli način približali modelom z večjo kapaciteto.

Kaj si misliti? Po eni strani je logično, da več spomina kot telefon ima, hitreje lahko deluje kajne? Pomnilnik deluje preko čipov, ki delujejo paralelno. Posledično to pomeni, da več kot ima telefon čipov (več kot ima spomina), več čipov lahko deluje hkrati in hitreje lahko delujejo. Kljub temu, to še ne pomeni, da se Apple lahko mirno sklicuje na te podatke. Hitrost 42.4 MB/s po pisanju Forbesa naj nikakor ne bi bila dovolj za 32GB spomina. Za primer vzemimo 32GB Galaxy S7 Edge, ki torej ob enaki kapaciteti dosega hitrost 150 Mb/s, medtem ko novi Googlov Pixel XL doseže 301 MB/s.

Ključno vprašanje, ki si ga moramo zastaviti na tem mestu je, kako Apple prodaja svoje 32GB, 128GB in 256GB modele iPhona 7 in 7 Plus. Na njihovi spletni strani imajo ob kapacitetah zapisano opombo: “Available space is less and varies due to many factors. A standard configuration uses approximately 4GB to 6GB of space (including iOS and built-in apps) depending on the model and settings.” Nikjer torej ne piše, da obstaja velika razlika v hitrosti delovanja med različnimi modeli, kar bi potencialni kupci zagotovo radi slišali pred samim nakupom.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več