Telefoni
04.07.2013 05:56

Deli z drugimi:

Share

Eksplozija škodljivih programskih kod za mobilne naprave!

Na spletu mrgoli število škodljivih kod za pametne mobilnike in tablice, saj se je marca letos v primerjavi z enakim obdobjem lani njihovo število povečalo za kar 614-odstotkov. Največ mobilnih zlonamernih je danes namenjenih mobilnim napravam Android, in sicer kar zavidljivih 92-odstokov.
Kar 92-odstotkov vseh škodljivih programskih kod za mobilne naprave je namenjenih uporabnikom mobilnikov in tablic Android.
Kar 92-odstotkov vseh škodljivih programskih kod za mobilne naprave je namenjenih uporabnikom mobilnikov in tablic Android.

Vodilno podjetje na področju varnostnih rešitev Juniper je opravilo nadvse zanimivo raziskavo na področju škodljivih programskih kod za pametne mobilne telefone in tablične računalnike. Varnostni strokovnjaki so žal prišli do skrb vzbujajočega odkritja, saj se je marca letos v primerjavi z enakim obdobjem lani število zlonamernih kod povečalo za kar 614-odstotkov. Ti so namreč konec letošnjega marca skupno našteli že kar 276-tisoč edinstvenih škodljivih programskih kod namenjenih uporabnikom pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Podjetje Juniper je ob tem še poudarilo da je bila lanska rast tovrstnih zlonamernih kod »le« 155-odstotna v primerjavi z letom 2011.

Največ mobilnih zlonamernih kod kakopak »cilja« na uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, saj njihov delež znaša kar zavidljivih 92-odstokov, še pred letom dni pa je ta delež znašal zgolj 47-odstotkov. Kar 77-odstotkov vseh škodljivih programskih kod »napada« zgolj uporabnike zastarelih različic Androida, kar pravzaprav niti ne preseneča, saj je najnovejši Googlov operacijski sistem nameščen le na 4-odstotkih mobilnih naprav. Največja možnost da se okužimo z zlonamerno kodo pa so številne aplikacije, ki so na voljo »zunaj« uradnega spletnega portala Google Play.

Ker pametnim mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom Android grozi kar 92-odstokov vseh škodljivih programskih kod vam priporočamo, da si nanje namestite enega od mnogih brezplačnih protivirusnih programov, kot so na primer AVG Antivirus Security (http://goo.gl/6QOGl), Avast! Mobile Security (http://goo.gl/3FAOA), Antivirus Free (http://goo.gl/OzV8x) ali Norton Security antivirus (http://goo.gl/y25Fq). Za še večjo varnost na pametne mobilnike in tablice Android nameščajte zgolj programe iz spletnega portala Google Play in to le tiste, ki jih nujno potrebujete za vsakdanje delo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več