Telefoni
26.07.2012 18:10
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj so Applovi izdelki pregrešno dragi?

Applovi izdelki naj bi bili dragi predvsem zato, ker podjetje neprestano strmi po izjemno visokih dobičkih! Je temu res tako?
Applovi izdelki naj bi bili dragi predvsem zato, ker podjetje neprestano strmi po izjemno visokih dobičkih! Je temu res tako?

Menja glede tega, ali so Applovi izdelki predragi za tisto, kar ponujajo, se si zelo različna. Ena skupina uporabnikov visoke cene izdelkov podjetja iz Cupertina upravičuje z vrhunsko obliko, zanesljivim delovanjem in večjo varnostjo. Drugi pa trdijo, da so izdelki precenjeni in da Apple le izkorišča naivnost uporabnikov, ki so za enak izdelek pripravljeni plačati več, če se na njem nahaja logotip odgriznjenega jabolka. Proizvodni stroški na primer za novi tablični računalnik iPad 4G LTS z 32-gigabajti pomnilnika znašajo preračunanih 300 evrov, Apple pa ga onkraj luže trži po ceni 600 evrov.

Ali so Applovi izdelki precenjeni ali ne, je težko reči. Zagotovo pa ne gre izpodbijati dejstva, da podjetje iz Cupertina želi vsako leto doseči vedno večji dobiček. To pa ponavadi dosežeš le, če prodaš večjo količino izdelkov, kjer je prodajna cena precej večja od proizvodne. In to je Applu v preteklem četrtletju tudi uspelo. Ta je ustvaril za kar preračunanih 28,5-milijard evrov prometa in sedem milijard evrov dobička. Kljub temu, da so Applovi izdelki med dražjimi na tržišču, so v omenjenem obdobju prodali kar 26 milijonov mobilnikov iPhone, 17 milijonov tablic iPad in 4 milijone računalnikov.

V primerjavi z enakim obdobjem lani, je Apple povečal promet za kar 23-odstotkov (5,2-milijarde evrov) in dobiček za 21-odstotkov (milijardo evrov). Število prodanih mobilnikov iPhone je v letu dni povečal za 28-odstotkov, tabličnih računalnikov iPad za 84-odstotkov in osebnih računalnikov za dva odstotka. To je podjetju iz Cupertina uspelo doseči kljub krizi, ki trenutno vlada v evropskem prostoru. Ob objavi poslovnih rezultatov so iz podjetja Apple sporočili še, da bodo del dobička namenili za dividende, in sicer v višini okoli 2,2 evra na delnico. Preostanek bodo namenili za investicije.

Kljub izjemnim finančnim rezultatom, investitorji s poslovanjem Appla niso bili zadovoljni. Ta je namreč prodal kar dva milijona manj pametnih mobilnih telefonov, kot je bilo sprva planirano (26-milijonov namesto 28 milijonov). Ker Apple za prihodnje tromesečje planira promet v višini preračunanih 27,7-milijarde evrov, gre pričakovati, da bo novi pametni mobilni telefon iPhone 5 skoraj zagotovo še dražji od zdajšnjega. Analitiki ocenjujejo da za okoli 10-odstotkov. Večja prodajna cena naj ne bi vplivala na povpraševanje po novih mobilnikih. To naj bi bilo zaradi številnih novosti celo večje.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več